Ítélet a Szegedi Ítélőtáblán a 36 vádlottas, az egész országra kiterjedő adócsalási ügyben

Tárgyalás időpontja: 
2016. február 18. csütörtök, 09:00
Összegzés: 

Több ponton megváltoztatta a Szegedi Ítélőtábla dr. Harangozó Attila vezette büntetőtanácsa a B. István és társai ellen adócsalás és más bűncselekmények miatt indított büntetőügyben a Gyulai Törvényszék I. fokon meghozott ítéletét.

Így az I. rendű vádlott 8 év 6 hónap, a II. és a III. és a a VI. rendű vádlott 7 év, a IV. és az V. rendű vádlott 5 év, a VIII.  rendű vádlott 4 év szabadságvesztés büntetést kapott. Ezen vádlottak esetében a az ítélőtábla a bűncselekmény bűnszervezetben elkövetettnek minősítette, így a vádlottak feltételes szabadságra nem bocsáthatók.

A termelők esetében – akik a cselekményt nem bűnszövetkezetben követték el -  rövidebb tartamú, illetve felfüggesztett szabadságvesztés büntetések és pénzbüntetések születtek, és olyan vádlott is volt, akit csak megrovásban részesített a bíróság.

A legsúlyosabb büntetést kapó vádlottak esetében a Szegedi Ítélőtábla egy, másfél éveket enyhített az I. fokon kiszabott büntetéseken. Ezt azzal indokolta meg a tanácselnök bíró, hogy több vádlott beismerő vallomása hozzájárult ahhoz, hogy a szerteágazó, az egész országra kiterjedő bűncselekmény-sorozatot sikeresen fel lehessen deríteni, emellett az ítélőtábla figyelembe vette az időmúlást, és a vádlottak egészségi állapotát is

 

A bűncselekményről

 

Az I. fokú ítélet szerint 2007 és 2010 között főként gabona, de egyéb termékek (pl. textília, járműalkatrészek) értékesítése történt meg az ügyben fiktív számlák alapján. A terményt, terméket előállító gazdák és gazdasági társaságok ÁFA nélkül adták el az árút a felvásárlóknak azzal, hogy a termény elhagyja az országot, és másik uniós államban értékesítik majd, miközben tudták, hogy az eladás Magyarországon zajlik le. (A másik uniós országban történő eladás nem ÁFA-köteles.)

Hét vádlott bűnszervezetet hozott létre annak érdekében, hogy az általuk felvásárolt terményt belföldön értékesítsék. Ez meg is történt, az ÁFÁ-t nem vallották be, így két milliárd forintot is meghaladó kárt okoztak a magyar államnak.

Az ügy I. és II. rendű vádlottja 716 millió, a III. rendű vádlott 530 millió, a IV. rendű 246 milliói, az V. rendű 211 millió, a VI. rendű vádlott 345 millió forint ÁFÁ-t nem fizetett be, míg a többiek kisebb mértékű kárt okoztak. Mindent összevetve a vádlottak több mint 2 milliárd forinttal károsították meg a magyar államot.

Eljáró bíróság: