Kábítószer birtoklásának bűntette Csongrád megyében

Tárgyalás időpontja: 
2016. április 27. szerda, 10:45
Összegzés: 

Megváltoztatta a Szegedi Ítélőtábla Gyurisné dr. Komlóssy Éva vezette büntetőtanácsa a kábítószer birtoklásának bűntette miatt A. E. ellen indított büntetőügyben a Szegedi Törvényszék I. fokon kimondott ítéletét.

A vádlott büntetését – tekintettel a nagy számú enyhítő körülményre és arra is, hogy a vádlott a II. fokú nyilvános ülésen az utolsó szó jogán a bűnösségére is kiterjedő beismerő vallomást tett – 9 év fegyháztól és 9 év Magyarország területéről történő kiutasításról 6 év 6 hónap börtönre és 7 év kiutasításra enyhítette.

Az ítélet indoklásában elhangzott: az I. fokú bíróság – tekintettel az ügy összes körülményére  -  túl súlyos büntetést szabott ki, a 6 év 6 hónap börtönbüntetés elegendő, de egyben szükséges is a büntetési célok megvalósulásához.

Az ítélet jogerős, ellene fellebbezésnek nincs helye.

 

Az I. fokú ítéletről

 

Az ország területére behozatallal, különösen jelentős mennyiségű kábítószerre elkövetett kábítószer birtoklásának bűntettében mondta ki bűnösnek a Szegedi Törvényszék 2015. szeptember 24-én A. E. (1989 – macedóniai lakos, macedón állampolgár) vádlottat, és ezért őt a bíróság 9 év fegyházra és 9 év Magyarország területéről történő kiutasításra ítélte.

A döntést az ügyész tudomásul vette, míg a vádlott és védője elsődlegesen felmentés, másodlagosan a büntetés enyhítése érdekében nyújtott be fellebbezést, így került az ügy a Szegedi Ítélőtáblára. A II. fokú tárgyaláson a vádlott és védője a fellebbezést módosította, mivel a vádlott bűnösségre is kiterjedő beismerő vallomást tett csak a büntetés enyhítését kérték. Az ügyész bejelentette: nem ellenzi, hogy a Szegedi Ítélőtábla csökkentsen a vádlott büntetésén.

 

A bűncselekményről

 

A vádlott 2013. november 30-án a déli órákban belépésre jelentkezett Szerbiából Magyarországra egy dán busz utasaként a röszkei határátkelőn. A busz beléptetését végző határőrök tételes vámvizsgálatot rendeltek el. Ennek során minden utas leszállítottak, a buszban szállított poggyászokat a busz mellé az átvizsgálás érdekében kipakoltatták.

A vádlott ekkor a busz utasai közül elsők között egy kisméretű hátizsákkal az ellenőrzésen áthaladt, majd a buszhoz visszatért, ahol magához vette a buszból már kipakolt, által tudottan 20 darab kábítószert tartalmazó csomagot rejtő bőröndöt, és azt a vizsgáló épületet megkerülve megpróbálta kivonni a vámellenőrzés alól.

A vádlott cselekményét egy határőr észrevette, ezt jelezte szolgálatban lévő társainak, majd a vádlottat feltartóztatták és személyes átvizsgálását rendelték el. Ennek során találták meg a bőröndben a 20 darab, növényi anyagot tartalmazó csomagot, melyek esetében a kábítószer-kereső szolgálati kutya jelezte a kábítószer jelenlétét. A bőröndben talált csomagok egyenként kb. egy kilogrammosak voltak, azok súlya összesen a csomagolással együtt 19,9 kilót tett ki.

A növényi anyag kannabiszra jellemző kannabionid vegyületeket, köztük delta-9-THC-t tartalmazott, a nettó 16.530 gramm kannabisz teljes THC tartalma minimálisan 1620 gramm volt, ami különösen jelentős mennyiség alsó határának (1200 gramm) 135%-a kábítószernek minősül.

A vádlott az eljárás során többféle vallomást tett, de a legelső kihallgatásától eltekintve a cselekmény elkövetését következetesen tagadta.

Eljáró bíróság: