Testi sértés és más bűncselekmények Mezőtúron (Előzetes)

Tárgyalás időpontja: 
2017. január 6. péntek, 09:00
Összegzés: 

Három, hajléktalanra támadó, az idős férfit brutális bántalmazó fiatal, köztük két fiatalkorú elkövető ügyét tárgyalja a Szegedi Ítélőtábla pénteken 9 órától.

 

Az ügyben a Szolnoki Törvényszék 2016. február 16-án négy vádlottra szabott ki büntetést az I. fokú ítéletében. A vádlottakat társtettesként elkövetett testi sértés, rablás és folytatólagosan elkövetett zsarolás miatt javítóintézeti nevelésre, fiatalkorúak börtönére ítélte, illetve volt volt olyan (IV. rendű vádlott), akit 2 évre próbára bocsájtott.

A legsúlyosabb büntetés a cselekmény elkövetésekor már 19 éves II. rendű vádlott, K. F. kapta, akit 5 év fegyházra és 5 év közügyektől eltiltásra ítéltek. Az I. rendű vádlott esetében az I. fokú ítélet jogerőre emelkedett, így a fellebbezések után a Szegedi Ítélőtábla 3 vádlott ügyét tárgyalja.

A bűncselekményről

A bűncselekmény idején már 60 évet betöltött Ecseki József sértett hajléktalanként, havi 22.800 forint szociális segélyből és alkalmi munkákból élt Mezőtúron. 2013 őszén a III. és az I. rendű vádlott egy parkban találkozott a sértettel, akiről tudták, hogy könnyű vele elbánni. Megkérdezték tőle, mikor kapja a segélyt, majd közölték vele: abból minden hónapban 5-10 ezer forintot a adjon át nekik, mert ha ezt nem teszi meg, bántalmazni fogják. A fölényesen fellépő fiataloktól megijedő sértett megígérte, hogy fizet nekik.

A beszélgetés utáni időszakban a sértett nem adott pénzt a fiataloknak, mivel nem találkozott velük, és azok őt nem keresték. 2014. január 20-án azonban a négy vádlott egy ABC áruház előtt véletlenül összefutott a sértettel, akitől az egyikük csak cigarettát kért. A sértett nem tudott adni. Az I. rendű vádlott szándéka az volt, hogy a hajléktalan férfitól értéktárgyat, pénzt és cigarettát vegyen el. Ez az ötlet a többieknek is tetszett, ezért a társukkal tartottak, és követték a sértettet. Amikor utolérték, az I. és a II. rendű vádlott nekihajtott a sértettnek, aki ettől a földre került. Majd a két vádlott bántalmazni kezdte a férfit, ütötték, ahol érték, és meg is rugdosták. A többiek nem vettek részt a bántalmazásban.

Miután miden vádlott elhagyta a helyszínt, a sértett a vasútállomás felé indult, ahová a fiatalok is tartottak. Az állomás előtt a vádlottak körbevették az ekkor már vérző fejű férfit, akitől elvették az óráját és az öngyújtóját, majd az I. rendű vádlott felemlegette a segélyből ígért öt-hatezer forintot, azzal fenyegetőzve, ha a férfi nem ad pénzt, megverik. A sértett félelmében megígérte, hogy fizetni fog a vádlottnak. A vádlottak ez után is követték a férfit, majd az I., a II. és a III. rendű vádlott ismét ütni, rugdosni kezdte a hajléktalant. A sértett már sírva kérte, hogy hagyják békén, amikor egy járókelő hangosan kiabálva rászólt a támadókra, akik megijedtek és elfutottak.

A sértett a verés következtében 8 napon túl gyógyuló, a bordatörése következtében közvetve életveszélyes sérülést szenvedett, amelyet szakszerű orvosi beavatkozás szüntetett meg.

Eljáró bíróság: