Halált okozó testi sértés bűntette Szegeden

Tárgyalás időpontja: 
2015. december 8. kedd, 10:00
Összegzés: 

Elnapolta a nyilvános ülést a Szegedi Ítélőtábla dr. Hegedűs István vezette büntetőtanácsa a halált okozó testi sértés bűntette bűntette miatt B. Károly ellen indított büntetőügyben. A az táblabíróság bizonyítást rendelt és tárgyalást tűzött ki 2016. március 1-re, amikor szakértőket hallgatnak meg.

 

Halált okozó testi sértés bűntette bűntettében mondta ki bűnösnek a Szegedi Törvényszék 2015. március 4-én B. Károly (1963 – lakcím nélkül) vádlottat, és ezért őt a bíróság – mint többszörös visszaesőt – 5 év fegyházra és 5 év közügyektől eltiltásra ítélte.

Az ítéletet az ügyész tudomásul vette, míg a vádlott és védője a büntetés enyhítése érdekében nyújtott be fellebbezést, így került az ügy a Szegedi Ítélőtáblára

xxx

A korábban hatszor büntetett vádlott legutolsó szabadságvesztés büntetéséből 2013 áprilisában szabadult, majd ezt követően Szegeden élt hajléktalanként. Megismerkedett G. István sértettel, aki már több éve hajléktalan, és ezen életvitele miatt rossz egészségi állapotban volt. Nagyon lesoványodott, testsúlya 53 kiló volt, míg a vádlotté 100 kiló körül mozgott.

A két férfi megismerkedésük után Szeged utcáin közösen folytatták a hajléktalan életmódot, és e közben napi rendszerességgel, közösen, változó mennyiségű alkoholt fogyasztottak.

2013. május 19-én a vádlott és a sértett együtt töltötte a napot. Ennek során a Torontál téren a délelőtti óráktól pontosan nem megállapítható mennyiségű szeszes italt fogyasztottak, amelytől mind a ketten alkoholos befolyásoltság állapotába kerültek. Az egész napos italozás után úgy döntöttek, hogy az éjszakát a Tisza árterében lévő zöld területen töltik. Este 20:45 óra körüli időben elindultak az ártér irányába, majd a töltés tetején – az eljárás során ismeretlenül maradt okból – szóváltás alakult ki közöttük. Ennek során a jelentős erőfölényben lévő vádlott megütötte a sértett arcát, aki megtántorodott, de nem esett el. Ekkor a sértett 8 napon belül gyógyuló sérüléseket szenvedett.

Ezt követően kölcsönösen lökdösni kezdték egymást, és a vádlott a sértettet egy határozott mozdulattal lelökte a több méter magas, meredek töltésoldalról. A sértett a bántalmazás következtében a töltésen legurult, míg a vádlott a saját lendületétől és ittasságából fakadóan az egyensúlyát elveszítette, és a sértettel együtt leesett a töltésoldalról. A vádlott a legurulás után a töltés alján teljes testsúlyával a hátán fekvő sértett mellkasára esett. A vádlott ezután felkelt a sértett mellkasáról, és pár méterre a sértettől lefeküdt. Eközben a sértett mozdulatlanul maradt a hátán. Nem sokkal később el kezdett esni az eső, ami miatt a vádlott a továbbra is mozdulatlanul fekvő sértettet otthagyta és elgyalogolt a közelben lévő buszmegállóba.

A sértett a vádlott magatartása következtében kétoldali bordatöréseket is elszenvedett, amely miatt légzési elégtelenség lépett fel nála, és ennek következményeként elhalálozott. A sértett a bordatörések után nem vált eszméletlenné, a légzési elégtelenség nála fokozatosan alakult ki, így az időben – a sérülés keletkezése után 1-2 órán belül – történő orvosi ellátása a halálos következményt reális eséllyel elháríthatta volna.

Miután a vádlott a sértettet a töltés oldalán otthagyta, az arra járó horgászok 23:30 óra körüli időben fedezték fel a mozdulatlan férfit, majd a Vakok Intézetében dolgozóktól kértek segítséget. Ők értesítették a rendőrséget, akik mentőt küldtek a helyszínre, azonban a mentőszolgálat dolgozói már csak a halál beálltát tudták megállapítani.

Eljáró bíróság: