Adócsalás Békés megyében

Tárgyalás időpontja: 
2017. január 3. kedd, 10:15
Összegzés: 

Részben megváltoztatta a Szegedi Ítélőtábla dr. Hegedűs István vezette büntető tanácsa a folytatólagosan elkövetett adócsalás bűntette és más bűncselekmények miatt H. László és társa ellen indított büntetőügyben a Gyulai Törvényszék I. fokon meghozott ítéletét.

A táblabíróság a II. rendű vádlott K. Gábor vonatkozásában a   gazdasági társaság vezető tisztségviselője foglalkozástól eltiltás mellékbüntetést, míg mindkét vádlott esetében a velük szemben elrendelt vagyonelkobzást mellőzte. Nem változott a vádlottak egyéb büntetése, így az I. rendű vádlott H. László jogerős ítélete 3 év 6 hónap börtön, 4 év közügyektől eltiltás és 5 év gazdasági társaság vezető tisztségviselője foglalkozástól eltiltás, míg a II. rendű vádlotté 3 év 3 hónap börtön, 4 év közügyektől eltiltás lett.

Az ítélet indoklásában elhangzott: a II. rendű vádlottat azért nem lehetett a gazdasági társaság vezető tisztségviselője foglalkozástól eltiltással sújtani, mert a cselekményét nem ilyen beosztásban követte el. A vagyonelkobzást pedig azért mellőzte az ítélőtábla, mert az adóhatóság az adóhiányt már megállapította és az ügyben intézkedett.

A szabadságvesztés büntetés mértékét csak azért nem súlyosította a táblabíróság, mert a bűncselekmény elkövetése óta nagyon hosszú idő telt el, és ezt nagyon jelentős enyhítő körülményként vette figyelembe.

Az ítélet jogerős, ellene fellebbezésnek nincs helye.

Az I. fokú ítéletről

Folytatólagosan elkövetett adócsalás bűntettében és folytatólagosan elkövetett magánokirat hamisítás vétségében mondta ki bűnösnek a Gyulai Törvényszék 2016. április 11-én H. Attila (1968) I. rendű vádlottat, és ezért őt a bíróság – halmazati büntetésként – 3 év 6 hónap börtönre, 4 év közügyektől eltiltásra és 5 év gazdasági társaság vezető tisztségviselője foglalkozástól eltiltásra ítélte. A bíróság az I. rendű vádlottal szemben 98,3 millió forint erejéig vagyonelkobzást rendelt el.

Az ügy II. rendű vádlottja, K. Gábor (1962) bűnsegédként folytatólagosan elkövetett adócsalás bűntettéért és bűnsegédként folytatólagosan elkövetett magánokirat hamisítás vétségéért – mint visszaesőt – halmazati büntetésként 3 év 3 hónap börtön, 4 év közügyektől eltiltás, 5 év gazdasági társaság vezető tisztségviselője foglalkozástól eltiltás büntetést kapott. A bíróság a II. rendű vádlottal szemben is 98,3 millió forint erejéig vagyonelkobzást rendelt el.

 

A bűncselekményről

A többszörösen büntetett előéletű I. rendű vádlott 2005. december 12-től 2010. február 24-ig ügyvezető igazgatója volt a békéscsabai székhelyű Euro-Sztár-Center Kft.-nek. A cég működtetésében – így a gabona nagykereskedelmi tevékenységben – a beszerzések és az értékesítések szervezésében az I. rendű vádlottnak segítséget nyújtott a korábban szintén többször büntetett II. rendű vádlott.

A II. rendű vádlott – annak érdekében, hogy a gabona értékesítéséből származó bevétel utáni adókötelezettséget minimalizálják – segítséget nyújtott az I. rendű vádlottnak abban hogy 2007. IV. negyedévében és 2008-ban valótlan tartalmú, valós gazdasági esemény hiányában kiállított költségszámlák kerüljenek a Euro-Sztár-Center Kft. könyvelésébe. A vádlottak ebben az időszakban ismeretlen körülmények között együtt szerezték be a hamis számlákat, azokat az I. rendű vádlott a cég könyvelésébe befogadta. Ennek következtében ÁFA adónemben több mint 200 millió forinttal csökkentették a vádlottak az állami költségvetés bevételét.

Eljáró bíróság: