Életveszélyt okozó testi sértés kísérlete Tiszaburán

Tárgyalás időpontja: 
2016. május 3. kedd, 09:45
Összegzés: 

Helybenhagyta a Szegedi Ítélőtábla dr. Harangozó Attila vezette büntetőtanácsa az emberölés bűntettének kísérlete miatt F. Dávid ellen indított büntetőügyben a Szolnoki Törvényszék I. fokon meghozott ítéletét, így a vádlott jogerős ítélete 5 év börtönre és 5 év közügyektől eltiltás lett.

A jogerős döntés ellen fellebbezésnek nincs helye.

 

A bűncselekményről

2013. április 1-jén, húsvét napján a vádlott nagy mennyiségű alkoholt fogyasztott el Tiszaburán különböző szórakozóhelyeken, illetve locsolkodás során a rokonoknál. Délután 4 óra körül ittasan ment be abba az ingatlanba, ahol élettársa, B. Sz. és két lánya tartózkodtak az élettársa szüleinek házában. A vádlott ingerült volt, mert napközben látta élettársát egy italbolt előtt egy férfival csókolózni, és emiatt féltékennyé vált. Az élettársak egyébként is kölcsönösen féltékenyek voltak egymásra, mert a vádlottnak is volt egy élettársi kapcsolaton kívüli viszonya, amelyből egy fiú gyermek született. A veszekedések miatt előfordult, hogy az élettársi viszonyít meg is szüntették, ilyenkor a vádlott édesanyjához visszaköltözött.

Azon a húsvéti napon az élettársak összevesztek több ott tartózkodó vendég előtt. A vádlott féltékenysége miatt élettársát arcon ütötte. Ezt látva az asszony testvére, G. Gyula sértett, valamint annak öccse és egy barátjuk megpróbálta megakadályozni a vádlott lefogásával az asszony további bántalmazását. Ekkor a férfiak között szóváltás, veszekedés, dulakodás alakult ki, majd a vádlott átszaladt a szomszédban lakó testvéréhez, F. Mihályhoz. Ott azt mondta, rátámadtak, majd felkapott a konyhában egy fejszét, és azt a két kezében tartva visszament az élettársa szüleinek házához, miközben azt kiabálta: megöllek benneteket.

 

Az I. fokú ítéletről

Két rendbeli életveszélyt okozó testi sértés kísérletének bűntettében mondta ki bűnösnek a Szolnoki Törvényszék 2015. november 3-án F. Dávid (1992) vádlottat, és ezért őt – halmazati büntetésül – 5 év börtönre és 5 év közügyektől eltiltásra ítélte.

A döntés ellen az ügyész a büntetés súlyosítását, míg a vádlott és védője a büntetés enyhítését kérve nyújtott be fellebbezést, így került az ügy a Szegedi Ítélőtáblára.

Eljáró bíróság: