Életveszélyt okozó testi sértés bűntette és más bűncselekmények Bács-Kiskun megyében

Tárgyalás időpontja: 
2016. szeptember 21. szerda, 10:00
Összegzés: 

Megváltoztatta a Szegedi Ítélőtábla Gyurisné dr. Komlóssy Éva vezette büntetőtanácsa az életveszélyt okozó testi sértés bűntette és más bűncselekmények miatt J. Mihály és társai ellen indított büntetőügyben a Kecskeméti Törvényszék I. fokon kimondott ítéletének az I. rendű vádlottra vonatkozó részét.

A táblabíróság a J. Mihály I. rendű vádlott cselekményeit üzletszerűen elkövetettnek is minősítette, mivel egyértelműnek találta, hogy a 10 vagyon elleni bűncselekményt elkövető vádlottak rendszeres haszonszerzésre törekedtek. 

Az I. rendű vádlottal szemben kiszabott szabadságvesztés mértékét 4 év 5 hónap börtönről 7 év börtönre súlyosította az ítélőtábla.

Az ítélet indoklásában elhangzott: az I. fokon eljáró bíróság a 2-től 12 évig terjedő szabadságvesztéssel büntethető cselekmény esetében eltúlzottan enyhe büntetést szabott ki. Tekintettel az elkövetett cselekmény súlyára, a vádlott társadalomra veszélyessége, az ítélőtábla a büntetést 7 évre súlyosította, ami – meglátása szerint - mindenképp szükséges, egyben elégséges is a büntetési célok megvalósítása érdekében.

Az ítélet jogerős ellene fellebbezésnek nincs helye.

 

Az I. fokú ítéletről

Életveszélyt okozó testi sértés, 8 rendbeli lopás bűntettében, valamint 2 rendbeli lopás vétségében mondta ki bűnösnek a a Kecskeméti Törvényszék 2016. február 5-én J. Mihály I. rendű vádlottat, és ezért őt, halmazati büntetésül 4 év 5 hónap börtönre és 5 év közügyektől eltiltásra ítélte és esetében 58 ezer forint értékre vagyonelkobzást rendelt el. Az ügyben szereplő II. és III. rendű vádlottakat az I. fokú bíróság bűnsegédként elkövetett lopásokért végrehajtásukban 2, illetve 3 évre felfüggesztett 1 év 6 hónap, illetve 1 év 11 hónap szabadságvesztésre ítélte. Esetükben az ítélet jogerőre emelkedett, így a Szegedi Ítélőtábla csak az I. rendű vádlott ügyét tárgyalja, mivel az ügyész a büntetés súlyosítása, míg a vádlott és védője az I. fokú ítélet hatályon kívül helyezése, másodlagosan a büntetés enyhítése érdekében nyújtott be fellebbezést, és így került az ügy a Szegedi Ítélőtáblára.

A bűncselekményről

A vádlottak már régebb óta ismerték egymást, amikor 2014 tavaszán elhatározták, hogy Nemzeti Dohányboltokba fognak betörni, és cigaretták eladásából szereznek pénzt. A társaság irányítója az I. rendű vádlott volt, ő szólt a társainak, és ő jelölte meg, hogy mely településekre menjenek. A vádlottak az I. rendű vádlott abonyi lakásán találkoztak, ott az I. és a III. rendű vádlottak magukhoz vették a házilag készített maszkjukat, fekete ruhába öltöztek, és egy fekete zsákba vitték magukkal az I. rendű vádlott által összekészített szerszámokat, így csípőfogót, baltát, kalapácsot, feszítővasat és erővágót. A bűncselekmények helyszínére a II. rendű vádlott vitte el társait autóján, kivéve egy esetet, amikor a III. rendű vádlott gondoskodott kocsiról.

A II. rendű vádlott – amikor hárman voltak – a helyszíntől távolabb, a települések határán, vagy még attól is messzebb tette ki a társait, akik a dohányboltokhoz gyalog mentek. A szerszámokat a III. rendű vádlott vitte, és szerepe a bolton kívüli figyelés volt. Az I. rendű vádlott különböző módszerekkel (falbontás, ablak kibontás, lakatlevágás, ajtókifeszítés) hatolt be az üzletekbe, és lopta el az árucikkeket, így dohányterméket, élelmiszert, ruhaterméket úgy, hogy szemetes kukát bélelt ki nejlon zsákkal, abba pakolt, majd rendszerint a zsákot vitték el.

A vádlottak 10 vagyon elleni bűncselekményt követtek el. Ennek során jártak Jobbágyiban, Fischerbócsán, Hajóson, Szurdokpüspökiben, Tiszaalpáron. Volt, amikor az üzletek kifosztásában megzavarták őket, így el kellett menekülniük, máskor sikerrel jártak, és akkor több százezer forintos értékkel távoztak úgy, hogy a betörés során jelentős rongálási károkat is okoztak.

2014. június 28-án éjszaka az I. és a II. rendű vádlott Bócsára utazott, ahol olyan épülethez mentek, amelyben több üzlet is volt. Előbb az I. rendű vádlott egy műkörmös üzletbe tört be, ahonnan különböző fajtájú kozmetikai szereket vitt el 183 ezer forint értékben. Innen a vádlott átment a szomszédos dohányboltba, ahonnan készpénzt (9.800 Ft) szerzett a kávéautomata feltörésével, majd a dohányboltból 877 ezer forint értékű dohányárút tulajdonított el.

A vádlottak már távoztak az épületből, amikor a riasztó megszólalt, melynek hangját hallva egy közelben lakó férfi, az ügy sértettje eredt a betörök nyomába. Később többen is csatlakoztak az üldözőhöz. A II. rendű vádlottat elfogták, míg az I. rendű vádlott előbb ököllel, majd zseblámpával, egy fűkaszával, végül egy betonvassal ütötte meg a sértettet, majd elmenekült a helyszínről.

A sértett koponyatöréseket szenvedett, rajta életmentő műtétet végeztek el.  A szakszerű idegsebészeti műtétnek köszönhető, hogy nem alakultak ki olyan következmények, amelyek akár a sértett halálát is okozhatták volna. Fejsérülései két hónap alatt gyógyultak meg.

Eljáró bíróság: