Több rendbeli csalás és sikkasztás Bács-Kiskun megyében

Tárgyalás időpontja: 
2016. május 25. szerda, 10:00
Összegzés: 

Ismét el kellett napolni a több rendbeli csalás és sikkasztás bűntette miatt R. József ellen indított büntetőügy II. fokú tárgyalását. Az első tárgyalásra balesete miatt az ügyvéd nem tudott eljönni, míg ezen a napon a tárgyaláson a vádlott nem jelent meg, részvételi szándékáról nem értesítette a bíróságot, tartózkodási helye ismeretlen, ezért a tárgyalást a Szegedi Ítélőtábla szeptember 21-re elnapolta.

 

Az I. fokú ítéletről

Több rendbeli csalás és sikkasztás bűntettében mondta kii bűnösnek a Kecskeméti Törvényszék 2015. november 25-én R. József vádlottat, és ezért őt a bíróság 5 év börtönre, 2 millió forint pénzbüntetésre, 5 év közügyektől letiltásra és 5 év gazdasági társaság vezető tisztségviselői beosztástól eltiltásra ítélte.

Az ítélet ellen az ügyész a vádlott terhére hosszabb tartamú szabadságvesztés kiszabása érdekében, míg a vádlott és védője részbeni felmentés, a minősítés megváltoztatása és enyhébb büntetés kiszabását kérve nyújtott be fellebbezést, így került az ügy a Szegedi Ítélőtáblára.

 

A bűncselekményről

1./ A vádlott egy hitelkeret szerződést kötött a Raiffeisen Bankkal, amelynek fedezetéül termény szolgált. A vádlott ugyanazon terményeket több közraktárnál is köz-raktároztatta, így 2008-ban a bank megtévesztésével jogtalan haszonszerzési szándékkal 134,4 forintot vett fel, amelynek visszafizetésére sem képessége sem szándéka nem volt.

2./ A vádlott 2008-ban eladott az Agrimpex Kft.-nek 1500 tonna napraforgót. A vásárló a a 104 millió forintos vételárat ki is fizette, de csak a termény bizonyos mennyiségét tudta elszállítani, mert a többi zárolva volt éppen a vádlott 1. pontban említett cselekménye miatt. A vádlott a vásárlót tévedésbe ejtette, amikor azt állította, hogy a termény teher és igénymentes, és így 58 millió forintos kárt okozott.

3./ A vádlott több magánszemély részére vállalta különböző mezőgazdasági termények közraktározását, majd ezekkel a terményekkel sajátjaként rendelkezett (pl. eladta). Így kilenc sértettnek közel 50 millió forintos kárt okozott. Emellett a vádlott magánszemélyektől pénzt vett át termény és vegyszer vásárlására és leszállítására, de ezzel a pénzzel sajátjaként rendelkezett, mintegy 3 millió forintos kárt okozva.

Eljáró bíróság: