Halált okozó testi sértés Makó-Rákoson

Tárgyalás időpontja: 
2016. július 6. szerda, 10:00
Összegzés: 

Helybenhagyta a Szegedi Ítélőtábla Gyurisné dr. Komlóssy Éva vezette büntetőtanácsa a halált októ testi sértés miatt N. Tibor ellen indított büntetőügyben a Szegedi Törvényszék I. fokon meghozott ítéletét. Így a vádlott jogerős büntetése 3 év 8 hónap börtön és 4 év közügyektől eltiltás lett.

Az ítélet indoklásakor elhangzott: az I. fokú bíróság az elkövetett cselekmény súlyához igazodva arányos büntetést szabott ki, ami szükséges és elégséges a büntetési célok megvalósulásához. Ezért az ítélőtábla sem lényeges súlyosításra, sem lényeges enyhítésre nem látott indokot.

A jogerős ítélet ellen fellebbezésnek nincs helye.

 

Az I. fokú ítéletről

 

Halált okozó testi sértés bűntettében mondta ki bűnösnek a Szegedi Törvényszék 2015. december 7-én N. Tibor vádlottat, és ezért őt a bíróság 3 év 8 hónap börtönre és 4 év közügyektől eltiltásra ítélte.

A döntés ellen az ügyész a büntetés súlyosítása, míg a vádlott és védője a büntetés enyhítése érdekében nyújtott be fellebbezést, így került az ügy a Szegedi Ítélőtáblára.

A vádlott 1997-ben hajléktalanná vált, ezért őt a sértett, V. Sándor (1931) befogadta az általa részben lakott és részére szívességből átengedett Makó-Rákos közelében lévő tanyába. A vádlott ennek fejében a tanya körüli munkákban segédkezett, majd 2013-tól lényegében a sértett nyugdíjából éltek, ami a sértett halála előtti hónapban 107 ezer forint volt.

2014-tól a 84 éves sértett egészségi állapota folyamatosan romlott, majd az év második felétől lényegében ágyhoz kötötté vált és folyamatos ellátásra, gondozásra szorult. Ennek a vádlott igyekezett eleget tenni, bevásárolt, beszerezte a sértett gyógyszereit, megetette a sértettet. Emellett a vádlott rendszeresen nagyobb mennyiségű alkoholt vett a bevásárlásai során, s ilyenkor különböző italboltokban is fogyasztott szeszes italt Makón.

2014 december elején a sértett egészségi állapota to9vább romlott, többször kórházi ellátásra szorult. Ebben az időszakban a vádlott már nem végezte el az elvárható ápolást, gondozást. December 16-án reggel a sértett nyugdíját magához vette, beutazott Makóra, ahol italozott, majd hazatérve megpróbálta megetetni, megitatni a sértettet, de az már ezt nem fogadta el, mint ahogy a gyógyszereket sem tudta a vádlott beadni. Ekkor a vádlott ismét inni kezdett, majd az ittasságából és az ellátási nehézségekből adódó dühében egy kalapáccsal többször megütötte a az idős férfit a fején és a kezén. Ezen kívül egyéb módon is bántalmazta a magatehetetlen sértettet, rátérdelt a mellkasára is.

A sértett december 17-én hajnalban meghalt.

Ezt a vádlott ittassága miatt csak a reggeli órákban vette észre, és 7 óra után pár perccel értesítette a mentőszolgálatot. A kiérkező mentősök csak a sértett halálát tudták megállapítani, s mivel a halál kapcsán idegenkezűség gyanúja merült fel bennük, értesítették a rendőrséget.

Az eljárás során a többrendbeli elhúzódó bántalmazás, valamint a halál beállta között közvetett okozati összefüggést állapítottak meg. A bántalmazással összefüggő sérülések önmagukban nem voltak halálosak, viszont a természetes betegségekkel együtt, azok hatását tovább rontva közvetett módon vezettek a sértett halálához.

Eljáró bíróság: