Emberölés bűntettének kísérlete Szajolban

Tárgyalás időpontja: 
2016. szeptember 16. péntek, 10:00
Összegzés: 

Megváltoztatta a Szegedi Ítélőtábla Gyurisné dr. Komlóssy Éva vezette büntetőtanácsa az M. József ellen indult büntetőügyben a Szolnoki Törvényszék I. fokon kimondott ítéletét.

A vádlott cselekményét életveszélyt okozó testi sértés bűntettének kísérlete helyett emberölés bűntette kísérletének minősítette, és a vádlott börtönbüntetését 5 évről 6 év 6 hónapra súlyosította.

Az ítélet indoklásában elhangzott: a vádlott cselekménye ugyan nem irányult a testvére életének kioltására, de az elkövetés eszköze (kés), a támadott testtájék (nyak) és a vádlottnak a cselekmény után mutatott magatartása (elaludt, nem nyújtott segítséget) egyértelműen arra utal,  belenyugodott abba, hogy a sértett akár bele is halhat a sérüléseibe. Így pedig megvalósult az emberölés bűntettének kísérlete.

A minősítés változásával súlyosodott az büntetés is. A táblabíróság úgy ítélte meg, hogy az 5-15 évig terjedő szabadságvesztéssel büntethető cselekmény esetében a büntetési célok megvalósulásához elegendő, de egyben szükséges is a 6 év 6 hónap börtön kiszabása.

Az ítélet jogerős, ellene fellebbezésnek nincs helye.

 

A bűncselekményről

A vádlott M. József és testvére, M. János sértett Szajolban egy komfort nélküli, piszkos, elhanyagolt családi házban éltek. Rendszeresen italoztak, Szolnokon és Szajolban „kukáztak”, főleg fémhulladékot, fémpalackokat gyűjtöttek, amelyet bevásárlóközpontokban értékesítettek. A bevétel egy részéből folyamatosan italoztak, köztük gyakori volt a veszekedés, többször bántalmazták is egymást.

2014. augusztus 15-én a testvérek Szolnokra utaztak kukázni. Kukázás közben többször bort vettek, és folyamatosan italoztak. Miután eljutottak egy füves, parkos területre, ittas állapotban összeszólalkoztak, hangosan veszekedtek. Dél körül egy járókelő bejelentést tett a rendőrségen, akit M. József leszólított és megkért, hogy hívja a rendőrséget, mert őt megverték. A kiérkező rendőrök mindkét testvérhez mentőt hívtak, amibe csak megbilincselés után voltak hajlandóak beszállni. Ezután M. Józsefet kórházba szállították, a testvérét, M. Jánost előállították a rendőrségen. Nem sokkal később mindketten a vasútállomásra mentek, ahol találkoztak, és visszatértek Szajolba. Eközben folyamatosan italoztak.

Este veszekedve érkeztek a házukhoz, ahol a vitájukat tovább folytatták. Ekkor a vádlott, M. József a konyhaasztalról felkapott egy kést, és ezzel a késsel a kezében dulakodni kezdett a sértettel. A vádlott meg akarta sebesíteni testvérét, aki megpróbálta a támadást elhárítani, s közben a kezén kisebb sérüléseket szenvedett. A veszekedés nem fejeződött be, a vádlott a sértett nyakát is megszúrta. Az erősen vérző sértett kimenekült a házból, míg testvére lefeküdt aludni.

A sértettet, miután a szomszéd mentőt hívott, kórházba szállították, míg a vádlottat a rendőrség őrizetbe vette.

A sértett nyaki szúrt sérülése közvetve életveszélyes volt, a súlyosabb, akár halálos következmény lehetőségét az orvosi beavatkozás hárította el. A sértett valamennyi sérülése 8 napon belül gyógyult, maradandó fogyatékossága, súlyos egészségromlása nem keletkezet.

 

Az I. fokú ítéletről

Életveszélyt okozó testi sértés bűntettének kísérletében mondta ki bűnösnek a Szolnoki Törvényszék 2015. december 1-jén M. József (1969) vádlottat, és ezért őt 5 év szabadságvesztésre és 5 év közügyektől eltiltásra ítélte.

Az ítélet ellen az ügyész a vádlott terhére, eltérő minősítés, emberölés bűntette kísérletének megállapítása és súlyosabb büntetés kiszabása érdekében nyújtott be fellebbezést. A vádlott felmentés, védője elsődlegesen felmentés, másodlagosan a kiszabott büntetés enyhítése érdekében nyújtott be fellebbezést, így került az ügy a Szegedi Ítélőtáblára.

Eljáró bíróság: