Adócsalás és más bűncselekmények Jász-Nagykun-Szolnok megyében

Tárgyalás időpontja: 
2016. november 17. csütörtök, 09:30
Összegzés: 

Részben megváltoztatta a Szegedi Ítélőtábla dr. Mezőlaki Erik vezette büntetőtanácsa az adócsalás és más bűncselekmények miatt S. O. és társai ellen indított büntetőügyben a Szolnoki Törvényszék II., III., IV., V., VI., XIII. és XVII. rendű vádlottakra vonatkozó, fellebbezések folytán felülbírált részét.

A II. rendű vádlott, mint a bűnszervezetben központi, meghatározó szerepet játszó személy büntetését 3 év 10 hónapról 5 évre súlyosította. Az V. rendű vádlottal szemben 90,5 millió forint összegre vagyonelkobzást rendelt el. Így a jogerős ítélet összességében a vádlottakkal szemben több százmilliós vagyonelkobzás határozott meg.

Az ítélőtábla a többi vádlott börtönbüntetésének mértékén (2 év és 3 év 10 hónap közötti időtartamok) nem változtatott, de a II., III., IV., V., VI. rendű vádlottak esetében a szabadságvesztés büntetést mint bűnszervezetben elkövetővel szemben tekinti kiszabottnak, így ők feltételes szabadságra nem bocsáthatók.

Az ítélet jogerős, ellene fellebbezésnek nincs helye.

 

 

A II. fokú ítélet előzményeiről

Tizenhét vádlottas, adócsalás és más bűncselekmények miatt indult ügyben hozott ítéletet 2015. december 17-én a Szolnoki Törvényszék. A vádlottak egy részét letöltendő, többnyire 2 és 3 év 10 hónap év közötti szabadságvesztésre, foglalkozástól eltiltásra, vagyonelkobzásra ítélte a törvényszék, mások végrehajtásában felfüggesztett enyhébb börtönbüntetéseket és pénzbüntetéseket kaptak.

Az I. fokú ítélet szerint az időközben elhunyt I. rendű vádlott, S. O. a 2000-es évek elejétől különböző termékfeldolgozó gazdasági társaságok részére végzett munkát. A vállalkozása lényege munkaerő kölcsönzés volt. Tevékenységét ki akarta szélesíteni, azonban az árbevétel után nem akart adót fizetni. Ezért több személyt vett rá arra, hogy az általa biztosított tőkével gazdasági társaságot alapítson, melynek keretében a bérmunka tevékenységet végeztek.

Az ügy szereplői cégek láncolatát hozták létre az adóelkerülés érdekében. Az adócsaláshoz a II. rendű vádlott Gy.-né B. M. szolnoki könyvelői cége biztosította az adminisztrációs hátteret. Idényjellegű ipari és mezőgazdasági munkákhoz kölcsönöztek munkaerőt az ország több vidékére. A cégek egy része leszámlázta a ténylegesen elvégzett munkát, a másik része pedig fiktív költségszámlákat bocsátott ki a tényleges munkát végző vállalkozásoknak.

E rendszer szerint 2005 és 2011 között összesen 16 gazdasági társaság neve alatt került sor számlakibocsátásra a ténylegesen elvégzett munkák alapján. A cégek egymást váltották, de jellemzően ugyanazon időszakban párhuzamosan több cég is számlázott. Az adótartozás felhalmozását követően új céget alapítottak, mely ugyanazt a tevékenységet folytatta tovább. Tevékenységükkel a cégháló résztvevői összesen több százmilliós kárt okoztak a költségvetésnek.

Eljáró bíróság: