Kábítószer birtoklásának bűntette Csongrád megyében

Tárgyalás időpontja: 
2016. március 17. csütörtök, 09:15
Összegzés: 

Megváltoztatta a Szegedi Ítélőtábla dr. Mezőlaki Erik vezette büntetőtanácsa a kábítószer birtoklásának bűntette miatt M. M. szerb állampolgár ellen indított büntetőügyben az I. fokon eljáró Szegedi Törvényszék ítéletét. A vádlott szabadságvesztésének időtartamát 8 évről 7 évre enyhítette az ítélőtábla, ugyanakkor kimondta, hogy a szabadságvesztés büntetést nem fegyházban, hanem börtönben kell letölteni. Az ítélőtábla 500 euró erejéig vagyonelkobzást is elrendelt a vádlottal szemben.

Az ítélet indoklásában elhangzott: a vádlott olyan bűncselekményt követett el, amely 5-től 15 évig terjedő szabadságvesztés büntetéssel büntethető. Tekintettel az ügy összes körülményére, többek között arra is, hogy a vádlott által behozott kábítószer nem kirívóan nagy mennyiségű, a táblabíróság úgy ítélte meg, a büntetési célok 7 év börtönbüntetéssel is megvalósíthatók, ezért enyhített a vádlott büntetésén.

Az ítélet jogerős, ellene fellebbezésnek nincs helye.

 

A bűncselekményről

 

A vádlott 2014. november 12-én 19:45 órakor jelentkezett belépésre Szerbiából Magyarországra a röszkei autópálya-határátkelőhelyen koszovói autóbusz utasaként.

Az átkelőhelyen szolgálatot teljesítő kábítószer-kereső kutya vezetőjének gyanús lett a vádlott viselkedése, ezért tételes csomag és ruházatátvizsgálást hajtott végre. Ennek során a vádlott ruhájából derékszíjjal a derekára erősítve 2 csomag átlátszó, műanyag tasakba csomagolt 1.041 gramm bruttó össztömegű barna színű port találtak meg. A vádlott által birtokolt és Magyarország területére behozott 987,68 gramm nettó össztömegű barna színű por heroin-bázis mennyisége legalább 445 gramm, ami a különösen jelentős mennyiség alsó határát (120 gramm) meghaladja.

A vádlott az eljárás során ismeretlenül maradt személy megbízásából rejtette el ruházatában a kábítószert, amit Svájcba akart vinni. A szállításért és költségei fedezésére a vádlott az ismeretlen személytől 500 eurót kapott, melyből a nyomozóhatóság 69,60 eurót és 31.960 forintot lefoglalt.

 

Az I. fokú ítéletről

 

Különösen jelentős mennyiségű kábítószerre az ország területére behozatallal elkövetett kábítószer birtoklásának bűntettében mondta ki bűnösnek a Szegedi Törvényszék 2015. július 6-án M. M. szerb állampolgárt, akit ezért a bíróság 8 év fegyházra és 8 év Magyarország területéről történő kiutasításra ítélt.

A döntést az ügyész tudomásul vette, míg a vádlott és védője elsődlegesen felmentés, másodlagosan a büntetés enyhítése érdekében jelentett be fellebbezést, így került az ügy a Szegedi Ítélőtáblára.

Eljáró bíróság: