Életveszélyt okozó testi sértés bűntette Jászkiséren

Tárgyalás időpontja: 
2016. szeptember 27. kedd, 10:15
Összegzés: 

Megváltoztatta a Szegedi Ítélőtábla dr. Harangozó Attila vezette büntetőtanácsa az életveszélyt okozó testi sértés bűntette miatt I. Ferenc ellen indított büntetőügyben a Szolnoki Törvényszék I. fokon meghozott ítéletét.

Az I. Ferenc vádlottal szemben kiszabott szabadságvesztés tartamát 3 évről 2 évre enyhítette a táblabíróság úgy, hogy a szabadságvesztés végrehajtását 4 év próbaidőre felfüggesztette. A közügyektől eltiltás mellékbüntetés kiszabását az ítélőtábla mellőzte, míg a szabadságvesztés felfüggesztésének próbaidejére elrendelte a vádlott pártfogó felügyeletét.

Az ítélet indoklásában elhangzott: az ítélőtábla úgy ítélte meg, hogy a 72 éves, korábban soha nem büntetett vádlott esetében - akit a sértett egy hosszú idő óta tartó, mindkét fél hibájából elmérgesedett vita végén támadott meg - az I. fokon kiszabott ítélet eltúlzottan súlyos. A büntetési célok megvalósulásához elegendő, egyben szükséges a végrehajtásában felfüggesztett 2 év szabadságvesztés kiszabása.

A jogerős ítélet ellen fellebbezésnek nincs helye.

 

A bűncselekményről

 

A vádbeli cselekmény idején 72 éves, nyugdíjas vádlott feleségével együtt élt Jászkiséren. Közvetlen szomszédjukban lakik az ügy sértettje, a szintén nyugdíjas A. János (1943), aki a vádlott sógora.

A vádlott az utóbbi időben egyre nehezebben jött ki családjával, így feleségével is gyakran voltak konfliktusai a vádlott italozó életmódja és agresszív magatartása miatt. Házastársa többször is elmenekült lányához és annak családjához, így a cselekmény időpontjában sem volt otthon. Ugyancsak rossz viszonyban volt a vádlott a nála jóval gyengébb testalkatú, csendes, konfliktuskerülő, egyedül élő sógorával is, vele is gyakran veszekedett.

2014. október 5-én a vádlott egyedül tartózkodott házukban. Egész nap folyamatosan italozott, s miközben a melléképület előtt ülve iszogatott, meglátta, hogy a sógora tyúkjai átmentek az ő telkére. Emiatt hangosan szidalmazni kezdte a sógorát. A sógor egy cirokseprűvel átment a vádlotték udvarára, hogy a tyúkokat visszaterelje a saját portájára. Mivel a vádlott ekkor is szidta, a két férfi között szóváltás alakult ki.

A vádlott el akarta venni a sértett seprűjét, aki ezt nem engedte. A seprű rángatása közben dulakodás kezdődött közöttük. A vádlott a sértett fejét megütötte, mire az a földre került, a seprűt kiejtette a kezéből. A vádlott ekkor az asztalhoz lépett, felvett onnan egy háztartási kést, odament a földről már felálló sértetthez, és közelről közepes-nagy erővel kétszer is mellbe szúrta a sógorát. A sértett nyomban a földre esett, erősen vérzett, és elveszítette az eszméletét.

A vádlott, látva a vérző, mozdulatlanul fekvő sértettet, eldobta a kést, és az éppen akkor hazaérkező feleségének, lányának és vejének kiabált, hogy azonnal hívjanak mentőt. Amíg a mentő megérkezett, a vádlott veje, aki mentős szakápoló, látta el a sértett sérüléseit, majd a szolnoki kórházban látták el a sebeit.

A támadás következtében a sértett súlyos, életveszélyes sérüléseket szenvedett, a szakszerű és gyors szakápolói és orvosi ellátásnak életmentő szerepe volt.

 

Az I. fokú ítéletről

Életveszélyt okozó testi sértés bűntettében mondta ki bűnösnek a Szolnoki Törvényszék 2016. február 5-én I. Ferenc (1942) vádlottat, és ezért őt 3 év börtönre és 3 év közügyektől eltiltásra ítélte.

A döntést az ügyész tudomásul vette, míg a vádlott és védője a büntetés enyhítése érdekében nyújtott be fellebbezést, így került az ügy a Szegedi Ítélőtáblára.

Eljáró bíróság: