Életveszélyt okozó testi sértés Szegeden

Tárgyalás időpontja: 
2016. október 4. kedd, 10:15
Összegzés: 

Megváltoztatta a Szegedi Ítélőtábla dr. Hegedűs István vezette büntetőtanácsa az életveszélyt okozó testi sértés bűntettének kísérlete miatt M. Zoltán ellen indított büntetőügyben a Szegedi Törvényszék I. fokú ítéletét.

A vádlottat 2 év letöltendő szabadságvesztésre ítélte a táblabíróság, és 2 évre eltiltotta a közügyek gyakorlásától is.

Az ítélet indoklásában elhangzott: a Szegedi Törvényszék – mérlegelve az ügy minden körülményét - helyesen döntött, amikor a vádlott büntetését a törvényi minimumban határozta meg. Ugyanakkor – tekintettel arra, hogy a vádlott hajléktalan társára immár második alkalommal támadt rá, és ha a sértett nem részesül gyors orvosi ellátásban, akár meg is halhatott volna elvérzés miatt – a végrehajtásában felfüggesztett börtönbüntetés eltúlzottan enyhe. A büntetési célok megvalósulása érdekében mindenképp szükséges végrehajtandó szabadságvesztés kiszabása.

Az ítélet jogerős, ellene fellebbezésnek nincs helye.

 

A bűncselekményről

A vádlott 2014 szeptemberében Szegeden, az Állomás utcában lévő elhagyott raktárépületben lakott hajléktalanként. A 2014. szeptember 11-én a szintén ott lakó Cs. Béla sértett és a vádlott is alkoholt fogyasztott, amitől mindketten leittasodtak. Délután egy óra körül a vádlott és a sértett szóváltásba keveredett egymással. Ekkor a vádlott a saját lakrészébe ment, ott magához vett egy kést. Visszatérve a sértett lakrészébe a fal felé fordulva az ágyában fekvő sértett jobb lábszárába célzottan, nagy erővel beleszúrt. A sértett lába vérezni kezdett, amit a férfi csak a nadrág átvérzése után, kb. 10 perc múlva vett észre.

A vádlott a szúrást követően távozott a sértett lakrészéből, a kést a raktérépület mögötti bozótosban eldobta, ahol azt az intézkedő rendőrük később megtaláltak.

A sértett vádlijának egy jelentős izomága is megsérült a szúrás következtében, amely jelentős vérveszteséggel járt. A sérülés miatt a megtámadott férfi közepesen kivérzett, presokkos állapotba került, amely közvetlen életveszélyes állapotnak minősül. A megtámadott életét a kórházba kerülés után gyors orvosi beavatkozás mentette meg.

A vádlott tettét bűnismétlőként, ismételten Cs. Béla hajléktalan sérelmére, alig több mint hat hónappal az első támadás után követte el tettét. Akkor a Szegedi Járásbíróság testi sértés bűntette miatt 90 óra, fizikai munkakörben végrehajtandó közérdekű munkára ítélte, ami a vádlott egészségi állapota miatt nem volt végrehajtható.

 

Az I. fokú ítéletről

Életveszélyt okozó testi sértés bűntettének kísérletében mondta ki bűnösnek a Szegedi Törvényszék 2016. március 22-én M. Zoltán (1962) vádlottat, és ezért őt a bíróság 2 év, végrehajtásában 5 évi próbaidőre felfüggesztett börtönre ítélte.

Az ítélet ellen az ügyész a kiszabott büntetés súlyosítása, a próbaidőre történő felfüggesztés mellőzése és a közügyektől eltiltás kiszabása érdekében nyújtott be fellebbezést így került az ügy a Szegedi Ítélőtáblára.

Eljáró bíróság: