Adócsalás Jász-Nagykun- Szolnok megyében

Tárgyalás időpontja: 
2016. május 26. csütörtök, 10:00
Összegzés: 

Megváltoztatta a Szegedi Ítélőtábla dr. Mezőlaki Erik vezette büntetőtanácsa az adócsalás bűntette és más bűncselekmény miatt G. K. ellen indított büntetőügyben a Szolnoki Törvényszék I. fokon meghozott ítéletét.

A 2 év felfüggesztett szabadságvesztés büntetést 2 év letöltendő szabadságvesztésre súlyosította, és a vádlottat Magyarország területéről 4 évre kiutasította a táblabíróság.

Az ítélet indoklásában elhangzott: az I. fokú bíróság, tekintettel az elkövetett cselekmény súlyára, a vádlott társadalomra veszélyességére, az összes enyhítő és súlyosító körülményre megalapozottan szabott ki 2 év szabadságvesztést, ugyanakkor e büntetés felfüggesztését semmi nem indokolja, mivel így a büntetési célok nem valósulnak meg. Ezért döntött az ítélőtábla a letöltendő szabadságvesztés kiszabása mellett. Egyben kimondta a táblabíróság azt is, hogy a vádlott kiutasítása is indokolt.

Az ítélet jogerős, ellene fellebbezésnek nincs helye.

 

A bűncselekményről

 

A vádlott egyéni vállalkozóként dolgozó apja, V. K. alkalmazásában állt. V. K. vállalkozása termékek szakképesítéshez nem kötött kereskedelmére, ügynöki tevékenységre terjedt ki. Egy szolnoki kft. a szlovák vállalkozóval szállítási szerződést kötött. Ennek értelmében a kft. vállalta a vállalkozó által megrendelt áruféleség rendelkezésre tartását és értékesítését.

Az apa 2004 márciusában meghatalmazta a vádlottat, hogy a vállalkozással összefüggésben minden területen képviselje. A vádlott a meghatalmazásban foglaltak szerint 2006 áprilisától 2008. december 15-ig a szolnoki kft.-től egy szlovákiai székhelyű vállalkozás, illetve apja megbízottjaként rendszeresen nagy mennyiségű kávét, csokoládét, kakaót, energiaitalt vásárolt azzal, hogy az árut az Európai Unióban közösségen belüli értékesítésként kéri leszámlázni, mivel Szlovákiába szállítja.

A tévedésbe ejtett szolnoki kft. ÁFA felszámolása nélkül állított ki számlákat a vádlott részére, míg a vádlott az árukat átvette, és azt különböző járművekkel elszállíttatta dabasi raktárába. Ezek az édesipari termékek Magyarország területét később sem hagyták el, hanem azokat magyar gazdasági társaságoknak értékesítette a vádlott. Így a vádlott az adóvételt általános forgalmi adónemben összességében 126,3 millió forinttal csökkentette.

A kár később – a vádlotton kívül eső okok miatt – megtérült.

 

Az I. fokú ítéletről

 

Folytatólagosan elkövetett adócsalás bűntettében és folytatólagosan elkövetett okirat-hamisítás vétségében mondta ki bűnösnek a Szolnoki Törvényszék 2015. május 21-én G. K. szlovák állampolgár vádlottat, és ezért ő a bíróság 2 év, végrehajtásában 4 évre felfüggesztett börtönre ítélte.

Az ítélet ellen az ügyész a büntetés súlyosítása, míg a vádlott és védője elsődlegesen az ítélet hatályon kívül helyezése, új eljárás lefolytatása, másodlagosan a vádlott felmentése érdekében nyújtott be fellebbezést, így került az ügy a Szegedi Ítélőtáblára.

Eljáró bíróság: