46. heti tárgyalási előzetes

Tárgyalás időpontja: 
2016. november 11. péntek, 12:15
Összegzés: 

Vádlott:

Gy.-né B. M. és 6 társa

Bűncselekmény:

Adócsalás Jász-Nagykun-Szolnok megyében

 

Tárgyalás időpontja: 2016. 11. 17.. 9 óra

 

Több százmilliós adócsalás és egyéb bűncselekmények miatt indult ügyben zajlott tárgyalás a Szegedi Ítélőtáblán. Ítélet november 17-én csütörtökön várható.

 

A tárgyalás előzményeiről

Tizenhét vádlottas, adócsalás és más bűncselekmények miatt indult ügyben hozott ítéletet 2015. december 17-én a Szolnoki Törvényszék. A vádlottak egy részét letöltendő, többnyire 2 és 4 év közötti szabadságvesztésre, foglalkozástól eltiltásra, vagyonelkobzásra ítélte a törvényszék, mások végrehajtásában felfüggesztett enyhébb börtönbüntetéseket és pénzbüntetéseket kaptak. Az I. fokú ítéletek többsége jogerőre emelkedett, fellebbezések után 7 vádlott ügyében hoz döntést november 17-én csütörtökön a Szegedi Ítélőtábla.

Az I. fokú ítélet szerint az időközben elhunyt I. rendű vádlott, S. O. a 2000-es évek elejétől különböző termékfeldolgozó gazdasági társaságok részére végzett munkát. A vállalkozása lényege munkaerő kölcsönzés volt. Tevékenységét ki akarta szélesíteni, azonban az árbevétel után nem akart adót fizetni. Ezért több személyt vett rá arra, hogy az általa biztosított tőkével gazdasági társaságot alapítson, melynek keretében a bérmunka tevékenységet végeztek.

Az ügy szereplői cégek láncolatát hozták létre az adóelkerülés érdekében. Idényjellegű ipari és mezőgazdasági munkákhoz kölcsönöztek munkaerőt az ország több vidékére. A cégek egy része leszámlázta a ténylegesen elvégzett munkát, a másik része pedig fiktív költségszámlákat bocsátott ki a tényleges munkát végző vállalkozásoknak.

E rendszer szerint 2005 és 2011 között összesen 16 gazdasági társaság neve alatt került sor számlakibocsátásra a ténylegesen elvégzett munkák alapján. A cégek egymást váltották, de jellemzően ugyanazon időszakban párhuzamosan több cég is számlázott. Az adótartozás felhalmozását követően új céget alapítottak, mely ugyanazt a tevékenységet folytatta tovább. Az adócsaláshoz a II. rendű vádlott Gy.-né B. M. szolnoki könyvelői cége biztosította az adminisztrációs hátteret. Tevékenységükkel a cégháló résztvevői összesen több százmilliós kárt okoztak a költségvetésnek.

Eljáró bíróság: