Kábítószer birtoklása Csongrád megyében

Tárgyalás időpontja: 
2016. november 24. csütörtök, 10:00
Összegzés: 

Lényegét tekintve helybenhagyta a Szegedi Ítélőtábla dr. Mezőlaki Erik vezette büntető tanácsa a kábítószer birtoklása bűntettének kísérlete miatt Cs. L. ellen indított büntetőügyben a Szegedi Törvényszék I. fokon meghozott ítéletét.  Így a vádlott jogerős büntetése 6 év szabadságvesztés és 5 év közügyektől eltiltás lett.

Változott a végrehajtási fokozat - míg az I. fokú bíróság fegyházban letöltendő szabadságvesztést szabott ki, az ítélőtábla ezt börtönre enyhítette.

Az ítélet indoklásában elhangzott: figyelemmel arra, hogy a bűncselekmény a nagyobb mennyiségű kábítószer tekintetében kísérleti szakban maradt, az I. fokon kiszabott büntetés olyan arányú, amelynek lényeges súlyosítását az ítélőtábla nem látta indokoltnak, ugyanakkor az enyhítésre sem látott lehetőséget. Szintén leginkább a kísérleti szakban maradás indokolja azt, hogy a szabadságvesztést enyhébb végrehajtási fokozatban töltse le a vádlott, mert a táblabíróság szerint a büntetési célok ez esetben is megvalósulnak.

 

Különösen jelentős mennyiségű kábítószerre elkövetett kábítószer birtoklása bűntettének kísérletében mondta ki bűnösnek a Szegedi Törvényszék 2016. július 8-án Cs. L. (1974) vádlottat, és ezért őt 6 év fegyházra és 5 év közügyektől eltiltásra ítélte. Az ítélet ellen az ügyész a büntetés súlyosítása, míg a vádlott és védője enyhítés érdekében nyújtott be fellebbezést, így került az ügy a Szegedi Ítélőtáblára.

xxx

Az I. fokú ítélet szerint a vádlott 2014 őszén bérbe vett egy mórahalmi magánház tetőterében lévő helyiséget azért, hogy ott szintetikus úton kábítószert állítson elő. A vádlott a tetőtérben lévő lefolyórendszert átalakította, ismerősei köréből kábítószer előállításához szükséges eszközöket szerzett be, kereskedelmi forgalomban kapható vegyszereket vásárolt, majd az internetről általa gyűjtött információk alapján amfetamin tatalmú kábítószer előállítását kezdte meg.

A 2014 októberében és novemberében készített kábítószert a vádlott 2014. december 4-én az által bérelt padlástérben befőttesüvegben, papírba csomagolva szűrőpapírban, ruházatában és zacskókban összesen 78,61 gramm amfetamin tartalmú port tartott. Az így tárolt fehér por amfetaminbázis-tartalma 50,5 gramm, amely meghaladja a jelentős mennyiség alsó határát jelentő 10 grammot, annak mintegy ötszöröse.

A vádlott 2014. december 4-ét megelőzően az említettek mellett 520 gramm sárga színű port állított elő, amelyet állni hagyott a befejező művelet elkészítéséig. A munkálatok befejezését a rendőrség beavatkozása akadályozta meg. A sárga porból minimális hozammal számítva 280 gramm amfetaminbázis állítható elő, amely a különösen jelentős mennyiség alsó határának 2,8-szerese. Vagyis a vádlott által már előállított, illetve az előállítás alatt álló kábítószer amfetaminbázis mennyisége mindösszesen 330,5 gramm, amely meghaladja a különösen jelentős mennyiség alsó határát, annak 3,3-szorosa.

 

Eljáró bíróság: