Garázdaság bűntette Tázláron (Bács-Kiskun megye)

Tárgyalás időpontja: 
2016. június 8. szerda, 10:00
Összegzés: 

Helybenhagyta a Szegedi Ítélőtábla Gyurisné dr. Komlóssy Éva vezette büntetőtanácsa a csoportosan, felfegyverkezve elkövetett garázdaság bűntette miatt M. Elemér és társai ellen indított büntetőügyben az I. fokú bíróság ítéletének az I. rendű vádlottra vonatkozó vonatkozó részét. Így a vádlott jogerős büntetése egy év börtön és egy év közügyektől eltiltás lett azzal, hogy a vádlott feltételes szabadságra nem bocsátható.

A jogerős ítélet ellen fellebbezésnek nincs helye.

 

A bűncselekményről

A vádlottak 2012. október 26-án este megjelentek Tázláron az egyik vendéglőben. Az I. és a II. rendű vádlott nagyobb mennyiségű alkoholt fogyasztott, eléggé leittasodtak, agresszíven, kötözködően viselkedtek . Este 10 óra körül az I. rendű vádlott belekötött az egyik, a kocsmában szórakozó vendégbe, aki még itallal is megkínálta a vádlottat, de az ezt nem fogadta el. Később a vádlottak elhagyták a vendéglőt, és elhatározták, hogy vélt sérelmeik miatt bosszút állnak. Visszamentek tázlári tartózkodási helyükre, ott magukhoz vettek kis baltát, fejszét és egyéb ütlegeket, így felfegyverkezve mentek vissza a vendéglőhöz.

S. Csaba és barátai nem sokkal éjfél előtt kimentek a szórakozóhely elé cigarettázni. Ekkor értek oda a vádlottak, és rájuk támadtak. Verekedés alakult ki, de komolyabb sérülést egyik sértett sem szenvedett el. A verekedésnek végül a rendőrök kiérkezése vetett véget.

 

Az I. fokú ítéletről

Csoportosan, felfegyverkezve elkövetett garázdaság bűntettében, mint társtettest találta bűnösnek a Kecskeméti Törvényszék 2015. október 13-án a korábban már 16 alkalommal büntetett M. Elemér I. rendű vádlottat, és ezért őt egy év börtönre és egy év közügyektől eltiltásra ítélte azzal, hogy a vádlott feltételes szabadságra nem bocsátható. Az ügy II. és III. rendű vádlottja esetében (akik közül a II. rendű felfüggesztett szabadságvesztés büntetést kapott, míg a III. rendűt  150 napi közérdekű munkára ítélt az I. fokú bíróság) az ítélet jogerőre emelkedett, így a a vádlotti és védői, felmentésre irányuló fellebbezést folytán Szegedi Ítélőtábla csak az I. rendű vádlott cselekményét tárgyalja.

Eljáró bíróság: