Hivatali vesztegetés bűntette Budapesten

Tárgyalás időpontja: 
2016. február 19. péntek, 09:00
Összegzés: 

Három tárgyalási nap alatt (február 10. - 12. – 17.) befejeződött az 57 vádlottas, N. Sándor és társai ellen hivatali vesztegetés miatt indult ügynek a tárgyalása a Szegedi Ítélőtáblán. A határozathirdetésre február 19-én, pénteken délelőtt került sor a táblabíróság dísztermében.

 

Valamennyi vádlott tekintetében hatályon kívül helyezte és az I. fokú bíróságot új eljárás lefolytatására kötelezte a Szegedi Ítélőtábla Gyurisné dr. Komlóssy Éva vezette büntetőtanácsa az N. Sándor és társai ellen hivatali vesztegetés miatt indult büntetőügyben. Az ítélőtábla kimondta, hogy a megismételt eljárást a hatáskörrel és illatékességgel rendelkező Fővárosi Törvényszék katonai tanácsának kell lefolytatnia.

Az I. fokon jogerőre emelkedett ítéletekre a hatályon kívül helyezés nem terjed ki.

A döntés indoklásában elhangzott: az I. fokon meghozott ítélet oly mértékben meglapozatlan, hogy az érdemi felülvizsgálatra alkalmatlan, ezért szükséges új eljárás lefolytatása.

 

Az I. fokú ítéletről

 

A Szolnoki Törvényszék I. fokon még 67 vádlott ügyét tárgyalta, de időközben 10 vádlottal szemben az eljárás lezárult.

Az I. fokú ítélet szerint N. Sándor I. és H. Károly II. rendű vádlott 2008. január 1-től a BRFK Rendészeti Szerve Közlekedésrendészeti Főosztály Forgalombiztosítási Osztálya Motoros Alosztályának a beosztottjai voltak a leszerelésükig. Szolgálati jogviszonyukat 2009. május 31-én szüntették meg. Utolsó szolgálatban töltött munkanapjuk 2008. október 9-re esett.

Az I. és a II. rendű vádlott a rendőri szolgálatuk ellátása során különböző építési, szállítási munkákat végző gazdasági társaságok ügyvezetőivel, a közlekedésrendészeti feladatokat ellátó rendőrökkel és a rendőrökkel közös járőrszolgálatot ellátó közeterület-felügyelők körében kiterjedt kapcsolatot alakítottak ki. Ezt használták fel úgy, hogy a velük kapcsolatban lévő gazdasági társaságok szabálytalan, így több esetben szabálysértés megvalósító tevékenységének a biztosítása érdekében közvetlen elérhetőségüket megadva vállalták, hogy a cégeket érintő esetleges intézkedések elkerülése, vagy a jogszerű tényleges intézkedések hátrányos következményeinek elhárítása végett hivatali kapcsolataikon keresztül közbenjárnak.

Az így kialakított kapcsolatokat a két vádlott alapvetően haszonszerzési forrásnak tekintette, melybe a III. és a IV. rendű vádlottakat rendszeresen, míg más rendőröket alkalmi jelleggel bevontak.

A céljuk az volt, hogy a jogszabályba ütköző, szabálysértés megvalósító munkavégzés vagy ilyen céllal történő közlekedés során az érintett gazdasági társaság rendelkezésére álljon a szolgálaton kívül lévő, vagy adott esetben akár a szolgálatot ellátó rendőr. Amennyiben szabálysértés miatt rendőri vagy közterület-felügyelői intézkedés indul, akkor a bevont rendőr a rendőri minőségére hivatkozással, hivatalos kapcsolatrendszerét felhasználva próbálja elhárítani az intézkedés hátrányos következményeit, befolyásolni az intézkedő rendőröket, illetve közterület-felügyelőket.

Az érintett gazdasági társaságok gépkocsivezetői között elterjedt az I. és a II. rendű vádlott elérhetősége, őket úgy ismerték, mint olyan rendőröket, akiket probléma esetén hívni lehet és akik meg tudják oldani azt, hogy egy-egy intézkedésnek ne legyenek hátrányos következményei.

A fent említett időszakban mintegy ötven olyan cselekmény zajlott, amelyben az I. fokon eljáró bíróság valamelyik vádlott bűnösségét megállapította.

A Szolnoki Törvényszék 2014 júliusában hozta meg I. fokú ítéletét. Ebben az I. rendű vádlottat hivatali vesztegetés bűntettében és más bűncselekményekben találta bűnösnek, ezért 7 év szabadságvesztésre 7 év közügyektől eltiltásra ítélte, és vele szemben 565 ezer forint erejéig vagyonelkobzást rendelt el. Az ügy II. rendű vádlottját szintén hivatali vesztegetés és más bűncselekmények matt 5 év szabadságvesztés, 5 év közügyektől eltiltás büntetést kapott, esetében a bíróság 580 ezer forint erejéig rendelt el vagyonelkobzást. A többi vádlottra letöltendő és végrehajtásában felfüggesztett szabadságvesztést, illetve pénzbüntetést szabott ki a Szolnoki törvényszék.

Eljáró bíróság: