Rablás bűntette és más bűncselekmények Lajosmizsén

Tárgyalás időpontja: 
2016. március 3. csütörtök, 10:00
Összegzés: 

Több ponton megváltoztatta a Szegedi Ítélőtábla dr. Mezőlaki Erik vezette büntetőtanácsa a társtettesként elkövetett rablás bűntette és más bűncselekmények miatt K. V. és társai ellen indított büntetőügyben a Kecskeméti Törvényszék I. fokon kimondott ítéletét.

A III. rendű vádlott V. cselekményének minősítéséből a felbujtóként elkövetett életveszélyt okozó testi sértés bűntette kísérleteként is történő minősítést a táblabíróság mellőzte, mivel a tippadó szándéka erre a cselekményre nem terjedt ki.

Megváltoztak a kiszabott büntetések is. Az I. rendű vádlott szabadságvesztés büntetését 7 évről 8 évre, a II. rendű vádlottét 8 évről 10 évre, a IV. rendű vádlottét 7 évről 8 évre súlyosította az ítélőtábla, míg a III. rendfű vádlott eseteben 8 év 4 hónapról 7 évre enyhítette a bíróság.

Az ítélet indoklásában elhangzott: az I., a II. és a IV. rendű vádlott esetében az elkövetett cselekmény súlya miatt indokolt volt súlyosabb ítélet kiszabása. A II. rendű vádlott legsúlyosabb ítéletét a vádlott előélete indokolta, míg a III. rendű vádlott esetében a minősítés változására tekintettel került sor a büntetés enyhítésére.

Az ítélet jogerős, ellene fellebbezésnek nincs helye.

 

A bűncselekményről

 

A III. rendű vádlott kb. 2010 óta állt baráti kapcsolatban a II. rendű vádlottal, rendszeresen együtt töltötték az idejüket. A II. rendű vádlott mindvégig a III. rendű vádlottnál dolgozott. Az I. és a IV. rendű vádlottak rokonok, akik román állampolgárként Magyarországon alkalmi munkákból éltek, több évig Lajosmizsén. A III. rendű vádlott kb. 3-4 éve ismerte az I. rendű vádlottat, míg a IV. rendű vádlottal csak néhány alkalommal találkozott.

2011 novemberében az I. rendű vádlott elköltözött Jakabszállásra, a IV. rendű vádlott 2012-ben Soltvadkerten talált munkát, és az év augusztusában szólt az I. rendű vádlottnak, hogy Soltvadkerten dolgozzanak együtt egy magánszemélynél.

2012. augusztus 9-én a III. rendű vádlott felhívta az I. rendű vádlottat, aki ekkor a IV. rendű vádlottal volt, hogy lenne valami pénz, azt el tudnák-e lopni. Megállapodtak, hogy beszélik az ügyet, majd a négy vádlott végül Soltvadkerten találkozott aznap délután 5 órakor. Ekkor a III. és a II. rendű vádlottak felvetették a másik két társuknak, hogy tudnak egy Lajosmizse melletti tanyán élő idős emberről, akinek sok pénze van, és azt kellene elvenni. A II. rendű vádlott azt is elmondta, hogy kb. 400 ezer forintról van szó, és tudja azt is, hogy a sértett ezt a pénzt az éjjeliszekrényében tartja. A másik két vádlott belegyezett a bűncselekmény elkövetésébe. Mindannyian úgy tudták, hogy a sértett nincs otthon.

Autóval mentek ki néhai, akkor 69 éves N. M. sértett tanyájához, és a férfi tanyája melletti szomszédos tanyánál álltak meg esti 9 óra körüli időben. Útközben a vádlottak eldöntötték, hogy az I. és a II. rendű vádlott megy be a házba, így ők gyalog el is indultak a tanyához, míg a másik két vádlott továbbhajtott, és távolabb várakoztak az autóban.

Miután az I. és a II. rendű vádlott megtalálta a sértett tanyáját, átugrottak a kerítésen. De meglátták, hogy a sértett otthon van és tévét néz, ezért felhagytak a a cselekményükkel. Telefonon szóltak az autóban ülő társaiknak, hogy menjenek értük.

Ez meg is történt, azonban a III. és a II. rendű vádlott arról győzködték társaikat, hogy a pénzt meg kell szerezni. Rábeszélésükre végül úgy döntöttek, hogy az I., a II. és a IV. rendű vádlott visszamegy a sértett tanyájára, és mindenképp elveszik annak pénzét. Abban is megállapodtak, hogy ha a sértett ellenáll, lefogják, illetve összekötözik a kezét. A III. rendű vádlott tanácsára a behatolást vállalók zoknit, illetve kesztyűt húztak a kezükre, hogy ne maradjon nyom, és a III. rendű vádlott arra is kioktatta őket, ne dohányozzanak, hogy DNS mintát se tudjanak arról venni.

A III. rendű vádlott autóval elhajtott a helyszínről azzal, hogy majd hívják, ha befejezték a cselekményt, míg a sértett közben kikapcsolta a tévét, és lefeküdt aludni. A másik három vádlott bement a tanyára, a II. rendű vádlott magához vett egy fakarót, amivel megveregette a bejárai ajtó melletti ablakot. A sértett a hangra felriadt, de mivel nem látott mozgást, visszafeküdt aludni. A vádlottak ekkor vártak 10 percet, majd beléptek a konyhába, majd a sértett szobájába. Amikor a felriadó sértett meglátta a maszkot viselő II. rendű vádlottat, annyit kérdezett, kik vagytok? A vádlottak nem szóltak semmit, a II. rendű vádlott azonnal megütötte az idős férfit, majd letakarta a fejét, és az I. rendű vádlottal együtt lenyomták az ágyra, ahol lefogva tartották.

A IV. rendű vádlott a sértett ágya melletti éjjeliszekrényben kezdett el kutatni, ahol 7 ezer forintot talált 100 és 200-as érmékből. Ezt eltette. Mivel a sértett kiabált és menekülni próbált, az I. rendű vádlott arra kérte a IV. rendű vádlottat, hogy segítsen nekik. Ezt a IV. rendű vádlott meg is tette, a két társa közé állt, és a II. rendű vádlottal együtt többször, közepes, illetve nagy erővel, ököllel megütötték a sértett oldalát. A férfit védekezés közben később is több ütés érte, aki úgy próbált menekülni a további verés elől, hogy halottnak tettette magát. Ekkor a vádlottak felhagytak a további bántalmazással.

A IV. rendű vádlott felhívta a III. rendű vádlottat, hogy jöjjön értük kocsival, míg az I. és a II. rendű vádlott tovább folytatta a kutatást. Találtak egy nejlonzacskóban egymillió forint készpénzt, míg a IV. rendű vádlott magához vette a sértett 4 ezer forintot érő magnóját. Ezt követően a vádlottak kiszaladtak a házból, kb. 2,5 kilométert futva tettek meg, majd a III. rendű vádlott felvette őket a kocsiba, és elszállította a vádlott-társait a helyszínről. Később a lopott váltópénzből  vásároltak cigarettát, az egymillió forintot pedig négy egyenlő részben szétosztották maguk között, és hazamentek. Az I. és a IV. rendű vádlott 2012. augusztus 10-én visszatért Romániába.

A sértett – miután észlelte, hogy az elkövetők eltávoztak – a szomszéd tanyában kért segítséget, majd augusztus 9-én bejelentést tettek a rendőrségen.

A sértett 8 napon túl, 6 hét alatt gyógyuló sérüléseket szenvedett, de  életveszélyes sérülés is kialakulhatott volna, ennek elmaradása nem a vádlottakon múlott.

A sértett a tárgyalási szakban 2015. április 8-án öngyilkos lett, felakasztotta magát a saját házában, mivel a sérelmére elkövetett bűncselekményt nem tudta feldolgozni.

 

Az I. fokú ítéletről

 

Társtettesként elkövetett rablás bűntettében, életveszélyt okozó testi sértés bűntettének kísérletében és társtettesként elkövetett magánlaksértés bűntettében mondta ki bűnösnek a Kecskeméti Törvényszék K. V. (Magyarországon élő román állampolgár) I. rendű vádlottat. Ezért őt a bíróság 7 év fegyházra és 5 év Magyarország területéről történő kiutasításra ítélte. Az ügy II. rendű vádlottja, F. G. (Magyarországon élő román állampolgár) ugyanezen bűncselekményekért, valamint 2 rendbeli lopás vétsége miatt is – halmazati büntetésül – 8 év fegyház és 6 év kiutasítás büntetést kapott. A III. rendű vádlottat, V. O.-t (magyar állampolgár) felbujtóként elkövetett rablás bűntettérét, felbujtóként elkövetett testi sértés bűntettének kísérletért és felbujtóként elkövetett magánlaksértés bűntettérét 8 év 4 hónap fegyházra és 6 év közügyektől eltiltásra ítélte a bíróság. L. S. (Magyarországon élő román állampolgár) IV. rendű vádlott büntetése az I. és a II. rendű vádlottal azonos bűncselekményekért 7 év fegyház és 5 év kiutasítás lett.

Az ítélet ellen az ügyész valamennyi vádlott esetében a büntetés súlyosítása, míg a vádlottak és védőik részben felmentés, részben eltérő minősítés megállapítása és a kiszabott büntetés enyhítése érdekében nyújtottak be fellebbezést, így került az ügy a Szegedi Ítélőtáblára.

Eljáró bíróság: