Életveszélyt okozó testi sértés bűntettének kísérlete Szegváron

Tárgyalás időpontja: 
2016. június 23. csütörtök, 10:00
Összegzés: 

Helybenhagyta a Szegedi Ítélőtábla dr. Mezőlaki Erik vezette büntetőtanácsa  az életveszélyt okozó testi sértés bűntettének kísérlete és más bűncselekmény miatt B. János ellen indított büntetőügyben az I. fokon eljáró Szegedi Törvényszék ítéletét, így a vádlott jogerős büntetése 1 év 10 hónap börtön és 2 év közügyektől eltiltás lett.

A jogerős ítélet ellen fellebbezésnek nincs helye.

 

A bűncselekményről

 

A Szegváron élő vádlott 2014. szeptember 6-án délután a község egyik szórakozóhelyén alkoholt fogyasztott, majd több szegvári kocsmát is felkeresett, ahol tovább italozott. A vádlott este fél 9 óra körül ment be egy sö9rözúőbe, ahol szintén alkoholt ivott, majd a kerthelyiségben olyan magatartást tanúsított, ami zavarta a többi vendéget. A vádlott viselkedését látva K. József sértett felszólította, hogy a szórakozóhelyet hagyja el, majd a sértett a vádlottat egyszer lefejelte, azonban ebből a vádlottnak sérülése nem keletkezett. Ezt követően a sértett kivezette a vádlottat a vendéglőből.

Ezt követően a vádlott hazaindult, és útközben egy italbolt üvegezett ajtaját mérgében betörte, a sörözőt üzemeltetőnek 3.800 forint kára keletkezett, amely a későbbiekben sem térült meg. A vádlott ezen magatartása alkalmas volt arra, hogy a sörözőben tartózkodókban, illetve a közterületen közlekedőkben megbotránkozást, riadalmat keltsen.

Amikor a vádlott hazaért, ismét szeszes italt fogyasztott, majd egy óra elteltével úgy döntött, hogy a sértett vele szemben tanúsított magatartását megbosszulja. Egy kést vett magához, visszatért a sörözőbe, ahol korábban lefejelték, ott az egyik asztalnál ülő sértetthez lépett, és minden különösebb szóváltás és előzmény nélkül egy hirtelen mozdulattal a sértett mellkasa felé szúrt.

Ennek következtében a sértett kezét is megsebesítette, amikor azt a férfi védekezésül maga elé kapta. A támadást követően a vádlott azonnal kiszaladt a sörözőből, a sértett utána ment, majd a söröző előtt szóváltásba keveredtek. Ezt követően a vádlott hazament, míg a sértetthez – látva mellkasának vérző sérülését - mentőt hívtak.

A sértett ugyan 8 napon belül gyógyuló sérüléseket szenvedett, de akár súlyosabb, életveszélyes sérülés is bekövetkezhetett volna, ha a kés a sértett bordáján nem akad el.

 

Az I. fokú ítéletről

 

Életveszélyt okozó testi sértés bűntettének kísérletében és garázdaság vétségében találta bűnösnek a Szegedi Törvényszék 2015. december 10-én B. János vádlottat, és ezért őt a bíróság 1 év 10 hónap börtönre és 2 év közügyektől eltiltásra.

Az ítéletet az ügyész tudomásul vette, míg a vádlott és védője a büntetés enyhítése érdekében nyújtott be fellebbezést, így került az ügy a Szegedi Ítélőtáblára.

Eljáró bíróság: