Emberölés és más bűncselekmények Kalocsán

Tárgyalás időpontja: 
2016. március 9. szerda, 10:00
Összegzés: 

Egy büntetés tekintetében megváltoztatta a Szegedi Ítélőtábla Gyurisné dr. Komlóssy Éva vezette büntetőtanácsa az emberölés és más bűncselekmények miatt J. Péter és társai ellen indított büntetőügyben a Kecskeméti Törvényszék I. fokon kimondott ítéletét.

Az ügy II. rendű vádlottjának büntetését – tekintettel a nyomatékos enyhítő körülményekre - 10 évről 8 évre mérsékelte.

A többi vádlott esetében a jogerős ítélet büntetésekre vonatkozó része megegyezik az I. fokon kiszabott büntetésekkel, mivel az ítélőtábla úgy látta, hogy az elkövetett cselekménnyel arányos büntetések születtek, azok esetében sem lényeges súlyosítása, sem lényeges enyhítése nem volt indokolt.

A jogerős ítélet ellen fellebbezésnek nincs helye. 

 

Az I. fokú ítéletről

 

Társtettesként elkövetett emberölés bűntettében mondta ki bűnösnek a Kecskeméti Törvényszék 2015. július 13-án J. Péter II. rendű vádlottat, és ezért őt 10 év börtönre és 10 év közügyektől eltiltásra ítélte, kimondva, hogy a vádlott a büntetés 2/3-ad részének letöltése után bocsátható feltételesen szabadon.

Az ügy III. és IV. rendű vádlottja V. Gábor és V. Gáborné társtettesként elkövetett bűnpártolásért 1 év 8 hónap börtön, 2 év közügyektől eltiltás, illetve 1 év fogház és 1 év közügyektől eltiltás büntetést kapott azzal, hogy a büntetés fele részének letöltése után feltételesen szabadon bocsáthatók. A VI. rendű vádlott C. Attila testi sértés bűntettéért 150 napi tétel pénzbüntetést (150 ezer forint) kapott, esetében a bíróság 200 ezer forint értékben vagyonelkobzást rendelt el. (Az I. rendű vádlott ügyét – tekintettel rossz egészségi állapotára – elkülönítették a jelen büntetőügytől, míg az V. rendű vádlott ítélete időközben jogerőre emelkedett, így az ő ügyükben az ítélőtábla nem tárgyalt).

Az ítélet ellen az ügyész a II. rendű vádlott terhére a különös kegyetlenség, mint minősítő körülmény megállapítása, a büntetés súlyosítása, fegyházban végrehajtandó szabadságvesztés kiszabása, valamint a III. rendű és a IV. rendű vádlottak terhére a büntetés súlyosítása érdekében nyújtott be fellebbezést. Fellebbezett a II., a III. és a IV. rendű vádlott és védője a büntetés enyhítése, míg a VI. rendű vádlott felmentés érdekében, így került az ügy a Szegedi Ítélőtáblára.

 

A bűncselekményről

 

A III. és a IV. rendű vádlottak, akik házastársak, Kalocsán egy családi házban éltek az eljárás során ismerté vált társukkal (továbbiakban: társuk).

Társuk 2012. március 4-től K. Attila sértettel állt szerelmi kapcsolatban, de 2012 végétől ezt a kapcsolatot szerette volna leépíteni. Ezért 2013 év elejétől ritkábban találkozott vele, és 2013. március elejétől a II. rendű vádlottal lett szerelmi kapcsolata, amit nem közölt a sértettel. A sértett azonban gyanakodni kezdett arra, hogy társuk megcsalja. Ezt nem akarta tudomásul venni, igyekezett elérni, hogy kapcsolatuk tovább folytatódjon. Ennek érdekében zaklatni kezdte a társukat. 2013 szeptemberéig több ezerszer hívta mobiltelefonon és az otthoni telefonján, fenyegette, hogy felgyújtja a házukat, a boltját, és azzal is, hogy kirúgatja a munkahelyéről. Olyan is előfordult, hogy a sértett a társukat megverte.

Mindez nagyon terhes volt a társuknak, ezért elhatározta: a sértettet nyomorékra vereti, hogy ne tudja többé zaklatni. Az V. rendű vádlotton keresztül sikerült felbérelnie a VI. rendű vádlottat, aki 2013. augusztus 2-án Kalocsán meg is verte, 8 napon túl gyógyuló sérüléseket okozva a sértettnek. Ezért a tettérét a társuktól 200 ezer forintot kapott.

A sértett azonban a megveretés után is tovább zaklatta a társukat. Miután 2013 augusztusának elején arra kezdett gyanakodni, hogy a társuk a II. rendű vádlottal tart fenn szerelmi viszonyt, a II. rendű vádlottat és annak családját is figyelni kezdte. Mivel a sértett féltékenységből fakadó zaklatásai tovább folytatódtak, és már a J. családot is érintették, a társuk ismét azzal a szándékkal kereste meg az V. rendű vádlottat, hogy a sértettet megveresse, de az V. rendű vádlott ettől teljesen elzárkózott.

2013. szeptember 1-jén a társuk 18 órára a kalocsai házukba hívta a sértettet azzal, hogy a III. és a IV. rendű vádlott nem lesz otthon. Később a II. rendű vádlottat is hasonló indokkal a társuk szintén ebbe a házba hívta meg, aki 17:30 körüli időben meg is érkezett oda.

A sértett nem sokkal este fél 7 után ért a házba, amikor a társuk és a II. rendű vádlott az emeleten tartózkodtak. Amikor társuk az ablakból meglátta, hogy a sértett megérkezett, szólt a II. rendű vádlottnak, majd beengedte a sértettet a házába. A sértett és a társuk a ház műhelyébe mentek, ahol pontosan nem meghatározható okból vitatkozni kezdtek, és a kiabálás hallatán a II. rendű vádlott is lement a műhelybe.

Kölcsönös szóváltás kezdődött a két férfi között, majd a II. rendű vádlott, attól tartva, hogy a sértett rátámad, felvett egy vascsövet, és azzal összesen 3 csapást mért a sértettre. Miután a sértett kérte, hogy ne bántsák, a II. rendű vádlott a további bántalmazással felhagyott. Közben egy másik vascsővel a társuk is megütötte az akkor már földön fekvő sértettet. Ezt követően még többször megütötte társuk a sértettet a vascsövekkel, aki meghalt. Halálát a fejet ért legalább 7 nagy erejű ütés okozta.

Amikor ezt társuk és a II. rendű vádlott észlelte, társuk hazahívta a III. és a IV. rendű vádlottakat, akik a hazaérkezés után tudták meg, hogy a sértettet megölték. Ezt követően autóba tették a holttestet, a II. és a III. rendű vádlottak Kisfoktő területén egy csatornához vitték azt, és ott elrejtették. Eközben a IV. rendű vádlott hozzálátott a műhelyben a gyilkosság nyomainak eltüntetéséhez.

2013. október 15-én a Kalocsai Rendőrkapitányságon közigazgatási hatósági eljárás indult a sértett eltűnése miatt. Körözést adtak ki, majd november 10-én a sértett holttestét megtalálták a csatornában.

Eljáró bíróság: