Kábítószer birtoklásának bűntette Baranya megyében

Tárgyalás időpontja: 
2016. május 3. kedd, 09:45
Összegzés: 

Helybenhagyta a Szegedi Ítélőtábla dr. Harangozó Attila vezette büntetőtanácsa a kábítószer birtoklásának bűntette miatt Cs. István ellen indított büntetőügyben a Pécsi Törvényszék I. fokon meghozott ítéletet, így a vádlott jogerős büntetése 5 év 6 hónap börtön és 6 év közügyektől eltiltás lett.

A jogerős döntés ellen fellebbezésnek nincs helye.

 

A bűncselekményről

 

A vádlott 2014 második felében alkalmi munkákat végzett, ami azt bejelenti, hogy testvére nevére vásárolt egy gépkocsit, amivel személyszállítási fuvarokat vállat elsősorban Svájcba és Németországba. Miután a fuvarozásból viszonylag kisebb nyereségre tett szert, amit még az autó lízingdíja is terhelt, a vádlottnak és családjának anyagi nehézségei támadtak. Ezért elfogadta azt az ajánlatot, amit egy – az eljárás során ismeretlenül maradt személy tett neki. E szerint 600 ezer forint díjazás ellenében egy Edvin nevű holland állampolgártól kellett kábítószert kellett vásárolnia Hollandiában, és azt Magyarországra behozva átadni a megbízójának. A kábítószer vételáraként 2000 eurót vett át, és a megbízó fedezte az útiköltséget is.

A vádlott házasságon kívüli barátnőjével – aki nem tudott az út valódi céljáról - együtt 2014. szeptember 8-án utazott ki Hollandiába, ott átvette a kábítószert, és azt az autó tetőkárpitjába rejtette. Egy ismeretlen személy bejelentése alapján a rendőrség szeptember 10-én Szigetvár határában az autót feltartóztatta, amiben a kábítószert megtalálták. A lefoglalt 1181,1 gramm kábítószer 283 +/- 24 gramm amfetaminbázist tartalmazott.

 

Az I. fokú ítéletről

 

Kábítószer birtoklásának bűntettében találta bűnösnek a Pécsi Törvényszék 2015. június 22-én Csergő István (1979) vádlottat, és ezért őt a bíróság 5 év 6 hónap börtönre és 6 év közügyektől eltiltásra ítélte.

Az ítélet ellen az ügyész súlyosításért, a vádlott és védője pedig enyhítés érdekében nyújtott be fellebbezést, így került az ügy a Szegedi Ítélőtáblára.

Eljáró bíróság: