20 vádlottas adócsalás bűntette Bács-Kiskun megyében

Tárgyalás időpontja: 
2016. április 20. szerda, 10:15
Összegzés: 

Több ponton megváltoztatta, de a büntetési tételek tekintetében az I. fokon kiszabott ítéleteket helybenhagyta a Szegedi Ítélőtábla Gyurisné dr. Komlóssy Éva büntetőtanácsa az adócsalás bántette és más bűncselekmények miatt Zs. Tibor és társai ellen indított büntetőügyben.

Így a legsúlyosabb büntetést az I. rendű vádlott kapta (7 év szabadságvesztés, 7 év közügyektől eltiltás). A II. rendű vádlott büntetése 4 év 6 hónap szabadságvesztés és 4 év közügyektől eltiltás, a III. rendű vádlotté 3 év 6 hónap szabadságvesztés és 4 év közügyektől eltiltás lett, míg a IV. rendű vádlottat, a társaság könyvelőjét 4 év szabadságvesztésre és 4 év közügyektől eltiltásra ítélték I. fokon. A többi vádlottat rövidebb tartamú, egy részüket végrehajtásában felfüggesztett szabadságvesztésre, illetve pénzbüntetésre ítélte a törvényszék.

A nagy sajtóérdeklődésre való tekintettel külön kiemeljük a VII. rendű vádlott Gy. Levente bűnösségére és büntetésére vonatkozó döntést. A VII. rendű vádlottat folytatólagosan elkövetett adócsalás bűntette és folytatólagosan elkövetett magánokirat-hamisítás vétsége miatt 9 hónap, végrehajtásában 2 évre felfüggesztett szabadságvesztésre ítélte a Szegedi Ítélőtábla, és a vádlott előzetes mentesítést nem kapott.

Az ítélet jogerős, ellene fellebbezésnek nincs helye.

 

 

 

A Kecskeméti Törvényszék I. fokú ítélete szerint az I. rendű vádlott társaival, a II., a III., a IV., az V. és a VI. rendű vádlottakkal együtt cégeket alapítottak, és ezeknek, valamint már korábban is működő cégeiknek felhasználásával úgynevezett „számlagyártat” hoztak létre, amely fiktív számlákat állított ki gazdasági szervezetek részére. A többi vádlott az így kapott számlákat cégeik könyvelésükbe beállították, és az adóbevallásuk során felhasználták, így jogosulatlanul ÁFÁ-t igényeltek vissza, illetve nem fizették be azt az ÁFÁ-t, amit kötelességük lett volna. Ez a tevékenység döntően Kecskemétre és környékére terjedt ki, de a felsorolt vádlottak állítottak ki hamis számlát az ország más területén dolgozó vállalkozások számára is.

A bűncselekmény-sorozat 2006 májusától 2009 októberéig tartott. Ez idő alatt 51 vállalkozás használta fel a fiktív számlákat. Köztük volt olyan, amelyik csak egy, de olyan is, amelyik harmincnál is több számlával élt vissza. A számlák bruttó értéke több mint 1,8 milliárd forint volt, így az elcsalt ÁFA összege meghaladta a 400 millió forintot.

Az I. fokú tárgyaláson összesen 32 vádlott ügyét vizsgálta a Kecskeméti Törvényszék. A legsúlyosabb büntetést az I. rendű vádlott kapta (7 év szabadságvesztés, 7 év közügyektől eltiltás). A II. rendű vádlott büntetése 4 év 6 hónap szabadságvesztés és 4 év közügyektől eltiltás, a III. rendű vádlotté 3 év 6 hónap szabadságvesztés és 4 év közügyektől eltiltás lett, míg a IV. rendű vádlottat, a társaság könyvelőjét 4 év szabadságvesztésre és 4 év közügyektől eltiltásra ítélték I. fokon. A többi vádlottat rövidebb tartamú, egy részüket végrehajtásában felfüggesztett szabadságvesztésre, illetve pénzbüntetésre ítélte a törvényszék.

Időközben 2 vádlott elhunyt, több ítélet a 2014 októberében megtartott I. fokú ítélethirdetés óta jogerőre emelkedett, ezért tárgyalta a Szegedi Ítélőtábla 20 vádlott ügyét.

Eljáró bíróság: