Emberölés bűntette Jász-Nagykun-Szolnok megyében

Tárgyalás időpontja: 
2016. október 18. kedd, 10:45
Összegzés: 

Kis részben megváltoztatta, de a büntetések mértékét tekintve helybenhagyta a Szegedi Ítélőtábla dr. Hegedűs István vezette büntetőtanácsa az emberölés bűntette és más bűncselekmények miatt N. János és társai ellen indított büntetőügyben az I. fokon eljáró Szolnoki Törvényszék ítéletét.

Így a jogerős ítélet szerint a vádlottak az élet elleni cselekményét társtettesként, nyereségvágyból, különös kegyetlenséggel, védekezésre képtelen (nem pedig korlátozottan képes – mint ahogy az I. fokú bíróság minősítette) személy sérelmére követték el. Ezért az I. rendű vádlott büntetése életfogytig tartó fegyházbüntetés és 10 év közügyektől eltiltás lett úgy, hogy a bíróság a feltételes szabadlábra bocsátás legkorábbi időpontját 28 évben állapította meg. A II. és a III. rendű vádlottakat 20-20 év fegyházra és 10-10 év közügyektől eltiltásra ítélte a bíróság. Ők a büntetés kétharmad részének kitöltését követő napon bocsáthatóak legkorábban szabadságra.

Az ítélet indoklásában elhangzott: az I. fokon eljáró Szolnoki Törvényszék a rendkívüli kegyetlenséggel elkövetett bűncselekmény bűnöseire arányos büntetéseket szabott ki, ezek enyhítésére az ítélőtábla nem látott semmilyen lehetőséget. A II. és III. rendű vádlottak annak köszönhetik, hogy esetükben szóba sem jöhetett életfogytig tartó szabadságvesztés kiszabása, mert a tett elkövetésének időpontjában még nem töltötték be 20. életévüket, amely az egyik feltétele annak, hogy valakit életfogytig tartó szabadságvesztésre ítéljenek.

A jogerős ítélet ellen fellebbezésnek nincs helye.

 

A bűncselekményről

A korábban többször is büntetett vádlottak hosszabb ideje ismerik egymást. Az I. és a II. rendű vádlott már korábban is követtek el bűncselekményt közösen, mint ahogy a II. és a III. rendű vádlott is volt közösen végrehajtott bűncselekmény tettese.

2012. május 7-én a II. és a III. rendű vádlott Tiszabőről kerékpárral átment Kunhegyesre, ahol a II. rendű vádlott testvérénél tartózkodtak. Május 8-án este a két férfi az I. rendű vádlott kunhegyesi házába ment, ahol alkoholt fogyasztottak, és a késő esti órákra mind a hárman ittas állapotba kerültek. Ekkor az I. rendű vádlott ötletére elhatározták, hogy bemennek Sz. István (81 éves) sértett kunhegyesi házának udvarába, ahonnan különböző értéktárgyakat akartak ellopni.

El is indultak a sértett házához. Útközben az I. rendű vádlott a kerítésen átmászva bement F.-né K. Judit portájára, és onnan 3 darab napelemes kerti lámpát vitt el összesen 1200 forint értékben azért, hogy a lámpákkal a Sz. István udvarán tudjanak világítani.

Miután elértek Sz. István házához, átmásztak a kerítésen, majd először a nyitott fészerben, majd a garázsban kutattak értékeket keresve. Ekkor 3 liter pálinkát vittek magukkal. Innen az alsó konyhába indultak értékekért, majd a III. rendű vádlott kidöntötte a szomszédos ingatlannal határos kerítést, és ott magához vette J. Zsolt sértett 18 ezer forintot érő kerékpárját. Ez idő alatt az I. és a II. rendű vádlott Sz. János lakóházának ajtaját egy baltával felfeszítették, bementek az idős férfi szobájába, aki a zajra felébredt, és felült az ágyán.

A vádlottak ettől kezdve folyamatosan pénzt követeltek a sértettől, mindhárman bántalmazták, pezsgős és boros üvegekkel ütötték olyan erővel, hogy az egyik borosüveg el is tört. A III. rendű vádlott idő közben kiment a házból, és az udvaron figyelt, de többször is visszatért a házába. Eközben az I. és a II. rendű vádlott értékek után kutatott, és különösen kegyetlen módon módon megkínozták áldozatukat. Végül 9 ezer forint készpénzt találtak.

Ezt követően az I. és a II. rendű vádlottak közösen az ágyon fekvő, vérző és eszméletlen állapotban lévő sértett mellkasára egy asztalt és egy tévét tettek, majd az I. rendű vádlott magához vette az idős férfi mobil telefonját, és kimentek a szobából, aminek az ajtaját bútorokkal eltorlaszolták. Az I. rendű vádlott a házból kilépve a bejárati üveges ajtaját bezárta, és a sértett mobilját a ház előtt széttörte. Ezután az I. és a II. rendű vádlott az udvaron lévő melléképületben még további kutatást végzett, ahonnan 2 sarokcsiszolót, egy fúrógépet és egy kerékpárt is magukkal vittek, amikor hajnal 3 óra tájban elhagyták a helyszínt. Az elvitt értékeket (ami a pénzzel együtt 41.800 forintot tett ki) az I. rendű vádlott házában osztották szét maguk között.

A sértettet, aki számos sérülés mellett koponyacsonttörést is elszenvedett, május 9-én reggel kórházba szállították, de az elszenvedett sérüléseket szakszerű orvosi kezeléssel sem lehetett úgy ellátni, hogy bizonyos, a halálához vezető szövődmények ne lépjenek fel.

A sértett június 11-én elhunyt.

Az I. fokú ítéletről

Társtettesként, nyereségvágyból, különös kegyetlenséggel, a bűncselekmény elhárítására idős koránál fogva korlátozottan képes személy sérelmére elkövetett emberölés, társtettesként elkövetett magánlaksértés bűntettében és lopás vétségében mondta ki bűnösnek a Szolnoki Törvényszék 2016. március 17-én N. János (1990) I. rendű vádlottat. Ezért őt a bíróság – halmazati büntetésként – életfogytig tartó fegyházbüntetésre és 10 év közügyektől eltiltásra ítélte. A bíróság a feltételes szabadlábra bocsátás legkorábbi időpontját 28 évben állapította meg.

Az ügy II. rendű vádlottját, F. Ádámot (1993) és a III. rendű vádlott M. Jánost (1993) társtettesként, nyereségvágyból, különös kegyetlenséggel elkövetett emberölés, társtettesként elkövetett magánlaksértés bűntettéért (a III. rendű vádlottat lopás vétségéért is) a Szolnoki Törvényszék 20-20 év fegyházra és 10-10 év közügyektől eltiltásra ítélte.

Az ítéletet az ügyész tudomásul vette, míg az vádlottak és védőik téves jogi minősítés miatt és a büntetés enyhítését kérve nyújtottak be fellebbezést, így került az ügy a Szegedi Ítélőtáblára.

Eljáró bíróság: