Több emberen elkövetett emberölés bűntettének kísérlete Szolnokon

Tárgyalás időpontja: 
2016. szeptember 22. csütörtök, 10:15
Összegzés: 

Részben megváltoztatta a Szegedi Ítélőtábla dr. Mezőlaki Erik vezette büntetőtanácsa a több emberen elkövetett emberölés bűntettének kísérlete és más bűncselekmények miatt T. István ellen indított büntetőügyben a Szolnoki Törvényszék I. fokon meghozott ítéletét.

Az I. fokon előre kitervelten, nyereségvágyból, több emberen elkövetett  emberölés bűntettének kísérleteként elbírált cselekményt a táblabíróság előre kitervelten, nyereségvágyból elkövetett emberölés bűntettének, rablás bűntettének és súlyos testi sértés kísérletének minősítette.

Nem változott a vádlott büntetése, így a jogerős ítélete: életfogytig tartó szabadságvesztés, amelyből a vádlott legkorábban 30 év letöltése után bocsátható feltételes szabadságra.

Az ítélet indoklásában elhangzott: az vitathatatlan, hogy a vádlott azzal a szándékkal ment a sértettek házába, hogy mindkettőjükkel végezni fog. A házaspár férfi tagjának esetében az emberölési cselekmény meg is valósult. Ugyanakkor a menekülő feleséget a vádlott nem azzal a szándékkal ütötte meg a viperával, hogy megölje, hanem azért, hogy az elmenekülését megakadályozza. Így a feleség esetében az emberölés kísérlete nem állapítható meg.

A minősítés megváltoztatása ellenére az ítélőtábla úgy látta, hogy az I. fokon kiszabott büntetés az elkövetett cselekmény súlyával és a vádlott társadalomra veszélyességével arányos, s mivel nem talált semmi olyan lényeges körülményt, amely a büntetés enyhítéséét indokolta volna, helybenhagyta az I. fokú ítélet büntetés kiszabására vonatkozó részét.

A jogerős ítélet ellen fellebbezésnek nincs helye.

 

Az I. fokú ítéletről

Előre kitervelten, nyereségvágyból, több emberen elkövetett emberölés bűntettének kísérletében, lőfegyverrel visszaélés és magánlaksértés bűntettében mondta ki bűnösnek a Szolnoki Törvényszék 2016. február 18-án T. István (1963) vádlottat, és ezért őt – halmazati büntetésül – életfogytig tartó szabadságvesztésre és 10 év közügyektől eltiltásra ítélte. A bíróság a szabadságvesztést fegyházban rendelte végrehajtani, egyben kimondta, a vádlott legkorábban 30 év letöltése után bocsátható feltételes szabadságra.

Az ügyész a döntést tudomásul vette, míg a vádlott a kiszabott szabadságvesztés enyhítése, védője az ítéleti tényállás téves megállapítása, téves minősítés, erre tekintettel részbeni felmentés és a kiszabott szabadságvesztés enyhítése érdekében nyújtott be fellebbezést, így került az ügy a Szegedi Ítélőtáblára.

 

A bűncselekményről

A korábban büntetlen előéletű vádlott 2008. végétől egy építőipari karbantartó kft.-nek, 2012 februárjától egy másik kft.-nek is ügyvezetőjeként dolgozott. 2013-ban két jelentősebb összegű tartozása is volt, egyrészt egy takarékszövetkezet felé fennálló jelzáloghitel (közel 9 millió forint), másrészt egy autólízing hitel, szintén közel 9 millió forint értékben. A fentieken túl több, kisebb összegű tartozás is terhelte.

Ebben az időszakban a vádlott Szolnokon lakott albérletben. Ekkor már évek óta ismerte D. Tibor sértettet, akivel üzleti kapcsolatban állt. A vádlott cége piackutatást végzett a sértett kft.-jének, aminek fejében 2010 márciusától 2013. április 30-ig közel 26 millió forintot számlázott ki a vádlott vége, mely számlákat a sértett cége ki is egyenlített.

A vádlott 2013 májusában elhatározta, hogy elveszi D. Tibor és felesége, D. Katalin sértettek értéktárgyait úgy, hogy a két embert megöli. Korábban ismeretlen személytől ismeretlen időpontban szerzett egy Glock 17 típusú pisztolyt, ahhoz tartozó két tárral, amelyekben legalább 33 lőszer volt.

A vádlott tudott arról, hogy D. Tibor eladásra hirdeti Mazda típusú autóját, ezért annak megvásárlása ürügyén felvette vele a kapcsolatot. Megállapodtak abban, hogy 2013. május 24-én pénteken délután a vádlott az autót a sértett lakásánál megtekinti. A vádlott a megbeszélt időpontban meg is jelent a sértettek szolnoki házánál, ott az autót átvizsgálta, majd a házaspárral a kertben leült, és hosszabb időn át beszélgettek. Ekkor a vádlott számára kiderült, hogy hétfőn délelőtt a sértettek gyerekei nem lesznek otthon, tovább az is, hogy mind a férj, mind a feleség ekkor a házban fog tartózkodni. A beszélgetés során a vádlott azt a látszatot keltette, hogy hétfőn 9 órakor visszajön, és 900 ezer forintért megveszi a fia számára az autót.

Május 27-én reggel a vádlott magához vette a pisztolyt és legalább egy tárat, valamint kötelet, viperát és ragasztószalagot, majd a robogójával a sértettek háza felé indult. Egy mellékutcában leállította a járművét, majd D. Tibor irodájában találkozott a sértettel, és együtt mentek át a szomszédos lakóépületbe. Ekkor D. Katalin a házban tartózkodott. Kávét készített a vádlottnak, miközben a férje - mivel a vádlott még nem járt a lakásban - megmutatta az otthonukat. Ezután a sértettek leültek az étkezőben lévő asztalhoz, és – miközben a vádlott állva maradt – D. Katalin elkezdte kitölteni a gépkocsi adásvételi szerződését.

Eközben a vádlott elővette a pisztolyát, azt csőre töltötte, és az így megfélemlített sértetteket a nappaliba küldte, őket az ablak alatti kanapéra ültette. Ezután a nála lévő kötelet D. Katalinhoz dobta, és felszólította, hogy kötözze meg a férje kezét és lábát. A vádlott a fegyver csövét ez idő alatt mindvégig a házaspárra irányította.

A feleség ezt meg is tette, majd átadta a férje 18 ezer forint értékű mobiltelefonját. A vádlott utasította a sértetteket, hogy adják át minden értéküket, mert pénzre van szüksége. Ellenkező esetben – fenyegetőzött -  D. Katalin csontjait egyenként fogja a nála lévő viperával eltörni. D. Tibor közölte, hogy csak 30 ezer forintot tud adni, de ezt a vádlott kevesellte és tovább fenyegetőzött.

Ennek hatására a sértettek belegyeztek abba, hogy átadják az ékszereiket és a készpénzüket. D. Katalin átment a hálószobába, az ott lévő széfből kivette és a vádlottnak átadta a férjével közös tulajdonukat képező összesen 438 ezer forintot érő ékszereket, valamint különböző nemzeti valutákat, összesen 952 ezer forint értékben.

Közben a férj kiszabadul kötelékeiből, a vádlott felé lépett, de az fegyverével visszakényszerítette a kanapéra, és újra megkötöztette őt a feleséggel. Arra is kényszerítette az asszonyt, hogy ragasztószalaggal ragassza le a férje száját. Ezt követően a vádlott a feleséget kisebb erővel a viperával, megütötte, miközben ismét azzal fenyegetőzött, hogy eltöri a csontjait, ha nem ad elő újabb értékeket. Az asszony ekkor egy hirtelen mozdulattal lerántotta férje szájáról a ragasztószalagot, a férj pedig összekötözött kézzel felugrott a kanapéról, s miközben a lábát összekötő kötél kioldódott a vádlottra kiáltott és egy lépés tett felé.

A feleség – kihasználva a férj mozdulatát – felugrott a kanapéra, onnan az ablakpárkányra lépett, az ablakot kinyitotta, kiugrott, átfutott az utca túloldalára és onnan az adóhatóság felé rohant, hogy segítséget kérjen. A vádlott megpróbálta megakadályozni az asszony menekülését, ezért a viperával egyszer ráütött a nő fejére, amely ütés a sértettet kisebb erővel érte.

Miután a feleség kiugrott az ablakon, a férj dulakodott a vádlottal, aki a férfit - négy lövést leadva rá - megölte.

D. Katalin - aki 8 napon belül gyógyuló sérüléseket szenvedett - a NAV szolnoki székházából tudott segítséget kérni. A vádlott robogóján elmenekült, majd egy autókölcsönzőben a sértettek otthonából elvitt pénz egy részéből autót bérelt, és azzal próbált tovább szökni, de a rendőrség Szolnok belterületén még aznap este elfogta.

A vádlott által elrabolt készpénz és ékszerek értéke összesen 1,39 millió forint volt, amelyet – a telefon kivételével – később a rendőrség lefoglalt.

Eljáró bíróság: