Kábítószer-kereskedelem bűntette Bács-Kiskun megyében

Tárgyalás időpontja: 
2016. április 7. csütörtök, 09:00
Összegzés: 

Helybenhagyta a Szegedi Ítélőtábla dr. Mezőlaki Erik vezette büntetőtanácsa a kábítószer-kereskedelem bűntette és más bűncselekmény miatt M. Róbert ellen indított büntetőügyben a Kecskeméti Törvényszék I. fokon kiszabott ítéletét. Így a vádlott jogerős büntetése 8 év fegyház, 8 év közügyektől eltiltás és 582.660 forint összegre vagyonelkobzás lett.

Az ítélet indoklásában elhangzott: az I. fokon eljáró törvényszék a cselekmény súlyához képest arányos és méltányos büntetést szabott ki, így annak sem lényeges súlyosítását, sem lényeges enyhítését nem látta indokoltnak az ítélőtábla.

A jogerős döntés ellen fellebbezésnek nincs helye.

 

 

Az I. fokú ítéletről

 

Jelentős mennyiségű kábítószerre elkövetett kábítószer-kereskedelem és kábítószer birtoklása bűntettében találta bűnösnek a Kecskeméti Törvényszék 2015. május 21-én M. Róbert vádlottat, és ezért őt a bíróság 8 év fegyházra és 8 év közügyektől eltiltásra ítélte, és 582.660 forint összegre vagyonelkobzást rendelt el.

Az ítéletet ellen az ügyész a vádlott terhére a büntetés súlyosítása, míg a vádlott és védője részben felmentés, részben a kiszabott büntetés enyhítése érdekében nyújtott be fellebbezést, így került az ügy a Szegedi Ítélőtáblára.

 

A bűncselekményről

 

A vádlott egy – az eljárás során fel nem derített személyazonosságú – Gábor utónevű személytől 2012 márciusától rendszeresen vásárolt Budapesten kábítószer tartalmú anyagokat. Ezeket a vádlott kb. kéthetente Kecskeméten és Kiskunfélegyházán értékesítette pontosan nem meghatározható személyek részére.

2012. szeptember 13-án a vádlott a Gábor nevű személytől Budapesten 600 gramm marihuánát és 100 gramm speed port vásárolt azért, hogy az Kecskeméten és Kiskunfélegyházán továbbértékesítse. Ezen a napon a vádlott a barátnőjével 17 óra körül indult Budapestről kocsijával Kiskunfélegyházára.

Útközben Kecskeméten megálltak, ahol a vádlott pontosan nem megállapítható helyszínen és kétséget kizáróan meg nem állapítható személynek 18 és 19 óra között 288 gramm marihuánát adott el összesen 452 ezer forintért. Majd tovább utaztak Kiskunfélegyházára, ahol egy ház előtt álltak meg, hogy a nála levő többi kábítószert a vádlott értékesítse Cs. Csaba és egy, az eljárás során pontosan nem megállapítható személy részére.

A vádlottat ekkor fogták el a rendőrök, és az autójából lefoglaltak egy műanyag zacskóban 101,45 gramm fehér színű port, egy másik zacskóban 36,1 gramm fehér port, egy harmadik zacskóban 330,2 gramm zöld színű növényi ágvégződéseket, valamint 582.660 forintot.

Az igazságügyi vegyészszakértői vélemény szerint az 1-2. tétel alatt lefoglalt anyagok amfetamint, a 3. tétel alatti anyag kannabiszra jellemző kannabionid vegyületeket, köztük delta-9-THC-t tartalmaztak, mely anyagok kábítószernek minősülnek.

A lefoglalt kábítószerek együttes mennyisége meghaladja a jelentős mennyiség alsó határát, annak 1,78 szorosa.

2./ 2007. szeptember 13-a és 2012. szeptember 13-a között a vádlott napi egy gramm marihuánát és heti 2 gramm speed port fogyasztott, mely ebben az időszakban összesen 1825 gramm marihuána és 520 gramm speed fogyasztást jelenti. A vádlott saját fogyasztásra megszerzett kábítószer-tartalmú anyagok hatóanyag-tartalma a csekély mennyiség felső határát meghaladja, de nem éri el a jelentős mennyiség alsó határát.

A büntetőeljárás során a vádlott igazolta, hogy hat hónapig tartó folyamatos, kábítószer-függőséget gyógyító kezelésben, kábítószer-használatot kezelő más ellátásban vett részt.

Eljáró bíróság: