Emberölés bűntette Kurjantópusztán (Bács-Kiskun megye)

Tárgyalás időpontja: 
2016. május 10. kedd, 09:45
Összegzés: 

Helybenhagyta a Szegedi Ítélőtábla dr. Harangozó Attila vezette büntetőtanácsa az emberölés bűntette miatt P. T. ellen indított büntetőügyben a Kecskeméti Törvényszék I. fokon kihirdetett ítéletét. Így a vádlott jogerős büntetése 14 év fegyház, Magyarország területéről történő 10 év kiutasítás, és 11 ezer forint értékre történő vagyonelkobzás lett.

A jogerős ítélet ellen fellebbezésnek nincs helye.

 

 

A bűncselekményről

 

A román állampolgárságú, jelenleg Romániában egy 2010-ben elkövetett emberölés miatt fegyházbüntetését töltő vádlott 2007. május 1-jén érkezett Magyarországra. A kecskeméti vasútállomásról felhívta egy ismerősét, hogy segítsen neki szállást keresni. Ezzel az ismerősével már korábban is beszélt telefonon, amikor arra kérte, hogy magyarországi munkavállalás és szállás ügyben segédkezzen, mert sürgősen távoznia kell Romániából egy verekedés miatt.

A vádlott végül egy kurjantópusztai tanyán kapott szállást, ahol a sértett D. Z. is lakott. Ez a férfi felajánlotta a vádlottnak, hogy néhány napig lakhat nála, amíg más szállást és munkát nem talál magának. A sértett ezen a tanyán rendezetlen, szegényes körülmények között, zárkózottan élt, alkoholista életmódot folytatott, rendszeres szociális segélyből és alkalmi munkákból tartotta el magát.

2007. május 1-je és 4-e között a vádlott a sértett tanyáján tartózkodott, de eközben nem keresett sem munkát, sem másik szállást, hanem a sértettel tartatta el magát, és minden nap közösen italoztak. A sértett ez idő alatt több embernek is panaszkodott arra, hogy a vádlott élősködik rajta, ezért el akarja küldeni.

2007. május 4-én a sértett felvette a fülöpszállási önkormányzat által részére folyósított havi 4.500 forint segélyt, majd ittas állapotban hazatért. A tanyában a vádlottal együtt folytatták az italozást, a sértett lerészegedett. Később számon kérte a vádlottat, mikor akar munkát keresni magának, mert tovább nem hajlandó eltartani. Ezen a két férfi összevitatkozott, a vádlott felkapta a tűzhely mellett lévő fejszét és azzal kétszer lesújtott a sértett fejére, aki belehalt sérüléseibe.

A vádlott a holttestet kihúzta a tanya udvarára, a tanyaépülettől mintegy 10 méterre lévő ásott kúthoz vonszolta, majd a kb. öt méter mély vízbe dobta. Ezután a kútban lévő holttestre több, az áldozat tulajdonában lévő ruhát, textíliát dobott, hogy elrejtse a sértett testét. Ezt követően a vádlott átöltözött, lemosakodott, hogy eltüntette magáról a vérnyomokat, majd a tanyában értékek után kutatott. Ekkor vette magához a sértett 5 ezer forint értékű mobiltelefonját és mintegy 6 ezer forint készpénzt, majd távozott a helyszínről. Május 5-én az apjától – aki Magyarországon élt, de fiával csak nagyon ritkán tartotta a kapcsolatot – kért pénzből visszatért Romániába.

A sértett holttestét május 26-án a közelben lakók találták meg.

A vádlott a bűncselekmény elkövetését az eljárás során mindvégig tagadta.

 

Az I. fokú ítéletről

 

Nyereségvágyból elkövetett emberölés bűntettében találta bűnösnek a Kecskeméti Törvényszék 2015. december 8-án P. T. (1986 – román állampolgár – szatmárnémeti lakos) vádlottat, és ezért őt a bíróság 14 év fegyházra, Magyarország területéről történő 10 év kiutasításra ítélte, és 11 ezer forint értékre vagyonelkobzást rendelt el.

Az ítélet ellen az ügyész a büntetés súlyosítása, míg a vádlott és védője felmentés, másodlagosan a büntetés enyhítése érdekében nyújtott be fellebbezést, így került az ügy a Szegedi Ítélőtáblára.

Eljáró bíróság: