Emberölés Kisújszálláson

Tárgyalás időpontja: 
2016. november 2. szerda, 09:45
Összegzés: 

Helybenhagyta a Szegedi Ítélőtábla Gyurisné dr. Komlóssy Éva vezette büntetőtanácsa az emberölés bűntette és más bűncselekmény miatt U. István ellen indított büntetőügyben a Szolnoki Törvényszék I. fokon meghozott ítéletét. Így a vádlott jogerős büntetése előre kitervelten, nyereségvágyból, különös kegyetlenséggel elkövetett emberölés és magánlaksértés bűntette miatt életfogytig tartó fegyház és 10 év közügyektől eltiltás lett úgy, hogy a vádlott feltételes szabadlábra bocsátásának legkorábbi időpontja 32 év.

Az ítélet indoklásában elhangzott: az I. fokon eljáró Szolnoki Törvényszék – tekintettel a a cselekmény tárgyi súlyára, az elkövetés módjára és a vádlott társadalomra veszélyességére - arányos büntetést szabott ki, így a a büntetés enyhítésére irányuló vádlotti és védői fellebbezések nem vezethettek eredményre.

Hozzátette a tanácselnök: a bírói gyakorlat szerint a háromszorosan minősülő emberölési ügyekben általában tényleges életfogytig tartó szabadságvesztés szoktak kiszabni. Azonban minden eset más, mérlegelni kell a súlyosító és az enyhítő körülmények összességet, így a vádlott esetében azt, hogy büntetlen előéletűként, a fiatal felnőtt kor határát éppen csak túllépve követte el cselekményét. Erre is tekintettel az I. fokú bíróság helyesen döntött, amikor 32 évben állapította meg a legkorábbi szabadon bocsátás idejét.

A jogerős ítélet ellen fellebbezésnek nincs helye.

 

A bűncselekményről

A korábban büntetlen előéletű vádlott 2011-ben összeveszett szüleivel, akik megszakították vele a kapcsolatot, így el kellett hagynia a szülői házat. Ezt követően hajléktalan volt, illetve barátai, ismerősei által biztosított ideiglenes szálláshelyeken tartózkodott, alkalmi munkákból tartotta fenn magát.

2013 májusától közfoglalkoztatási jogviszony keretében kezdett el dolgozni a kisújszállási önkormányzatnál, ahol megismerkedett az akkor még házas T. E.-val, köztük azon a nyáron szerelmi viszony alakult ki. A vádlott rendszeres féltékenységi jelenetei miatt a kapcsolatuk hullámzó volt, a válófélben lévő asszony nem akarta magát a vádlottnak elkötelezni.

2013. szeptember elején a férfi Jászberényben talált munkát, ott dolgozott október elejéig, de nem érezte jól magát a munkahelyén, ezért felmondott. Nem járt dolgozni, emiatt a hónap közepén már anyagi problémái voltak, megélhetését különböző kölcsönökből, értéktárgyak eladásából biztosította.

Az október 19-20-ai hétvégére a vádlott rossz anyagi helyzete és a barátnőjéhez (akivel azt megelőzően összeveszett) fűződő kapcsolatának hanyatlása miatt lelkileg válságba került és elhatározta, bármi áron pénzt fog szerezni, mivel albérleti díját ki kell fizetnie, és a megszerzendő pénzből a barátnőjével való jövőbeni kapcsolatát is meg akarta alapozni.

A vádlott évek óta ismerte H. Jánosné sértettet és családját, lányukkal járt egy ideig, míg fiúkkal barátként rendszeres találkozott, és 2011-ig alkalmanként dolgozott is H. János méhészetében napszámosként.

2013. október 21-én reggel 8:30 óra körül a vádlott kerékpárral azért indult el H. Jánosné lakása felé, hogy akár a sértett élete árán is, de pénzt szerezzen. Ezért magához vett egy konyhakést. Amikor meglátta, hogy a férj autója nem áll az udvaron, becsöngetett, majd az ajtót nyitó sértettnek azt mondta, hogy mézet szeretne venni. Kerékpározás közben facebookon keresztül a barátnőjével kettőjük jövőjéről beszélgetett.

Az asszony behívta a vádlottat a lakásba, ahol az is kiderült, hogy a sértett fia sincs otthon, vagyis az asszony egyedül van a házban. A sértett a garázsba ment mézért, majd amikor visszatért a konyhába, a vádlott elővette a kést, és a neki háttal álló sértettet kis erővel a felsőtestén szurkálni kezdte. Az asszony menekülni próbált, közben az őt folyamatosan szurkáló támadója irányában hátrakapott, majd szembefordult a férfivel. A vádlott ekkor többször közepes-nagy erővel mellkason és hason szúrta a sértettet, aki a földre esett, és tüdősebe miatt erősen vérezve haldoklott.

Eközben a vádlott pénz után kezdett kutatni, 84.500 forintot és egy üveg mézet magához vett, majd távozott a helyszínről. Hazakerékpározott, miközben 9:03 órától a facebookon ismét beszélgetett a barátnőjével. Hazaérve a kést elmosta, a zsákmányát pedig elrejtette a vádlott.

Nem sokkal a támadást követően hazaért a sértett férje, aki megtalálta a több sebből vérző feleségét, és értesítette a mentőket. Bár a megtámadott rövid időn belül szakszerű orvosi ellátásban részesült 10:41 órakor a helyszínen meghalt.

A vádlott a sértettet 27-szer szúrta meg, az így okozott sérülések és a halál beállta között közvetlen okozati összefüggés volt.

 

Az I. fokú ítéletről

Előre kitervelten, nyereségvágyból, különös kegyetlenséggel elkövetett emberölés és magánlaksértés bűntettében mondta ki bűnösnek a Szolnoki Törvényszék 2016. március 24-én U. István (1989) vádlottat, és ezért őt – halmazati büntetésül – életfogytig tartó fegyházra és 10 év közügyektől eltiltásra ítélte. A bíróság a feltételes szabadlábra bocsátás legkorábbi időpontját 32 évben állapította meg.

Az ítéletet az ügyész tudomásul vette, míg a vádlott enyhítés, védője téves jogi minősítés és a büntetés enyhítése érdekében nyújtott be fellebbezést, így került az ügy a Szegedi Ítélőtáblára.

Eljáró bíróság: