Kábítószer-kereskedelem bűntettének kísérlete Csongrád megyében

Tárgyalás időpontja: 
2015. december 3. csütörtök, 10:00
Összegzés: 

Helybenhagyta a Szegedi Ítélőtábla dr. Mezőlaki Erik vezette büntetőtanácsa a kábítószer-kereskedelem bűntettének kísérlete és más bűncselekmény miatt J. Róbert és társa ellen indított büntetőügyben a Szegedi Törvényszék I. fokon meghozott ítéletét. Így az I. rendű vádlott J. Róbert jogerős ítélete 8 év fegyház és 8 év közügyektől eltiltás, míg a II. rendű vádlott N. Jánosé 8 év 5 hónap fegyház és 8 év közügyektől eltiltás lett.

Az ítélet indoklásában elhangzott: az ítélőtábla az I. fokon kiszabott büntetés – tekintettel az elkövetett bűncselekmény súlyára, a vádlottak társadalomra veszélyességére, és arra, hogy ezért a cselekményért a törvény akár 20 év, vagy életfogytig tartó szabadságvesztés kiszabását is lehetővé teszi - enyhének tekinthető, így a további enyhítés fel sem merülhetett. Ugyanakkor a büntetés nem annyira enyhe, hogy lényeges súlyosítása lenne indokolt, ezért hagyta helyben a Szegedi Ítélőtábla a Szegedi Törvényszék ítéleté.

A jogerős döntés ellen fellebbezésnek nincs helye.

 

Társtettesként elkövetett kábítószer-kereskedelem bűntettének kísérletében  mondta ki bűnösnek a Szegedi Törvényszék 2015. április 8-án J. Róbert (1978 – sátoraljaújhelyi lakos) I. rendű vádlottat, míg N. János (1972 – szatymazi lakos) II. rendű vádlottat társtettesként elkövetett kábítószer-kereskedelem bűntettért és kábítószer birtoklásának vétségéért ítélte el. Az I. rendű vádlott nem jogerős ítélete 8 év fegyház és 8 év közügyektől eltiltás, míg a II. rendű vádlotté 8 év 5 hónap fegyház és 8 év közügyektől eltiltás lett.

Az ítéleten ellen az ügyész a büntetés súlyosítása, az I. rendű vádlott és védője a büntetés enyhítése, a II. rendű vádlott és védője elsődlegesen felmentés, másodlagosan a büntetés enyhítése érdekében nyújtott be fellebbezést, így került az ügy a Szegedi Ítélőtáblára.

xxx

Az I. fokú ítélet szerint az I. és a II. rendű vádlott egymás tevékenységéről tudva, közösen, azonban a bizonyítási eljárás során ismeretlenül maradt időben és módon több zsák, mindösszesen bruttó 51.448 gramm tömegű vadkenderszármazékot, így általuk is tudottan kábítószernek minősülő növényi anyagot szereztek meg. Ezt az I. rendű vádlott által használt Szeged-baktói házban tárolták.

A vádlottak ezt a vadkenderszármazékot válogatással, osztályozással, darabolással fogyasztásra alkalmas állapotba hozták, majd az anyagot önzáró műanyag zacskókba csomagolták oly módon, hogy 1-1 zacskó tömege 310 és 500 gramm közötti kábítószernek minősülő anyagot tartalmazzon. Céljuk az volt, hogy az így előkészített csomagokat más részére eljuttassák.

A Szegedi Rendőrkapitányság munkatársai 2013. december 4-én mindkét vádlottat a házban tetten érték, és tőlük összesen 51.448 gramm kannabionid vegyületeket, köztük delta-9-THC-t tartalmazó növényi anyagot, egy darab nagyméretű mérleget és egy darab kokaint tartalmazó anyagmaradvánnyal szennyezett mérleget foglaltak le. Az így lefoglalt növényi anyag mért totál-THC mennyisége 1.261 gramm, ami meghaladja a jelentős mennyiség alsó határát, annak 10,5 szerese, és meghaladja a különösen jelentős mennyiség alsó határát is, annak mintegy 105 +/- 4 %-a, de a vádlottak számára legkedvezőbben számolva is a különösen jelentős mennyiség alsó határának 96 %-a, azaz 1.152 gramm.

2./ A II. rendű vádlott szatymazi tanyáján 4,58 gramm nettó tömegű zöld növényi törmeléket, valamint 27,14 gramm nettó tömegű növényi származékot tartott, amelyet a 2013. december 4-i házkutatás során lefoglalt a rendőrség. Ezek kannabionid vegyületeket, köztük delta-9-THC-t tartalmaztak, a totál-THC mennyisége 0,36 gramm, ami nem éri el a csekély mennyiség felső határát. Ezen a napon vizelet-mintavétel alapján megállapította a rendőrség, hogy a vádlott kábítószert fogyasztott.

Eljáró bíróság: