Bűnszövetségben elkövetett zsarolás és más bűncselekmények Csongrádon

Tárgyalás időpontja: 
2016. február 4. csütörtök, 10:00
Összegzés: 

Több ponton megváltoztatta, de a kiszabott büntetések tekintetében helybenhagyta a Szegedi Ítélőtábla dr. Mezőlaki Erik büntetőtanácsa a bűnszövetségben elkövetett zsarolás, hivatali befolyással üzérkedés és más bűncselekmények miatt K. Jánosné és társai ellen indított büntetőügyben a Szegedi Törvényszék I. fokon kiszabott ítéletét.

Az ítélet indoklásában elhangzott: Az I fokon eljáró törvényszék – figyelemmel az ügy minden részletére – arányos büntetést állapított meg, azok lényeges súlyosítását az ítélőtábla a jelentős időmúlás, az ügy elhúzódása miatt sem tartotta indokoltnak. Ugyanakkor a kiszabott büntetések enyhítésére sem látott a táblabíróság semmilyen indokot.

Az ítélet jogerős, ellene fellebbezésnek nincs helye.

 

Az I. fokú ítéletről

 

Bűnszövetségben, folytatólagosan, társtettességben elkövetett zsarolás, folytatólagosan, társtettességben elkövetett hivatali befolyással üzérkedés,  folytatólagosan, társtettességben elkövetett csalás bűntettében mondta ki bűnösnek a Szegedi Törvényszék 2015. január 22-én K. Jánosné I. rendű vádlottat, és ezért őt – halmazati büntetésül – 3 év szabadságvesztésre és 3 év közügyektől eltiltásra ítélte.

Az ügy II. és III. rendű vádlottjának S. Máriának, illetve K. Gyulának a bűnösségét bűnszövetségben, folytatólagosan, társtettességben elkövetett zsarolás és folytatólagosan, társtettességben elkövetett hivatali befolyással üzérkedés bűntettében állapította meg a törvényszék, ezért a II. rendű vádlottat 2 év 10 hónap szabadságvesztésre és 3 év közügyektől eltiltásra, a III. rendű vádlottat – mint többszörös visszaesőt - 3 év 6 hónap szabadságvesztésre és 4 év közügyektől eltiltásra ítélték. A IV. rendű vádlott, S. Alexandra csalás bűntettéért, amelyet folytatólagosan és részben társtetteként követett el 1 év 3 hónap, 2 évre felfüggesztett szabadságvesztés büntetést kapott, az V. rendű vádlott B. Istvánnét csalás vétségéért, amelyet társtettességben követett el, 1 évre, a VI. rendű vádlott S. Edinát és a VII. rendű vádlott K. Jánost társtettességben elkövetett csalás bűntettének kísérletéért 3-3 évre próbára bocsátotta a bíróság.

Az ítélet ellen az ügyész az I. és a II. rendű vádlottak esetében a cselekmény eltérő minősítése és valamennyi vádlott esetében a büntetés súlyosítása, az I. rendű vádlott és védője a büntetés enyhítése, a II. rendű vádlott és védője a tényállás téves megállapítása és felmentés érdekében fellebbezett, így került az ügy a Szegedi Ítélőtáblára. A többi vádlott tudomásul vette a rá kiszabott büntetést.

 

A bűncselekményről

 

Az eljárás során elhunyt T. Ferenc sértett 2007 végén újsághirdetés útján ismerkedett meg az I. és a II. rendű vádlottal. A sértett és a két nő a megismerkedést követően pénzért alkalmanként szexuális kapcsolatot létesített, amely 2008 augusztusáig tartott. Abban a hónapban az I. rendű vádlott az akkori tartózkodási helyén, Csongrádon a sértettet bemutatta néhai F. V.-nek, akivel a sértett pénzért szexuális kapcsolatot létesített. Ez előtt mind az I. rendű vádlott, mind a lány arról tájékoztatták a sértettet, hogy F. V. nagykorú.

2008 szeptemberében azonban előbb az I. rendű vádlott, majd a II. rendű vádlott is telefonon megkereste a sértettet, és felszólították, hogy részükre 1,4 millió forintot fizessen ki, mert a lány, akivel szexuális kapcsolatot létesített fiatalkorú volt, és amennyiben a sértett nem fizet nekik, fel fogják jelenteni. Nem sokkal később a III. rendű vádlott is telefonált a sértettnek, és közölte, amennyiben nem fizet, akkor megvereti és a lakását szétzúzza. A telefonhívásokat követően a sértett a fenyegetések hatására Csongrádon, egy autóparkolóban találkozott az I., a II. és a III. rendű vádlottakkal, ahol ismét megfenyegették feljelentéssel és megveretéssel, ezért a sértett átadta a kért 1,4 millió forintot. 

Ezt követően különböző hamis indokokkal folyamatosan újabb és újabb pénzösszegeket követeltek a megzsarolt sértettől a I., a II. és a III. rendű vádlottak. Volt amikor arra hivatkoztak, hogy az I. rendű vádlottat letartóztatták, és a hallgatásukért kérnek még pénzt. Máskor azt mondták, hogy az eljáró nyomozót, majd annak főnökét, az ügyészt, további két ügyészt, a bírót kell lefizetni, és minden esetben egy millió forintot meghaladó összeget zsaroltak ki fenyegetéssel a sértettől, aki végül összesen 9.135.000 forintot fizetett ki a zsarolóinak.

Ezt követően azzal hitegették, hogy a pénzt visszakapja, ha még újabb összegeket kifizet. Máskor kölcsönkértek tőle azért, hogy a pénz visszafizetését el tudják intézni, illetve óvadékot kell kifizetni, vagy sztárügyvédet kell megbízni az I. rendű vádlott védelmével. Ezekben az esetekben az újabb milliókat kifizető sértettet azzal hitegették, hogy az összes pénzt vissza fogja kapni.

2008. december 16-án a VI. és a VII. rendű vádlottak, rendőrnek kiadva magukat, nyitottak be a sértetthez, azt állítva, hogy idézést hoztak a  részére, mivel a sértett korábban egy fiatal lánnyal pénzért szexuális kapcsolatot létesített. A két vádlott ekkor valótlanul azt állították, hogy a sértett az ügyben vádalkut köthet, ha 4 millió forintit megfizet a részükre. A sértett ezt a pénzt nem adta át.

A bíróság a IV. rendű vádlottat egy korábban elkövetett lopás miatt – amikor 45 ezer forintot tulajdonított el jogtalanul -  is felelősségre vonta.

Eljáró bíróság: