Életveszélyt okozó testi sértés bűntettének kísérlete és más bűncselekmény Szegeden

Tárgyalás időpontja: 
2016. október 13. csütörtök, 10:15
Összegzés: 

Megváltoztatta a Szegedi Ítélőtábla dr. Mezőlaki Erik vezette büntetőtanácsa a két rendbeli életveszélyt okozó testi sértés bűntettének kísérlete miatt J. György ellen indított büntetőügyben a Szegedi Törvényszék I. fokon meghozott ítéletét.

A vádlott cselekményeit életveszélyt okozó testi sértés kísérletének és könnyű testi sértés vétségének minősítette a táblabíróság. A minősítés változáshoz igazodva a Szegedi Ítélőtábla a vádlott büntetését 6 év börtönről és 6 év közügyektől eltiltásról 2 év 6 hónap börtönre és 3 év közügyektől eltiltásra enyhítette.

Az ítélet indoklásában elhangzott: a vádlott 2. vádpontban leírt cselekményét az I. fokon eljáró bíróság tévesen minősítette életveszélyt okozó testi sértésnek, ugyanis a vádlott szándéka nem terjedt ki ilyen súlyos sérülés okozására. A karddal csupán azért okozott vérző sérülést a sértett állán, mert a kard megcsúszott, holott, ha úgy akarta volna, a már nem is védekező sértetten sokkal súlyosabb sebet is ejthetett volna. Mivel az okozott sérülések 8 napon belül gyógyultak, a vádlott cselekménye csak könnyű testi sértés vétségének minősül.

Az enyhébb ítéletet az is indokolta, hogy az 1. vádpontban szereplő cselekménysort a sértett magatartása indította el, amikor rátámadt a vádlottra.

Az ítélet jogerős, ellene fellebbezésnek nincs helye.

 

A bűncselekményekről

1./ 2012. augusztus 19-én a korábban már többször elítélt vádlott nap közben italozott, majd délután 5 óra tájban ittas állapotban tért be egy szegedi presszóba. Itt sört fogyasztott, majd rágyújtott egy cigarettára. Ezt látva a pultos és a vendégek rászóltak, hogy itt nem lehet dohányozni. A vádlott ekkor trágár kifejezéseket használt, és amikor egy – azóta is ismeretlenül maradt – vendég emiatt odalépett a vádlotthoz, előbb meglökte, majd megütötte és köztük dulakodás alakult ki. A verekedőket a többi vendég szétválasztotta. A vádlott arca az ütéstől vérezni kezdett, és kiment a presszóból.

Pár perc múlva a vádlott visszatért, előbb ivott pár korty sört, majd a korábban őt megtámadó férfihez lépett, és egy sörös üveggel fejbe vágta. Az üveg széttört, a sértett feje vérezni kezdett. Sérülése ugyan 8 napon belül gyógyult, de figyelemmel az elkövetés eszközére, a támadott testtájékra, valamint a közepes erővel történő elkövetésre, fennállt annak a lehetősége, hogy közvetett életveszélyes sérülést szenvedjen Csak a véletlennek köszönhető, hogy ez nem következett be.

Az ütés után a vádlott elhagyta a presszót és elmenekült. Az ismeretlen férfi vérzését a presszóban lévők csillapították, de a férfi kérésére a mentőket és a rendőrséget nem értesítették.

2./ L. János sértett 2012 októberének elejétől – tekintettel a köztük fennálló rokoni kapcsolatra – átmenetileg megengedte a hajléktalan vádlottnak, hogy nála lakjon Szegeden, a Kossuth Lajos sugárúton.

2012. október 24-én a vádlott és a sértett is italozott, majd este 8 óra körül összevesztek. A sértett a vitát lezárandó a szobájába ment, de a vádlott követte, tovább szidalmazta, és elővett az ágy alól egy kb. 40-50 centiméter pengehosszúságú kardot. Ezzel a karddal ütni kezdte a sértettet, és azt kiabálta, hogy megöli. A sértettet – a védekezésének köszönhetően – csak néhány ütés találta el komolyabban, ez kisebb, vérző fejsebeket okozott neki. A sértett menekülni próbált, közben az életéért könyörgött, de a vádlott a karddal tovább bántalmazta, aminek következtében a sértett 8 napon belül gyógyuló sérüléseket szenvedett.

Amikor a menekülő férfi földre került és már védekezni sem tudott, a vádlott – ölési szándék nélkül –  a kardot a nyakához szorította, és nem szándékosan, csupán a kard megcsúszása miatt újabb kisebb sérüléseket okozott a lakótársának. A veszekedésnek végül a vádlott szobába belépő nagybátyja vetett véget, aki a sértetthez mentőt is hívott. A vádlott a karddal együtt a helyszínről elmenekült.

 

Az I. fokú ítéletről

Két rendbeli életveszélyt okozó testi sértés bűntettének kísérletében mondta ki bűnösnek a Szegedi Törvényszék 2016. január 7-én J. György (1963) vádlottat, és ezért őt a bíróság – halmazati büntetésül – 6 év börtönre és 6 év közügyektől eltiltásra ítélte.

Az ítéletet az ügyész tudomásul vette, míg a vádlott és védője elsődlegesen felmentés, másodlagosan a büntetés enyhítése érdekében nyújtott be fellebbezést, így került az ügy a Szegedi Ítélőtáblára.

Eljáró bíróság: