Költségvetési csalás és más bűncselekmények Békés megyében

Tárgyalás időpontja: 
2016. december 13. kedd, 10:15
Összegzés: 

Részben megváltoztatta a Szegedi Ítélőtábla dr. Harangozó Attila vezette büntető tanácsa a költségvetési csalás és más bűncselekmények miatt N. T. ellen indított büntetőügyben a Gyulai Törvényszék I. fokon meghozott ítéletét.

Az ítélőtábla a csalás bűntettének folytatólagosan elkövetett minősítését és a vagyonelkobzást mellőzte, a szabadságvesztés időtartamát 4 év 6 hónapról 3 év 6 hónapra enyhítette.

Az ítélet indoklásában – egyebek mellett – elhangzott: a vádlott nem bűnözői életmódra rendelkezett be. Nem az volt a szándéka, hogy a megélhetését jogellenes cselekményekből biztosítsa, hanem az, hogy a cége működőképességét, még ha elítélendő módon is, de fenntartsa. Mivel esetében jelentős vagyoni gyarapodás sem mutatható ki, az ítélőtábla úgy látta, a büntetés enyhítésére irányuló kérelem méltányolandó, a 3 év 6 hónap börtönbüntetés szükséges, de egyben elégséges is a büntetés célok megvalósulásához.

A vagyonelkobzást pedig azért mellőzte a táblabíróság, mert az adóhatóság erre az összegre elindította az adóhátralék megtérítésének eljárását, és vagyonelkobzással a vádlott ilyen esetben nem büntethető.

Az ítélet jogerős, ellene fellebbezésnek nincs helye.

 

A bűncselekményről

A vádlott alapításától (2010 április) a felszámolás elrendeléséig  (2013. július vége) egyedüli ügyvezetője volt a DIAMOND MELON Zöldség-gyümölcs Kereskedelmi Kft.-nek, amelyet egyszemélyes társaságként alapított Békés megyében.

A Kft. 2012. II. félévében havonta köteles volt ÁFA adóbevallás benyújtására. Ezt a vádlott meg is tette, azonban az adóbevallások valótlan tartalmúak voltak, mivel nem tartalmaztak 89 készpénzfizetési számlát, amelyet a cég képviselője két gazdasági partnere részére különféle zöldségek és gyümölcsök értékesítéséről állított ki.

A számlákon feltüntetett gazdasági események ténylegesen megvalósultak, azok után a DIAMOND MELON Kft.-nek ÁFA-bevallási és fizetési kötelezettsége keletkezett. A vádlott a társaság bevételeit az ÁFA adóbevallásokban nettó 187,9 millió forinttal alacsonyabb összegben mutatta ki a valós bevételeinél, így a bevételek egy részét eltitkolta az adóhatóság elől. Ezzel a magatartásával összesen 47,5 millió forinttal csökkentette ÁFA adónemben a költségvetés bevételeit, ilyen összegű vagyoni hátrányt okozott a központi költségvetésnek.

Mivel a vádlott a kft.-t érintő gazdasági eseményeket csak részben könyveltette a számviteli törvény több rendelkezését is megsértette, és ezzel az által vezetett gazdasági társaság vagyoni helyzetének áttekintését meghiúsította.

 

Az I. fokú ítéletről

Folytatólagosan elkövetett költségvetési csalás és számvitel rendjének megsértése bűntettében, valamint folytatólagosan elkövetett hamis magánokirat felhasználásának vétségében mondta ki bűnösnek a Gyulai Törvényszék 2016. június 2-án N. T. vádlottat. Ezért őt a bíróság – halmazati büntetésül – 4 év 6 hónap börtönre, 5 év közügyektől eltiltásra és a gazdasági társaság vezető tisztségviselője foglalkozástól 5 évi eltiltásra ítélte. A bíróság a vádlottal szemben 48 millió forint erejéig vagyonelkobzást rendelt el. 

A döntést az ügyész tudomásul vette, míg a vádlott enyhítésérét, védője eltérő jogi tényállás és jogi minősítés megállapítása és enyhítés érdekében fellebbezett, így került az ügy a Szegedi Ítélőtáblára.

Eljáró bíróság: