Adócsaló gabonakereskedőket ítélt el a Szegedi Ítélőtábla

Tárgyalás időpontja: 
2017. január 3. kedd, 09:15
Összegzés: 

Két olyan gabonakereskedéssel foglalkozó férfit ítélt börtönbüntetésre január 3-án, kedden a Szegedi Ítélőtábla, akik hamis számlákkal több mint 200 milliós kárt okoztak az állami költségvetésnek.

Az I. rendű vádlott H. L. jogerős ítélete 3 év 6 hónap börtön, 4 év közügyektől eltiltás és 5 év gazdasági társaság vezető tisztségviselője foglalkozástól eltiltás, míg K. G. II. rendű vádlotté 3 év 3 hónap börtön, 4 év közügyektől eltiltás lett.

 

A többszörösen büntetett előéletű I. rendű vádlott 2005. december 12-től 2010. február 24-ig ügyvezető igazgatója volt a békéscsabai székhelyű Euro-Sztár-Center Kft.-nek. A cég működtetésében – így a gabona nagykereskedelmi tevékenységben – a beszerzések és az értékesítések szervezésében az I. rendű vádlottnak segítséget nyújtott a korábban szintén többször büntetett II. rendű vádlott.

A vádlottak azért, hogy a gabona értékesítéséből származó bevétel utáni adókötelezettséget minimalizálják 2007. IV. negyedévében és 2008-ban valótlan tartalmú, valós gazdasági esemény hiányában kiállított költségszámlákat szerezték be, és azokat az I. rendű vádlott a cég könyvelésébe befogadta. Ennek következtében ÁFA adónemben több mint 200 millió forinttal csökkentették a vádlottak az állami költségvetés bevételét.

A vádlottakat I. fokon a Gyulai Törvényszék ítélte el a II. fokon helybenhagyott börtönbüntetésre, fellebbezések után került az ügy a Szegedi Ítélőtáblára.

Eljáró bíróság: