Életveszélyt okozó testi sértés Lajosmizsén

Tárgyalás időpontja: 
2016. január 13. szerda, 10:00
Összegzés: 

Helybenhagyta a Szegedi Ítélőtábla Gyurisné dr. Komlóssy Éva vezette büntetőtanácsa az életveszélyt okozó testi sértés miatt U. I. ellen indított büntetőügyben a Kecskeméti Törvényszék I. fokon meghozott ítéletét. Így a vádlott jogerős büntetése 3 év börtön és 3 év közügyektől eltiltás lett.

Az ítélet indoklásában elhangzott: az I. fokú bíróság helyesen állapította meg a vádlott bűnösségét, és - tekintettel az elkövetett cselekmény súlyára és a vádlott társdadalomra veszélyességére - arányos büntetést szabott ki, így annak enyhítése nem indokolt.

A jogerős ítélet ellen fellebbezésnek nincs helye.

 

 

A bűncselekményről

 

A vádlott a cselekmény elkövetése előtt kb. 4 év óta az építőiparban vállalkozóként dolgozó A. V. A. sértett alkalmazásában állt. 2014 szeptemberében egy kecskeméti útépítésen dolgoztak, ahol a vádlott csoportvezető volt. A vádlott és a sértett jó viszonyban voltak, a sértett többször bízta a vádlottra a cége pénzét, illetve utalt át számára pénzt, hogy abból a fizessen munkabért a munkásoknak. Amikor a vádlottnak szüksége volt pénzre, akkor a sértett többször is kisegítette kölcsönnel.

2014. szeptember 23-án délelőtt a vádlott előleget akart kérni a sértettől, aki a kérést elhárította azzal, hogy a vádlott által felvett előleg összege - 73 ezer forint – már meghaladta a havi keretet. Ekkor a vádlott közölte – mint már korábban többször is -, hogy kilép a munkahelyéről.

A munkaidő lejárta előtt a vádlott egy barátját kérte meg, hogy vigye haza, majd szó nélkül elhagyta a munkahelyét. Ezt követően négy vendéglátóhelyen is megálltak, és ennek során a vádlott nagy mennyiségű alkoholt fogyasztott, erősen ittas állapotba került, majd felhívta a sértettet azzal, hogy sürgősen pénzre van szüksége.

A sértett magához vett 80 ezer forintot, mivel el akart számolni a vádlottal, és este 8 óra körül egy lajosmizsei presszóban találkoztak. Itt tisztázni kezdték az aktuális kifizetések, a felvett előlegek összegét, amikor egy 4 ezer forintos tételen összevesztek. A vádlott sértegette a főnökét, mire az megragadta a vádlott mellkasán a ruhát, hogy vele ilyen hangon ne beszéljen. Ezt követően a sértett összepakolta az iratait, kiment az autójához, és a kint álló vádlottal közölte, hogy másnap majd józan állapotban fognak elszámolni.

Ekkor a vádlott kiabálni kezdett sértettel, majd egy késsel támadt a főnökére, akit több helyen is megvágott, átmetszette az artériáját, nagyon vérző sebet okozva. A kocsma tulajdonosa és az odaérkező vendégek segítettek a sértettnek, hogy a karját elszorítsák, ebben, a tulajdonos felszólítására, még a vádlott is segített. Ezt követően értesítették a rendőrséget és a mentősöket

A sértett a verőér sérülése, a nagy vérveszteség miatt sokkos állapotba került, amely miatt közvetlen életveszélybe került. Szakszerű orvosi ellátás hiányában az elvérzés a halálát okozhatta volna.

A vádlott a bűncselekmény elkövetését az eljárás során mindvégig tagadta.

 

Az I. fokú ítéletről

 

Életveszélyt okozó testi sértés bűntettében mondta ki bűnösnek a Kecskeméti Törvényszék 2015. június 11-én U. I. (1983 – lajosmizsei lakos) vádlottat, és ezért őt a bíróság 3 év börtönre és 3 év közügyektől eltiltásra ítélte.

A döntést az ügyész tudomásul vette, míg a vádlott és védője elsődlegesen bűncselekmény hiányában történő felmentés, másodlagosan a büntetés enyhítése érdekében nyújtott be fellebbezést, így került az ügy a Szegedi Ítélőtáblára.

Eljáró bíróság: