Halált okozó testi sértés bűntette Deszken (Csongrád megye)

Tárgyalás időpontja: 
2016. április 8. péntek, 11:00
Összegzés: 

Megváltoztatta a Szegedi Ítélőtábla dr. Mezőlaki Erik vezette büntetőtanácsa a halált okozó testi sértés bűntette miatt P.-né R. Ibolya ellen indított büntetőügyben a Szegedi Törvényszék I. fokon meghozott ítéletét. A vádlott cselekményét a táblabíróság halált okozó testi sértés helyett emberölésnek minősítette. Nem változott a a vádlott büntetése, ami 3 év 6 hónap börtön és 3 év közügyektől eltiltás lett.

Az ítélet indoklásában elhangzott: az tény, hogy a vádlott nem kívánta a sértett halálát, de tettét a halálos következménybe belenyugodva követte el, ezért minősül a bűncselekmény emberölésnek. A vádlottnak fel kellett volna mérnie, hogy egy nyakra mért irányított szúrás a sértett halálát okozhatja. A cselekmény elkövetésekor ezt a szúrás olyan erővel követte el a vádlott, hogy a sértett csak azért nem halt meg, mert életét a gyors orvosi beavatkozás megmentette.

Az 5-től 15 évig terjedő szabadságvesztéssel büntethető cselekmény esetében az I. fokon kimondott 3 év 6 hónap szabadságvesztés eltúlzottan enyhe, de mivel az ügyész nem jelentett be fellebbezést a vádlott terhére a büntetés súlyosítása érdekében, az ítélőtábla nem szabhatott ki súlyosabb büntetést.

A jogerős ítélet ellen fellebbezésnek nincs helye.

 

 

A bűncselekményről

 

Az I. fokú ítélet szerint a vádlott P.-né R. Ibolya és a sértett, P. Ferenc házassága 2012 novemberében megromlott, mert a sértett házasságon kívüli kapcsolatot létesített. Ebből adódóan a házastársak között rendszeressé váltak a viták és a veszekedések. Ilyen nézetkülönbség alakult ki közöttük 2013. november 14-én az esti órákban deszki lakóhelyükön, és a vita miatt a sértett elment otthonról.

A sértett csak másnap este tért haza, a lakóházban a vádlotton és a sértetten kívül a vádlott unokahúga, és az akkor náluk lakó S. A. tartózkodott.

A lakóház étkezőjében a vádlott kérdőre vonta a férjét, hol volt előző éjszaka. Ebből a házastársak között vita alakult ki. A kölcsönös dulakodás során a sértett a vádlottat pofon ütötte, melynek következtében az asszony földre került. Amikor sikerült felállnia, a vádlott megragadott egy éles eszközt (amit az eljárás során nem sikerült beazonosítani), és a vele szemben álló férjét nyakon szúrta, halálos sérülést okozva.

A szúrást követően a férfi a nyakához kapott, és szólt a feleségének, hogy hívja a mentőket. Végül a sértett fia értesítette a mentőszolgálatot, és a mentőegység kiérkezésig a vádlott és a helyszínen tartózkodó rokonai megpróbálták a sértettet belsősegélyben részesíteni. Egy törülközőt is adtak a sértettnek, aki azt a nyakára szorította.

A kiérkezett mentősök a sértettet szakszerűen ellátták, majd a szegedi klinikára szállították, ahol sürgősséggel megműtötték és elhelyezték a Szegedi Tudományegyetem Aneszteziológiai és Intenzív Terápiás Intézetében. A sértett szakszerű orvosi ellátása során azonban a nyaki verőéren áthatoló szúrt sérülésen vérrög alakult ki, és az ennek nyomán fellépő keringési elégtelenség miatt a sértett november 18-án meghalt.

 

Az I. fokú ítéletről

 

Halált okozó testi sértés bűntettében mondta ki bűnösnek a Szegedi Törvényszék 2015. június 16-án P.-né R. Ibolya vádlottat, és ezért őt a bíróság 3 év 6 hónapbörtönre és 3 év közügyektől eltiltásra ítélte.

A döntést az ügyész tudomásul vette, míg a vádlott és védője elsődlegesen felmentés, másodlagosan a büntetés enyhítése érdekében nyújtott be fellebbezést, így került az ügy a Szegedi Ítélőtáblára.

Eljáró bíróság: