Életveszélyt okozó testi sértés bűntette és más bűncselekmények Kunfehértón (Bács-Kiskun megye)

Tárgyalás időpontja: 
2016. március 10. csütörtök, 09:00
Összegzés: 

Részben megváltoztatta a Szegedi Ítélőtábla dr. Mezőlaki Erik vezette büntetőtanácsa az életveszélyt okozó testi sértés és más bűncselekmények miatt K. Tibor és társai ellen indított büntetőügyben az I. fokon eljárt Kecskeméti Törvényszék ítéletét.

Az I. rendű vádlott büntetését 4 év börtönről és 4 év közügyektől eltiltásról 7 év börtönre és 5 év közügyektől eltiltásra súlyosította.

Nem változott a II. rendű vádlott büntetés, esetében a jogerős ítélet  1 év 10 hónap letöltendő börtön és 2 év közügyektől eltiltás lett.

Az ítélet indoklásában elhangzott: tekintettel az I. rendű vádlott előéletére, arra, hogy korábban már többször volt elítélve, és az elítélései nem változtattak erőszakos magatartásán, a táblabíróság mindenképpen indokoltnak tartotta, hogy a 2-től 12 évig terjedő szabadságvesztéssel büntethető cselekmény esetében az irányadó 7 év középmértéknek megfelelő büntetést kapjon.

A II. rendű vádlottnál az I. fokon eljáró törvényszék a táblabíróság szerint a cselekménnyel arányos büntetést szabott ki, ezért annak megváltoztatását az ítélőtábla nem látta szükségesnek.

A jogerős döntés ellen fellebbezésnek nincs helye.

 

A bűncselekményről

 

2014. május 31-ről június 1-re virradó éjszaka a vádlottak együtt szórakoztak először Kiskunhalason, majd autóval átmentek a kunfehértói strandfürdő egyik büféjébe. Ebben a büfében ekkor nyilvános rendezvény volt, nyitó bulit tartottak. Itt a vádlottak leittasodtak, közülük leginkább a II. rendű vádlott volt ittas állapotban.

A szórakozóhelyen dolgozott S. Tamás, és az ő baráti köréhez tartozó, Kecelről érkezett fiatalemberekből álló baráti társaság is a diszkóban szórakozott, akikkel a hajnali órákban a vádlottak összevesztek.

Először csak vitatkoztak, majd a II. és a III. rendű vádlott H. Ádám sértett ellen fordult, belekötöttek. Ennek során a II. rendű vádlott kétszer ököllel megütötte a sértett fejét, aki, hogy védje magát, visszaütött. Tovább a három vádlott közül az egyik megütötte a sértett közelében tartózkodó P. Zsolt állát, aki az ütés hatására a földre került.

A verekedést látta a pultnál tartózkodó M. Norbert sértett is, akit előzőleg a II. rendű vádlott hívott meg egy italra. A férfi megpróbálta lecsillapítani a II. rendű vádlottat, odalépett hozzá, megfogta a vállát, amikor az I. rendű vádlott váratlanul egyszer megütötte a sértettet, aki tompítás nélkül elvágódott és fejét beverte a tánctér betonjába, ettől elveszítette eszméletét, és fekve a földön maradt. Barátai segítették fel, majd amikor eszméletéhez tért, egy közeli nyaralóba kísérték. Ott látták, hogy a sértett állapota rosszabbodik, ezért szóltak ismerőseiknek, akik bevitték a sértettet a kiskunhalasi kórházba. Innen CT-vizsgálat után a sértettet műtétre Szegedre szállították.

Eközben a szórakozóhelyen a vádlottak nem hagytak fel agresszív magatartásukkal, verekedés támadt, H. Ádám sértett is a földre került, akit barátai megpróbáltak kimenteni a tömegből. Közülük az egyiket, Cs. Zsoltot az egyik vádlott sörösüveggel vagy székkel megütötte, amitől annak feje vérezni kezdett.

A szórakozóhely egyik egyik biztonsági őr értesítette a rendőrséget. Előbb egy rendőr páros érkezett, de a vádlottak még ekkor sem hagyták abba agresszív viselkedésüket. A verekedés tovább folytatódott, amit idővel nagyobb rendőri erő bevonásával sikerült megfékezni. A verekedés során több sértett mellett a vádlottak is sérüléseket szenvedtek.

M. Norbert sértetten Szegeden életmentő idegsebészeti műtétet kellett végrehajtani, mivel sérülése közvetlen életveszélyes volt. A sértett fejsérülése több mint 6 hónap alatt, maradandó fogyatékosság visszahagyásával gyógyult, ami munkaképessége csökkenésével is jár.

 

Az I. fokú ítéletről

 

Életveszélyt okozó testi sértés, csoportosan és nyilvános rendezvényen elkövetett garázdaság bűntettében és könnyű testi sértés vétségben mondta ki bűnösnek a Kecskeméti Törvényszék 2015. július 14-én K. Tibor I. rendű vádlottat. Ezért őt a bíróság  – halmazati büntetésül – 4 év börtönre és 4 év közügyektől eltiltásra ítélte.

Az ügy II. rendű vádlottja, B. János csoportosan és nyilvános rendezvényen elkövetett garázdaság bűntettéért, mint társtettes és testi sértés vétségéért, mint társtettes – halmazati büntetésül – 1 év 10 hónap börtön és 2 év közügyektől eltiltás büntetést kapott. A III. rendű vádlottat a II. rendű vádlottal azonos cselekmények miatt 10 hónap börtönre és 1 év közügyektől eltiltásra ítélte a bíróság.

Az ügyész az I. rendű vádlott terhére a büntetés súlyosításáért, míg az I.  rendű vádlott és védője és a II. rendű vádlott és védője az ítélet enyhítése érdekében nyújtott be fellebbezést, így került az ügy a Szegedi Ítélőtáblára. (A III. rendű vádlott büntetés jogerőre emelkedett, így a táblabíróság csak az I. és a II. rendű vádlott ügyében tárgyalt.) 

Eljáró bíróság: