Életveszélyt okozó testi sértés Tömörkényben (Csongrád megye)

Tárgyalás időpontja: 
2015. december 16. szerda, 09:00
Összegzés: 

Helybenhagyta a Szegedi Ítélőtábla Gyurisné dr. Komlóssy Éva vezette büntetőtanácsa az életveszélyt okozó testi sértés bűntette miatt Sz. Zoltán ellen indított büntetőügyben a Szegedi Törvényszék I. fokon kimondott ítéletét. Így a vádlott jogerős büntetése 3 év 4 hónap börtön és 3 év közügyektől eltiltás lett.

Az ítélet indoklásában elhangzott: az I. fokon lejáró törvényszék - tekintetbe véve az ügy összes körülményét - arányos büntetést szabott ki, így annak enyhítésére nem kerülhetett sor, mert az enyhébb büntetés már veszélyeztetné a büntetési célok megvalósulását.

A jogerős ítélet ellen fellebbezésnek nincs helye.

 

A bűncselekményről

 

Sz. Zoltán vádlott a cselekményt megelőző időszakban legalább már öt hónapja, mint juhász Gy. László sértett alkalmazásában állt Tömörkényen. A vádlott munkájáért havi 30 ezer forint készpénzt, ezen felül egy tanya használati jogát, valamint ellátást kapott.

2012. október 10-én a vádlott a sértett tanyáján átvett 30 ezer forintot, majd  elment a Tömörkényben megtartott aznapi piacra, ahol egyebek mellett vásárolt magának egy nagyméretű tőrkést, míg a sértettnek vett ajándékba egy bicskát. Eközben a sértett a tanyáján tartózkodott, ahol 11 óra után megjelent nála a szomszédja, A. Ferenc, azért, hogy néhány darab téglát kérjen kölcsön a kémény helyreállításához a sértettől. Ekkor a sértett a birkáit hajtotta be déli pihenőhelyükre, majd a szomszédot behívta a házába, ahol – miközben a sértett főzéshez készült - meg nem határozható mennyiségű pálinkát ittak meg.

Délután 1 óra után érkezett a tanyára a vádlott, aki magával hozta azt a sporttáskát, amiben a piacon vett áruk voltak. A vádlott is ivott pálinkát, majd megmutatta, miket vett a piacon, és odaadta a sértettnek azt a bicskát, amit ajándékba hozott neki. Ezt követően is italoztak, a vádlott nagyon lerészegedett, és 3 óra után úgy döntött, hogy hazamegy pihenni.

A sértett a vádlottat kikísérte, majd megfordult, hogy visszamenjen a házba, amikor a vádlott elővette a táskájából a tőrkést, a sértett után lépett, és - az eljárás során ismeretlenül maradt okból – a sértettet leszúrta. A sértett  - aki életveszélyes sérülést szenvedett, és akinél a szúrás következtében maradandó fogyatékosság alakult ki - a szúrás és az általa elfogyasztott alkohol hatására összeesett.

A vádlott az elzuhanó sértettet magára hagyta, hazament a tanyájára és elaludt. A sértetthez nem sokkal 5 óra után hívtak mentőt, ami kórházba szállította. A vádlottat a kiérkező rendőrök a tanyáján alva találtak meg, a mellette lévő kis asztalon pedig ott volt az elkövetés eszköze.

A vádlott az eljárás során – bár nagyobbrészt a cselekmény körülményeire nem emlékezett – összességében a cselekmény elkövetését tagadta.

 

Az I. fokú ítéletről

 

Életveszélyt okozó testi sértés bűntettében mondta ki bűnösnek a Szegedi Törvényszék 2015. február 17-én Sz. Zoltán vádlottat, és ezért őt 3 év 4 hónap börtönre és 3 év közügyektől eltiltásra ítélte.

Az ítéletet az ügyész tudomásul vette, míg a vádlott és védője elsődlegesen felmentés, másodlagosan a büntetés enyhítése érdekében nyújtott be fellebbezést, így került az ügy a Szegedi Ítélőtáblára.

Eljáró bíróság: