Emberölés bűntette Tiszaigaron

Tárgyalás időpontja: 
2016. április 28. csütörtök, 10:15
Összegzés: 

Helybenhagyta a Szegedi Ítélőtábla dr. Mezőlaki Erik vezette büntetőtanácsa az emberölés bűntette miatt B. A. ellen indított büntetőügyben a Szolnoki Törvényszék I. fokon kimondott ítéletét. Így az élettársát megfojtó vádlott jogerős büntetése 8 év börtön és 8 év közügyektől eltiltás lett.

Az ítélet indoklásakor elhangzott: az I. fokon eljáró törvényszék az ügy minden körülményét figyelembe véve arányos büntetést szabott ki, a Szegedi Ítélőtábla a büntetés lényeges súlyosítására nem látott indokot, míg a büntetés enyhítés szóba sem jöhetett.

A jogerős ítélet ellen fellebbezésnek nincs helye.

 

A bűncselekményről

 

B. A. vádlott legalább 10 éve élt élettársi kapcsolatban R. J.-né sértettel a vádlott tiszaigari házában. Mindketten rendszeresen fogyasztottak alkoholt, és ittas állapotban gyakran veszekedtek, vitatkoztak, legtöbbször azon, hogy az asszony ittasan hangosan énekelt, táncolt, ami zavarta a vádlottat. Ilyenkor a férfi nem tűrte el élettársa viselkedését, és elküldte a házból.

A nő ezekben az esetekben a fiához ment, és a neki fenntartott külön szobában töltötte az éjszakát. Mivel többször került ilyen helyzetbe, a sértett ruháit fiánál tartotta. Amikor az asszony a fiánál aludt, a vádlott – békülésként – már a kora reggeli órákban megjelent az élettársánál, és itallal, kávéval ébresztette.

2013 februárjában az asszony közölte élettársával, hogy elhagyja őt, és a fiához költözik. Emiatt az élettárak össze is vesztek, és a vádlott február 22-én az asszonyt elküldte a fiához. A 23-ára virradó éjjel a vádlott elment a sértetthez, hogy lebeszélje költözési szándékáról. Az asszony ágyon fekve közölte a férfival, hogy döntése végleges, nem megy vissza hozzá.

Ekkor a vádlott a sértett légzőnyílásainak lefogásával megfojtotta az élettársát, majd hazatért. Reggel visszament a tetthelyre, ahol – miután meggyőződött arról, hogy a sértett meghalt – felébresztette a ház másik szobájában alvó családtagokat, és őket okolta, amiért nem vigyáztak az asszonyra. A sértett fia értesítette a mentőket, de a kiérkező mentőtiszt csak az asszony halálát tudta megállapítani, és ezt közölte is a családtagokkal. A vádlott nem várta meg a mentő kiérkezését, még azt megelőzően távozott a helyszínről.

 

Az I. fokú ítéletről

 

Emberölés bűntettében mondta ki bűnösnek a Szolnoki Törvényszék 2015. április 29-én B. A. (1956) vádlottat, és ezért őt a törvényszék 8 év börtönre és 8 év közügyektől eltiltásra ítélte.

Az ítélet ellen az ügyész a büntetés súlyosítása, míg a vádlott és védője elsődlegesen felmentés, másodlagosan a büntetés enyhítése érdekében nyújtott be fellebbezést – így került az ügy a Szegedi Ítélőtáblára.

Eljáró bíróság: