Emberölés bűntettének kísérlete Jászapátiban

Tárgyalás időpontja: 
2015. december 8. kedd, 09:00
Összegzés: 

Megváltoztatta a Szegedi Ítélőtábla dr. Hegedűs István vezette büntetőtanácsa az emberölés bűntettének kísérlete miatt E. László ellen indított büntetőügyben a Szolnoki Törvényszék I. fokon kimondott ítéletét.

A vádlott szabadságvesztés büntetésének tartamát 6 évről 8 évre súlyosította a táblabíróság, mert úgy értékelte, hogy az I. fokon kiszabott büntetés az elkövetett, kétszeresen is minősülő cselekmény súlyához és társadalomra veszélyességéhez képest aránytalanul enyhe volt.

A jogerős ítélet ellen fellebbezésnek nincs helye.

 

A bűncselekményről

 

E. László vádlott 2012 októberének végétől egy Jászapátiban lévő kft.-nél dolgozott, hol közvetlen munkatársa volt unokatestvére, F. Pál jászapáti lakos, a sértett is. A vádlott ismerte az itt dolgozók munkaidő beosztását, szokásait, így tudta azt is, hogy unokatestvére munkakezdésének időpontja reggel 5 órás, amikor még a telephelyen egyedül tartózkodik. Egyedül dolgozik. Tudott arról is, hogy a telephelyet egy kutya őrzi.

2012 novemberétől a vádlott Ausztriában konyhai kisegítőként dolgozott, ahonnan többnyire havonta pár napra hazatért Jászapátiba a családjához. A vádlott távolléte alatt 2013 első harmadában élettársa, S. D. és F. Pál sértett között érzelmi és szexuális kapcsolat alakult ki, amelyet a vádlott ekkor még csak megsejtett. 2013. május 1-jén bizonyossá vált számára, hogy élettársa és a sértett között kapcsolat van, őt az élettársa megcsalja, miután elolvasta az asszony és a sértett Facebookon lezajlott levelezését. A vádlott gondoskodott arról, hogy ezt a kapcsolatot az egész család megtudja.

A vádlottat nagyon felzaklatták a történtek, ezért májusban nem is ment haza a családjához, de minden nap skype-on beszélgetett élettársával. A vádlott interneten egy pszichológussal is felvette a kapcsolatot, hogy a történteket fel tudja dolgozni, de ez nem járt eredménnyel. A vádlott az internetes levelezés során a történtek hatására eleinte megfenyegette az élettársát azzal, hogy elvágja a torkát, mert 10 éves kapcsolatuk után a 2 közös gyermekük mellett ezt tette vele. Emiatt a sértett félt a személyes találkozástól. A férfi nem csak élettársát fenyegette meg, hanem felvette a kapcsolatot az unokatestvére feleségével is, akinek beszámolt a történtekről, őt rendszeresen hívogatta telefonon, melynek során a sértettre fenyegető mondatokat mondott, többek között, hogy fejbe lövi, a torkát elvágja, megöli azért, amit az élettársával tett.

2013 júniusában a vádlott hazament a családjához, ahol az élettársával látszólag békésen viselkedett, de főleg a gyerekekkel foglalkozott. Amikor egyszer az asszony kinevette féltékenysége miatt, a vádlott ököllel gyomron vágta, azonban igyekezett magát fegyelmezni, és megpróbált mindent megtenni azért, hogy élettársával a kapcsoltuk helyreálljon. Látszólag a családi béke helyre is állt, egy idő után, azt követően, hogy a sértett felesége és testvére is bántalmazta S. D.-t, a vádlott és élettársa is F. Pált és családját hibáztatta a történtek miatt.

A vádlottban egyre jobban elhatalmasodott a féltékenység, és az az érzés, hogy a sértetten mindenképpen megbosszulja az őt ért sérelmeket. 2013 augusztusában, amikor a vádlott ismét hazalátogatott, elment a volt munkahelyére, és a sértettől számon kérte az élettársával létesített kapcsolatot. Kijelentette: „ a családját tönkreteszi, és amíg él, keresztbe tesz neki.”. Megfenyegette azzal is, hogy megöli. A sértett próbált védekezni, és a vádlott élettársát okolta a helyzet kialakulásáért.

A vádlott továbbra sem tudott naprendre térni a történtek felett, és 2013 szeptember-október környékén arra a döntésre jutott, hogy F. Pál életét kioltja. Eltervezte, hogy a családja tudta nélkül hazautazik Jászapátiba, és a hajnali órákban, amikor tudta, hogy a sértett egyedül tartózkodik a telephelyen, és ahova őt az őrkutya, mivel ismeri őt, beengedi, tűzveszélyes éghető anyaggal leönti lelocsolja a sértettet és meggyújtja. Az elkövetés legapróbb részleteit is kidolgozta, eldöntötte, hogy a meneküléséhez használt kerékpárt fog venni, egy, a megtévesztés miatt a sértett nevére aktivált telefonkártya felhasználásával. Azt is kitervelte, hogy a külsejét megváltoztatja, több ruhaneműt visz magával, a helyszínen átöltözik, hogy felismerhetetlenné váljon. Mindezt úgy kivitelezi, hogy a munkáltatója és annak családja sem fog tudomást szerezni, mert szabadnapján hajtja végre a tettét.

2013. október 16-án a vádlott hazatért, a tervek szerint vásárolt  mobiltelefont SIM kártyával együtt, amit a sértett adatainak felhasználásával aktivált. Majd Szolnokon vásárolt egy használt kerékpárt és a szolnoki Tesco melletti benzinkútnál egy liter benzint azzal a szándékkal, hogy azt önti a sértett fejére, majd meggyújtja, és ezáltal a sértett meghal.

A vádlott éjszaka érkezett Jászapátiba, várta, hogy reggel 5 óra legyen. Hajnal 4:45-kor indult a sértett munkahelyére, elmaszkírozta magát, mielőtt belépett a telephelyre. Amikor a sértett kilépett az épületből, a vádlott benzinnel lelocsolta, elővett egy öngyújtót, és a védekezni próbáló sértettnek azt suttogta elváltoztatott hangon: „Meghalsz.”. A sértett ekkor félelmében futva elmenekült a kiskapu irányába, amire a vádlott nem számított. A kapun kiérve éppen azzal a kerékpárral tudta gyorsan elhagyni a helyszínt, amit a vádlott magának vásárolt a meneküléshez, hazatért, és feleségének elmondta a történteket.

A vádlott is elmenekült a helyszínről, vonattal és taxival visszatért ausztriai szálláshelyére Kaprunba, ahol 17-én este sógora, aki szintén ott tartózkodott, közölte vele, hogy a rendőrség már keresi, és nemzetközi elfogatóparancsot adtak ki. Másnap reggel az élettársa édesapja elvitte a vasútállomásra, hogy a rendőrségen jelentkezzen. A vádlottat 18-án délelőtt a magyar rendőrség Hegyeshalom térségben elfogta.

Az, hogy az emberölési cselekmény nem fejeződött be, nem a vádlott magatartásán, hanem a sértett lélekjelenlétén múlott. A halálos következmény elmaradása a sértett menekülése, ennek következtében a szerencsés véletlennek köszönhető.

 

Az I. fokú ítéletről

 

Előre kitervelten, különös kegyetlenséggel elkövetett emberölés bűntettének kísérletében mondta ki bűnösnek a Szolnoki Törvényszék 2015. június 16-án E. László (1984 – jászapáti lakos) vádlottat, és ezért őt a bíróság 6 év fegyházra és 6 év közügyektől eltiltásra ítélte.

Az ítélet ellen az ügyész a büntetés lényeges súlyosítása, míg a vádlott a büntetés enyhítése, védője eltérő jogi minősítés és a büntetés enyhítése érdekében nyújtott be fellebbezést, így került az ügy a Szegedi Ítélőtáblára.

Eljáró bíróság: