Költségvetési csalás Jász-Nagykun-Szolnok megyében

Tárgyalás időpontja: 
2016. március 16. szerda, 10:00
Összegzés: 

Kis részben változtatta meg a Szegedi Ítélőtábla Gyurisné dr. Komlóssy Éva vezette büntetőtanácsa a költségvetési csalás bűntette miatt V. László és társai ellen indított büntetőügyben a Szolnoki Törvényszék I. fokon kimondott ítéletét.

A táblabíróság az ügy II. és III. rendű vádlottját egyezően Magyarország területéről 6 év kiutasításra is ítélte. Egyebekben a büntetések nem változtak, így az I. rendű vádlott jogerős büntetése 4 év 6 hónap börtön és 5 év közügyektől eltiltás, a II. rendű vádlotté 5 év 10 hónap börtön, a III. rendű vádlotté 5 év 10 hónap börtön, a IV. rendű vádlotté 3 év 6 hónap börtön és 3 év közügyektől eltiltás lett.

Az ítélet indoklásában elhangzott: az I. fokon eljáró bíróság helyesen állapította meg a vádlottak bűnösségét, a cselekmények minősítése is törvényes volt. A kiszabott büntetések az elkövetett cselekményhez mérten arányosak, így azok enyhítésére az ítélőtábla nem látott semmilyen lehetőséget.

A jogerős ítéletek ellen fellebbezésnek nincs helye.

 

A bűncselekményről

 

Az I. rendű vádlott 2010. december 21-től tagja és képviselője volt a szolnoki székhelyű Szálfa Team Kft.-nek. A vállalkozást raklapgyártás céljából alapították. A telephely felújításához az I. rendű vádlottnak pénzre volt szüksége. Így került kapcsolatba egy román férfival, akin keresztül megismerkedett egy Zsora becenevű moldáv személlyel. Ez utóbbi férfi kölcsönt nyújtott az I. rendű vádlottnak a telephely felújításához. Mivel az I. rendű vádlott ezt a kölcsönt nem tudta visszafizetni, megegyeztek abban, hogy Zsora a telephelyet bérbe veszi.

2011 szeptemberétől Zsora különböző gépeket hozatott a telephelyre. Ezek közül az egyiket takarmányvágóként az I. rendű vádlott a kft. nevében vámoltatta. A gépek összeszerelését moldáv munkások végezték. A munkások szállításában és az összeszerelés ellenőrzésében részt vett a III. rendű vádlott, míg a II. rendű vádlott szintén az összeszerelés munkálatait ellenőrizte. Az összeszerelés befejezése után vált nyilvánvalóvá az I. rendű vádlott számára, hogy egy dohánygyártó gépsort raktak össze.

A cigaretta gyártáshoz a dohánylevél egy antwerpeni cég megbízásából egy bécsi székhelyű fuvarozó vállalkozás közreműködésével a II. rendű vádlott felügyelete mellett érkezett Magyarországra. A dohánylevélből fogyasztásra alkalmas, Prugarul nevű moldáv cigarettát utánzó dobozokban, moldáv zárjegynek tűnő zárjeggyel ellátott cigarettát és vágott dohányt állítottak elő. A gépeket moldáv munkások kezelték, akik a gyártás megkezdésére érkeztek a III. rendű vádlottal Magyarországra.

A vágott dohányt – miután 2012. november 15-én az I. és a IV. rendű vádlott az E5-ös autópálya inárcsi parkolójából egy kamiont vitt a szolnoki telephelyre - a telephelyen kamionra pakolták fel, majd ezt a kamiont a IV. rendű vádlott az I. rendű vádlott kíséretében visszavitte az inárcsi parkolóba. Innen egy román állampolgár vezette tovább a kamiont, amit 2012. november 16-án a tornyosnémeti határátkelőn a NAV alkalmazottai az abban talált 11.220 kiló fogyasztásra alkalmas dohánnyal együtt lefoglaltak.

2012. november 20-án a NAV munkatársai Szolnokon a telephelyen 174.039 doboz Prugarul feliratú, magyar adójegy nélküli cigarettát és 31.280 kiló fogyasztásra alkalmas vágott dohányt, míg egy másik telephelyen – amit még 2012 márciusában egy romániai bejegyzésű cég nevében egy, az eljárás során ismeretlenül maradt személy bérelt ki – 282.240 doboz cigarettát és 3.778 kiló vágott dohányt foglaltak le.

A III. és a IV. rendű vádlottak cigaretta és vágott dohány előállítására feljogosító engedéllyel, míg a telephely dohánygyártmány adóraktár engedéllyel nem rendelkezett. Erről mind a négy vádlott tudott.

A Zsora becenevű személy cselekményével megszegte a jövedéki adóról és jövedéki termékek forgalmazásának különleges szabályairól szóló rendelkezést, és a magyar költségvetésnek 728,8 millió forint vagyoni hátrányt okozott, melyhez a vádlottak nyújtottak segítséget.

 

Az I. fokú ítéletről

 

Különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás bűntettében, mint bűnsegédet találta bűnösnek a Szolnoki Törvényszék 2015. május 27-én V. L. I. rendű, C. S. P. II. rendű, D. D. V. III. rendű, és G. J. IV. rendű vádlottakat. Ezért a törvényszék az I. rendű vádlottat 4 év 6 hónap börtönre és 5 év közügyektől eltiltásra, a II. rendű vádlottat 5 év 10 hónap börtönre, a III. rendű vádlottat 5 év 10 hónap börtönre, a IV. rendű vádlottat 3 év 6 hónap börtönre és 3 év közügyektől eltiltásra ítélte.

Az ítélet ellen az ügyész a II. és a III. rendű vádlott terhére a kiszabott börtönbüntetés mellett kiutasítás büntetés kiszabása érdekében, míg a vádlottak és védőik új eljárás lefolytatása, a tényállás téves megállapítása, felmentés, téves minősítés és a büntetés enyhítése  érdekében is jelentettek be fellebbezést, így került az ügy a Szegedi Ítélőtáblára.

Eljáró bíróság: