Kábítószer birtoklásának bűntette Csongrád megyében

Tárgyalás időpontja: 
2016. március 2. szerda, 09:00
Összegzés: 

Helybenhagyta a Szegedi Ítélőtábla Gyurisné dr. Komlóssy Éva vezette büntetőtanácsa a különösen jelentős mennyiségű kábítószer birtoklásának bűntette miatt G. K. macedón állampolgárral szemben indított büntetőügyben az I. fokon eljáró Szegedi Törvényszék ítéletét.

Így a vádlott jogerős büntetése 6 év 6 hónap fegyház és 6 év Magyarország területéről történő kiutasítás lett. A vádlott a kiszabott szabadságvesztésből legkorábban annak kétharmad részének letöltését követő napon szabadulhat.

Az ítélet indoklásában elhangzott, az I. fokon eljáró bíróság a cselekmény súlyához és a büntetlen előéletű vádlott társadalomra veszélyességéhez mérten arányos büntetés szabott ki, így annak sem lényeges súlyosítása, sem lényeges enyhítése nem indokolt.

A jogerős ítélet ellen fellebbezésnek nincs helye.

 

A bűncselekményről

 

A vádlott 2014. augusztás 2-át megelőzően néhány nappal Macedóniában abban állapodott meg az eljárás során ismeretlenül maradt személyekkel, hogy 2 ezer euró ellenében Macedóniából a saját autójában elrejtve kábítószert (marihuánát) szállít Németországba Magyarországon keresztül.

Ezt követően a vádlott március 2-án kora este jelentkezett belépésre autójával a Röszkei Határkirendeltségen. Ekkor úgy nyilatkozott, hogy nincs elvámolni való árú a kocsijában. Miután a beléptetést végző határőrnek gyanússá vált a férfi viselkedése, a másodlagos vizsgálóba irányította.

A tételes vámvizsgálat során a gépjármű rejtekhellyé átalakított tetőteréből 17 csomag, 26.042 gramm bruttó és 23.050 gramm nettó össztömegű kannabisz vegyületeket, köztük delta-9-THC-t tartalmazó kábítószert találtak. A vádlott által így Magyarországra behozott kábítószer totál-THC tartalma 3.100 +/- 220 gramm, amely meghaladja a különösen jelentős mennyiség alsó határát, annak minimum 240%-a, azaz legkevesebb 2,4-szerese.

A vádlott tudott arról, hogy autójában ilyen mennyiségű kábítószer van, a bűncselekmény elkövetését az eljárás során mindvégig elismerte, bűnösségére is kiterjedő beismerő vallomást tett.

 

Az I. fokú ítéletről

 

Különösen jelentős mennyiségű kábítószerre, az ország területére behozatallal elkövetett kábítószer birtoklásának bűntettében mondta ki bűnösnek a Szegedi Törvényszék 2016. május 18-án G. K. (1977 – macedón állampolgár, macedóniai lakos) vádlottat, és ezért őt a bíróság 6 év 6 hónap fegyházra és 6 év Magyarország területéről történő kiutasításra ítélte.

Az ítélet ellen az ügyész a vádlott terhére, a kiszabott büntetés súlyosítása, hosszabb tartalmú szabadságvesztés és kiutasítás kiszabása, míg a vádlott és védője a büntetés enyhítése érdekében nyújtott be fellebbezést, így került az ügy a Szegedi Ítélőtáblára.

Eljáró bíróság: