Adócsalás Jász-Nagykun-Szolnok megyében

Tárgyalás időpontja: 
2016. május 17. kedd, 09:45
Összegzés: 

Megváltoztatta a Szegedi Ítélőtábla dr. Hegedűs István vezette büntetőtanácsa az adócsalás bűntette és más bűncselekmények miatt Z. F.-né ellen indított büntetőügyben a Szolnoki Törvényszék I. fokon kihirdetett ítéltét. A vádlott börtönbüntetésének tartamát 3 év 6 hónapról 2 év 6 hónapra, a közügyektől eltiltást 4 évről 3 évre enyhítette.

Az ítélet indoklásában elhangzott: tekintettel a nagy számú enyhítő körülményre, így az időmúlásra, arra, hogy a vádlott a II. fokú tárgyaláson a bűnösségre is kiterjedő beismerő vallomást tett, valamint a vádlott betegségére, a táblabíróság úgy ítélte meg, hogy az I. fokú ítélet eltúlzott, a büntetési célok megvalósulásához elegendő az enyhébb büntetés is.

Az ítélet jogerős, ellenne fellebbezésnek nincs helye.

 

A bűncselekményről

 

A vádlott 2000 májusától tagja és képviselője volt egy szolnoki székhelyű kereskedelmi és szolgáltató kft.-nek. A cég 2008-ban és 2009-ben építőipari tevékenységgel, fehérnemű kereskedelemmel, mobiltelefon értékesítéssel és egyéb gazdasági tevékenységgel foglalkozott.

A vádlott, mint a kft. ügyvezetője 2008-ban és 2009-ben benyújtott ÁFA-bevallásaiban mind az árbevétel, mind a levonható adó összegét valótlanul szerepeltette, megsértve az ÁFA-törvény rendelkezéseit, és az adóbevételt összesen 87,2 millió forinttal csökkentette.

Emellett a vádlott a kft. könyvelése során 2008-ban és 2009-ben valótlan tartalmú árbevételeket szerepeltetett, ezen túl a társaság könyvelésében az alapbizonylatoktól eltérő költségeket tüntetett fel. A társaság könyvviteli nyilvántartásában és mérlegében szereplő adatok sem egyeztek. A vádlott magatartásával megsértette a számviteli törvény rendelkezéseit, és ezzel a társaság ellenőrzését meghiúsította.

A kft. felszámolására 2013. június 25-én került sor.

 

Az I. fokú ítéletről

 

Folytatólagosan elkövetett adócsalás bűntettében, folytatólagosan elkövetett okirat-hamisítás vétségében és 2 rendbeli számvitel rendjének megsértése bűntettében mondta ki bűnösnek a Szolnoki Törvényszék 2015. július 17-én Z. F.-né vádlottat, és ezért őt a bíróság 3 év 6 hónap börtönre és 4 év közügyektől eltiltásra ítélte.

Az ítéletet az ügyész tudomásul vette, míg a vádlott védője felmentés, a büntetés enyhítése és az ítélet hatályon kívül helyezését is kérve nyújtott be fellebbezést, így került az ügy a Szegedi Ítélőtáblára.

Eljáró bíróság: