Adócsalás bűntette Bács-Kiskun megyében

Tárgyalás időpontja: 
2016. június 22. szerda, 10:00
Összegzés: 

Helybenhagyta a Szegedi Ítélőtábla Gyurisné dr. Komlóssy Éva vezette büntetőtanácsa az adócsalás bűntette miatt O. István ellen indított büntetőügyben a Kecskeméti Törvényszék I. fokon meghozott ítéletét. Így a vádlott jogerős büntetése 4 év börtön és 4 év közügyektől eltiltás, 4 év gazdasági társaság vezető tisztségviselője foglalkozástól eltiltás lett, és 71,1 millió forint értékre vagyonelkobzást rendeltek el.

Az ítélet indoklásakor elhangzott: az I. fokú bíróság az elkövetett cselekmény súlyához mérten arányos büntetést szabott ki, így annak enyhítésére az ítélőtábla nem látott semmilyen lehetőséget.

A jogerős döntés ellen fellebbezésnek nincs helye.

 

Az I. fokú ítéletről

Folytatólagosan elkövetett adócsalás bűntettében mondta ki bűnösnek a Kecskeméti Törvényszék 2015. december 11-én O. István vádlottat, és ezért őt 4 év börtönre és 4 év közügyektől eltiltásra, 4 év gazdasági társaság vezető tisztségviselője foglalkozástól eltiltásra ítélte, és 71,1 millió forint értékre vagyonelkobzást rendelt el.

A döntést az ügyész tudomásul vette, míg a vádlott felmentés, védője elsődlegesen az I. fokú ítélet hatályon kívül helyezése, másodlagosan felmentés, harmadlagosan a kiszabott büntetés enyhítése, felfüggesztett szabadságvesztés alkalmazása érdekében nyújtott be fellebbezést, így került az ügy a Szegedi Ítélőtáblára.

A bűncselekményről

 

A vádlott az 2007. december 17-én alapított AGRO-SPRINT TEAM Kft., önálló képviseltre feljogosított vezető tisztségviselőjeként dolgozott az alapítástól 2008. december 29-ig. A cég fő tevékenységi köre élőállat-nagykereskedelem volt, és munkáját 2008 és 2010 között ténylegesen a vádlott irányította, az üzletkötések során személyesen járt el, a bizonylatokat ő állította ki, illetőleg az ő tudomásával került sor azok kiállítására, a könyvelővel kizárólagosan ő tartotta a kapcsolatot. A társaság nevében a vádlott ténylegesen sertésfelvásárlással- és értékesítéssel foglalkozott. E közben magántermelőktől ÁFA nélkül vásárolt állatokat, míg a sertéseket egy kiskunfélegyházi kft. részére már ÁFA felszámolásával adták el, amely más cégeknek továbbértékesítette az állatokat. Az ÁFA összegeket a vádlott nem fizette be.

A vádlott az által irányított kft. nevében 2008-ben valótlan tartalmú ÁFA-bevallásokat nyújtott be, mely szerint áfafizetési kötelezettsége nem keletkezett, továbbá a következő időszakra átvihető követelésre vonatkozóan tüntetett fel adatokat. Ténylegesen a vádlott által irányított kft. 2009-2010-ben ÁFA-bevallást egyáltalán nem tett, a bizonylatokat nem juttatta el a könyvelőhöz.

Az AGRO-SPRINT TEAM Kft. 2008. január 5-től 2010. augusztus 12-ig 71,4 millió forint összegű, a bevételhez kapcsolódó fizetendő ÁFA forgalmat eredményező gazdasági tevékenységet végzett a félegyházi kft., mint vevő részére, de ezen összegre az ÁFA bevallási és befizetési kötelezettségét nem teljesítette így ezzel az összeggel károsította meg a költségvetést.

Eljáró bíróság: