Kábítószer birtoklásának bűntette Csongrád megyében

Tárgyalás időpontja: 
2015. december 1. kedd, 09:00
Összegzés: 

Helybenhagyta a Szegedi Ítélőtábla dr. Harangozó Attila vezette büntetőtanácsa a kábítószer birtoklásának bűntette miatt P. K. I.  görög állampolgár ellen indított büntetőügyben az I. fokon eljáró Szegedi Törvényszék I. fokon meghozott ítéletét. Így a vádlott jogerős büntetése 7 év fegyházban letöltendő szabadságvesztés és 7 év Magyarország területéről történő kiutasítás lett.

Az ítélet indoklásakor elhangzott: az I. fokon eljáró törvényszék megalapozottan állapította meg a vádlott bűnösségét, és a minősítő körülményeket. Az ítélőtábla úgy látta: a kiszabott büntetés inkább enyhe, mint súlyos, de – tekintettel az összes körülményre, különösen a vádlott betegségére - nem annyira enyhe, hogy lényeges súlyosítása lenne indokolt. Az elkövetett bűncselekmény jellege és súlya miatt a büntetés enyhítése fel sem merülhetett, mert az már a büntetési célok megvalósulását veszélyeztette volna.

A jogerős ítélet ellen fellebbezésnek nincs helye. 

 

A bűncselekményről

2014. április 15-én este 9:15 óra körül időben a vádlott a saját tulajdonában lévő VW Passat típusú személygépkocsit vezetve belépésre jelentkezett Romániából Magyarország területére a nagylaki határrendészeti kirendeltségen. A beléptetést végző határőrnek gyanússá vált a vádlott által vezetett autó, ezért ezt jelezte is a kábítószer-kereső kutyával szolgálatot végző kollégájának. Mivel a kábítószer-kereső kutya pozitív jelzést adott, a gépjárművel félreállították, és elrendelték tételes átvizsgálását.

A vizsgálat során előkerült a gépjármű jobb és baloldali hátsó ülés háttámlájába rejtett 8 csomag, a bal oldali ülés üléslapjába elrejtett 2 csomag, a pótkereket rejtő teknő utólagosan dupla falúvá alakított részéből 9 csomag, az autó hátsó lökhárítója mögé rejtett további 9 csomag, a csomagtartó ajtajának kárpitja mögül 2 csomag, míg a kesztyűtartó háta mögé rejtve 1 csomag – összesen 31.585 gramm bruttó, 27.095 gramm nettó tömegű kannabiszra jellemző kannabionid vegyületeket, köztük delta-9-THC-t tartalmazó kábítószer.

A vádlott által így behozott kábítószer totál THC tartalma meghaladja a különösen jelentős mennyiség alsó határát, annak 309%-a, azaz mintegy 3,1-szerese.

A vádlott a terhére rótt bűncselekmény elkövetését az eljárás során mindvégig tagadta.

Az I. fokú ítéletről

Különösen jelentős mennyiségű kábítószerre elkövetett kábítószer birtoklásának bűntettében mondta ki bűnösnek a Szegedi Törvényszék 2015. április 20-án P. K. I. (1960 – görög állampolgár – athéni lakos) vádlottat, és ezért őt a bíróság 7 év szabadságvesztésre és 7 év Magyarország területéről történő kiutasításra ítélte.

Az ítélet ellen az ügyész a büntetés súlyosítását kérve, míg a vádlott és védője elsődlegesen az I. fokú ítélet hatályon kívül helyezése, új eljárás lebonyolítása, másodlagosan a vádlott felmentése, harmadlagosan a büntetés enyhítése érdekében nyújtott be fellebbezést, így került az ügy a Szegedi Ítélőtáblára.

Eljáró bíróság: