Emberölés bűntettének kísérlete Karcagon

Tárgyalás időpontja: 
2016. szeptember 20. kedd, 10:00
Összegzés: 

Megváltoztatta a Szegedi Ítélőtábla dr. Hegedűs István vezette büntetőtanácsa az emberölés bűntettének kísérlete miatt H. Péter ellen indított büntetőügyben a Szolnoki Törvényszék I. fokon meghozott ítéletét. A vádlott büntetését a táblabíróság 4 év 6 hónap börtönről 6 év börtönre súlyosította. A közügyektől eltiltás tartama nem változott.

Az ítélet indokládában elhangzott: az I. fokú bíróság – tekintettel a cselekmény jelegére, arra, hogy a vádlott egy élet elleni cselekményt akart végrehajtani – a sok enyhítő körülmény mellett is kirívóan enyhe büntetést szabott ki, ezért volt indokolt a büntetés súlyosítása.

Az ítélet jogerős, ellene fellebbezésnek nincs helye.

 

A bűncselekményről

 

A munkanélküli, alkalmi munkákból és segélyből magát fenntartó vádlott 2003-tól élettársi kapcsolatban élt V. János sértett nővérével. Együttélésük során fogadták be lakónak a sértettet a vádlott karcagi lakásába. Az élettársi kapcsolat megszűnése után (2008) a vádlott továbbra is megengedte, hogy a sértett nála lakjon.

A két férfi az utóbbi években többször összeveszett, vitatkozott, de tettlegességre nem került sor közöttük.

2015. szeptember 2-án éjszaka ittas állapotban tartózkodtak a lakásban, mindketten a saját szobájukban. A vádlott meglátta, hogy a vacsorára szánt szalámit a sértett mind megette. A konyhának használt előtérből belépett a sértett szobájába, egy kést tartott a kezében és azt mondta: „Mindjárt megöllek, megetted az összes szalámit!”. Ezután az ágyon ülő sértetthez lépett, majd kis erővel torkon szúrta sértettet. Amikor meglátta a vádlott, hogy a sértett vérzik azt tanácsolta, hogy lakótársa menjen gyorsan a sürgősségire. A vádlott a megszúrt férfinek semmiféle segítséget nem adott, míg a sértett egy törülközőt tekert a nyaka köré, majd biciklivel elment orvosi segítséget kérni.

A sértett 8 napon belül gyógyuló sérülést szenvedett, de tekintettel a szúrás helyére, az elkövetés eszközére, a bántalmazás alkalmas volt súlyosabb, akár halálos következmény előidézésre is. Ennek elmaradása a véletlenen múlott. 

 

Az I. fokú ítéletről

 

Emberölés bűntettének kísérletében mondta ki bűnösnek a Szolnoki Törvényszék 2016. február 16-án H. Péter (1955) vádlottat, és ezért őt 4 év 6 hónap börtönre és 5 év közügyektől eltiltásra ítélte.

Az ítélet ellen az ügyész a büntetés súlyosítása, míg a vádlott és védője elsődlegesen felmentés, másodlagosan a minősítés megváltoztatása és a büntetés enyhítése érdekében nyújtott be fellebbezést, így került az ügy a Szegedi Ítélőtáblára.

Eljáró bíróság: