Kábítószer-kereskedelem Bács-Kiskun megyében, Lajosmizsén

Tárgyalás időpontja: 
2015. november 26. csütörtök, 10:00
Összegzés: 

Több ponton megváltoztatta a Szegedi Ítélőtábla dr. Mezőlaki Erik vezette büntetőtanácsa a kábítószer-kereskedelem bűntette és más bűncselekmény miatt H. Márton és társa ellen indított büntetőügyben a Kecskeméti Törvényszék I. fokon meghozott ítéletét.

Az I. rendű vádlott egészséget veszélyeztető bűncselekményét kábítószer-kereskedelem bűntettének azon pontja szerint is minősítette, mely szerint a vádlott ezt a cselekményt részben, a fia nagykorúvá válásig 18. életévét be nem töltött személy felhasználásával hajtotta végre.

Az I. rendű vádlott büntetését az ítélőtábla 15 év fegyházra súlyosította, míg a II. rendű vádlott esetében 3 évre enyhítette, és a szabadságvesztést börtönben rendelte végrehajtani. Az ítélőtábla kötelezte az I. rendű vádlottat, hogy fizessen meg az EDF Démász magánfél részére 3.182.034 forintot.

Az ítélet indoklásakor elhangzott: az I. rendű vádlott olyan bűncselekményt követett el, amelyért akár életfogytig tartó szabadságvesztés is kiszabható. A büntetés középmértéke, amelyből a bíróságnak ki kell indulnia, 15 év. Az I. fokon eljáró törvényszék ettől a középmértéktől a vádlott javára eltért, azonban ezt – különös tekintettel egy újabb minősítő körülményre - semmi nem indokolja, ezért súlyosította az ítélőtábla a középmérték erejéig, vagyis 15 évre az I. rendű vádlott büntetését.

A II. rendű vádlott esetében nyomatékos enyhítő körülményként értékelte az ítélőtábla azt, hogy a vádlottat apja vonta be a bűnelkövetésbe, és a bűncselekményt részben fiatalkorúként, majd fiatal felnőttként követte el. Ezt mérlegelve enyhített a büntetésén az ítélőtábla. Egyben úgy látta a táblabíróság: a büntetési célok akkor is megvalósulnak, ha a II. rendű vádlott fegyház helyett eggyel enyhébb végrehajtási fokozatban, börtönben tölti ki szabadságvesztését.

Az ítélet jogerős, ellen fellebbezésnek nincs helye.

 

A bűncselekményről

 

A vádlottak 2008 óta egy lajosmizsei tanyán éltek. Az I. rendű vádlott a tanyán lévő, használaton kívül álló lakóépületben 2009-ben egy ún. termesztőházat alakított ki azzal a céllal, hogy ott Cannabis indica nevű kábítószernövényt termesszen. A termesztésre 2009 januárjától került sor, amikor az I. rendű vádlott Ausztriában 15 ezer forintnak megfelelő euróért vásárolt 5 darab növényi maggal elkezdte a termesztő tevékenységet. A termesztés legkésőbb 2009 júliusától folyamatosan, tervszerűen és szakszerűen zajlott, a vádlott a termesztéshez minőségi alapanyagokat (mag, termőtalaj, tápoldatok) használt.

A magról való keltetés után ivartalan szaporításra (ún. klónozásra) is sor került, amivel folyamatosan addig növekedett az ültetvény mérete, amíg a termesztőház helyiségeinek teljes kihasználtságára sor került. Ezt legkésőbb 2010 elejére sikerült elérni. A termesztőházban végzett munka, az ültetvény felügyelete, gondozása két személy közreműködését igényelte, ezért az I. rendű vádlott mellett fia, a II. rendű vádlott a tevékenységben legalább 2010 elejétől részt vett. 

A vádlottak cselekményének az vetett véget, hogy 2011. április 15-én egy más ügyben végzett adatgyűjtés során rendőr járőrök észlelték a tanyán folyó tevékenységet, és a büntetőügyben tartott helyszíni szemle során az ültetvényt a hatóság felszámolta. A vádlottak az eljárás során pontosan nem meghatározható, de összesen legalább 1862 darab Cannabis indica kábítószernövényt termesztettek, amelynek nagyobb részét – a le nem foglalt mennyiséget pontosan nem meghatározható időpontokban forgalomba hozták úgy, hogy az eljárás során ismeretlenül maradt személy részére a növényeket a betakarítást követően átadták.

2./ Az I. rendű vádlott azért, hogy a termesztéshez az energiát biztosítsa, a tanyán szabálytalanul, mérés nélkül vételezte az áramot. Ennek mennyiségét pontosan nem lehetett meghatározni, de legalább 85.455 kWh volt. A jogosulatlan vételezéssel az I. rendű vádlott az EDF Démász Hálózati Elosztó Kft.-nek, a sértettnek legalább 3.888.194 forint kárt okozott az I. rendű vádlott, ami az eljárás során nem térült meg. Az EDF Démász képviselője 3.182.034 forint megfizetése iránt jelentett be polgári jogi igényt.

Az I. fokú ítéletről

Kábítószer-kereskedelem bűntettében és lopás bűntettében mondta ki bűnösnek a Kecskeméti Törvényszék 2015. április 29-én H. Márton (1967 – pilisvörösvári lakos) I. rendű vádlottat, és ezért őt a bíróság – halmazati büntetésül -  10 év fegyházra és 8 év közügyektől eltiltásra ítélte. Az ügy II. rendű vádlottja (az I. rendű vádlott fia) H. Péter (1992 – gödöllői lakos) kábítószer-kereskedelem bűntettéért, mint társtettes 6 év 6 hónap fegyházbüntetést és 5 év közügyektől eltiltást kapott.

Az ítélet ellen az ügyész a büntetés súlyosítása, míg a vádlottak és védőjük a büntetés enyhítése érdekében nyújtott be fellebbezést, így került az ügy a Szegedi Ítélőtáblára.

Eljáró bíróság: