Életveszélyt okozó testi sértés és önbíráskodás bűntette Bács-Kiskun megyében

Tárgyalás időpontja: 
2015. december 9. szerda, 10:00
Összegzés: 

Megváltoztatta a Szegedi Ítélőtábla Gyurisné dr. Komlóssy Éva vezette büntetőtanácsa a testi sértés bűntette és önbíráskodás miatt H. Tamás és társai ellen indított büntetőügyben a Kecskeméti Törvényszék I. fokon kimondott ítéletét. Az I. rendű vádlott H. Tamás büntetését  4 év 4 hónap börtönről 6 év börtönre,  a II. rendű vádlott, M. Arnold büntetését 3 év 2 hónap börtönről 4 év 6 hónap börtönre súlyosította. A III. rendű vádlott H. József büntetése (1 év 6 hónap, végrehajtásában 3 év próbaidőre felfüggesztett börtönbüntetés) nem változott.

Az ítélet indoklásában elhangzott: tekintettel az ügy összes körülményére, az ítélőtábla úgy ítélte meg, hogy az I. és a II. rendű vádlott, - akiknek büntetése a törvény értelmében 2-től 12 évig terjedő szabadságvesztés lehetne -, az I. fokú eljárás során aránytalanul enyhe büntetést kapott. Az általuk elkövetett bűncselekmény súlyával a megemelt büntetés áll arányban. A III. rendű vádlott esetében az I. fokon kiszabott felfüggesztett szabadságvesztés súlyosítása viszont nem indokolt, mert ez a büntetés is elegendő a büntetési célok megvalósulásához.

Az ítélet jogerős, ellene fellebbezésnek nincs helye.

 

A bűncselekményről

 

Az I. és a III. rendű vádlott 2012. augusztus 2-án az esti órákban kivitték a családi tulajdonban lévő traktort az általuk bérelt lucernásba, amely Fűzhalomban, Solt városához közel található. A traktort és a hozzá kapcsolt rendsodrót otthagyták éjszakára a lucernaföldön azzal a szándékkal, hogy a traktorral másnap kora hajnalban az I. rendű vádlott munkát végezzen. Amikor az I. rendű vádlott hajnalban kiment a lucernaföldre, meglátta, hogy éjszaka a traktort ellopták, a helyszínen csak a korábban hozzá kapcsolt rendsodró maradt.

Az I. rendű vádlott értesítette a rendőröket, akik ki is mentek helyszínelni, de a vádlott maga is megpróbált információkat szerezni ismerőseitől, a területen talált személyektől arról, tudnak-e valamit a a lopásról, illetve arról, hogy  a juhásznak köze lehet-e a lopáshoz, mert a helyszín közelében birkanyomokat vett észre.

Az I. rendű vádlott a traktor megkeresése érdekében segítséget kért kollégájától, a II. rendű vádlottól aki vállalta, hogy Fűzhalmon segít a keresésben. Együtt kimentek Fűzhalomra, ahol elromlott az autójuk, és amíg a III. rendű vádlott segítségére vártak, nyomok után kutattak. Eközben észrevették, hogy a közelében van H. József sértett, aki T. B. birkanyáját legeltette.

Mivel az I. rendű vádlott elképzelése szerint a sértettnek köze volt a traktor ellopásához, odamentek hozzá, szóban felelősségre vonták, felszólították,  közölje, kik a társai, kik lopták el a traktort és az hol van. Követelték, hogy a közreműködésért kapott pénzt adja át nekik, mint ahogy a mobiltelefonját is, hogy ellenőrizni tudják a hívásait. A sértettnek a traktor ellopásához nem volt köze, arról nem is tudott, így a vádlottaknak információval nem szolgálhatott, a sértett szerepével kapcsolatban az I. rendű vádlottnak téves feltevései voltak.

A faggatás közben az I. és a II. rendű vádlott bántalmazni kezdte a sértettet, mindketten ököllel ütlegelték és rugdosták. A sértettnek le kellett vetkőznie, miközben mobiltelefonját keresték, és átkutatták a táskáját is. Ezt követően a hajánál fogva vonszolták több száz méteren keresztül, ahol egy fánál a sértett összeesett. Időközben odaérkezett a III. rendű vádlott is, aki látta a bántalmazás következtében már magatehetetlen sértettet. Később a III. rendű vádlott kocsijából kivettek egy 2 méter hosszú ún. borjúkötelet, amit az I. rendű vádlott meghurkolt, majd a hurkot az ülő sértett nyakába tette,  akasztás imitált, miközben továbbra is faggatta és a traktor ellopását kérte számon a sértetten.

Ezt követően az I. rendű vádlott a hurkot levette a sértett nyakáról, majd a vádlottak a sértettet magára hagyva eltávoztak autón a helyszínről. A súlyosan sérült sértett járni nem bírt, fenéken csúszva próbált eljutni a több száz méterre lévő majorba, amelynek közelében rátaláltak az esti órákban. A sértett 8 napon túl, ténylegesen 6-7 hét alatt gyógyuló sérüléseket szenvedett, az orvosi beavatkozás során közvetlen életveszélyt hárítottak el nála.

Eljáró bíróság: