Emberölés bűntettének kísérlete Kecskeméten

Tárgyalás időpontja: 
2016. január 27. szerda, 11:00
Összegzés: 

Helybenhagyta a Szegedi Ítélőtábla Gyurisné dr. Komlóssy Éva vezette büntetőtanácsa az emberölés bűntettének kísérlete miatt B. Gáborné ellen indított büntetőügyben a Kecskeméti Törvényszék I. fokon kimondott ítéletét, így a vádlott jogerős büntetése 6 év 6 hónap börtön és 5 év közügyektől eltiltás lett.

Az ítélet indoklásában elhangzott: az I. fokon eljáró törvényszék – tekintetbe véve az ügy összes körülményeit – arányos büntetést szabott ki, annak sem lényeges súlyosítása, sem lényeges enyhítése nem indokolt.

A jogerős ítélet ellen fellebbezésnek nincs helye.

 

A bűncselekményről

 

A vádlott B. Gáborné családjával nehéz anyagi körülmények között élt Kecskemét mellett egy külterületi tanyán. Ennek ellenére férjével együtt igyekeztek lehetőségeikhez mérten az általuk nevelt öt gyermeket megfelelően gondozni, iskolába járatni.

A vádlott és férje eleinte a gyermekeket tervezetten vállalták, azonban a 2000-es évek második felétől egyetértettek abban, hogy több gyermeket – anyagi helyzetük miatt – nem szeretnének. A vádlott szerette volna, ha művi meddővé tételre kerül sor, de az nem történt meg. Ezt követően négyszer is terhesség megszakítást végeztek a vádlotton. Ennek ellenére 2012-ben született még egy kislányuk.

A vádlott 2014 elején ismét teherbe esett, amit csak nyáron vett észre, amikor a terhesség megszakítására már nem volt mód. A vádlott ezt a terhességét eltitkolta, nem járt orvosnál, terhesgondozáson sem vett részt. Mivel a környezetében élők a vádlott testi elváltozásait észrevették, a vádlott azt mondta, hogy ezek betegségének következményei.

2014. november 26-án a déli órákban a vádlott és a férje otthon tartózkodott a tanyán, amikor megjelent náluk az egyik gyermek iskolai osztályfőnöke. Hármasban beszélgettek, amikor az asszony érzékelte, hogy beindult a szülés., Ezt azonban nem jelezte, hanem kiment a házból azért, hogy a gyereket megszülje, és magával vitt egy kisollót a köldökzsinór elvágásához.

A vádlott egy elhanyagolt, használaton kívüli udvari árnyékszékhez meg, és ott megszülte a gyermeket, és egy érett kislánynak adott életet. A folyamatosan és hangosan síró gyermek fejét egy kemény felülethez csapta, de mivel az újszülött tovább sírt, egy szőnyegdarabba becsavarta, és az árnyékszék előtti területen közepes vagy annál nagyobb erővel földhöz vágta. Ennek következtében a gyermek feje ismét egy kemény felülethez csapódott.

Amikor a férj kikísérte a vendéget a felesége keresésére indult. Ekkor meglátta, hogy az asszony gyermeket szült. A férj beküldte az asszonyt a gyerekkel a házba, és mentőt hívott.

Az újszülöttet kórházba vitték, ahol életmentő koponyaműtétet végeztek el rajta. A gyermek két hónap alatt meggyógyult, majd anonim örökbefogadására került sor.

 

Az I. fokú ítéletről

Emberölés bűntettének kísérletében mondta ki bűnösnek a Kecskeméti Törvényszék 205. október 6-án B. Gáborné vádlottat, és ezért őt 6 év 6 hónap börtönre és 5 év közügyektől eltiltásra ítélte.

A döntés ellen az ügyész a vádlott terhére, részben eltérő minősítésként a különös kegyetlenség megállapítása, továbbá a kiszabott szabadságvesztés súlyosítása, míg a vádlott és védője egyezően a kiszabott büntetés enyhítése érdekében nyújtott be fellebbezést, így került az ügy a Szegedi Ítélőtáblára.

Eljáró bíróság: