Öt év 6 hónap fegyház lett a budapesti kábítószer kereskedő büntetése

Tárgyalás időpontja: 
2017. január 17. kedd, 10:30
Összegzés: 

Jogerősen 5 év 6 hónap fegyházra és 1,2 millió forint vagyonelkobzásra ítélte a Fővárosi Ítélőtábla Szegeden azt a budapesti férfit, aki 2013-ban és 2014-ben mintegy másfél évig drogok árusításával foglalkozott.

Az ítélet indoklásában elhangzott: az I. fokon kiszabott, a jogerős büntetéssel megegyező fegyházbüntetés mértéke - tekintettel az elkövetett cselekmény súlyára - inkább enyhének, mintsem súlyosnak tekintethő, ezért a vádlott és védője által indítványozott büntetésenyhítés szóba sem jöhetett.

(A Szegedi Ítélőtábla az ügyben kirendelés alapján járt el.)

 

M. A. vádlott a 2014. április 9-i elfogását megelőző egy-másfél évben különböző kábítószerek és a köztudatban kábítószerként ismert, ugyanakkor pszichoaktív anyagnak minősülő szerek kereskedelmével foglalkozott. Ennek során az általa ismeretlen helyről beszerzett kábítószereket és pszichoaktív anyagokat különféle fővárosi szórakozóhelyeken értékesítette. A vádlott a kábítószereket és az azok kiskereskedelmi adagolásához szükséges eszközöket egy budapesti lakásban tárolta.

A megvádolt férfi 2014. április 9-én este autójával éppen különféle eladásra szánt és részben a ruhájában, részben a gépkocsi utasterében elrejtett kábítószereket szállított, amikor az őt figyelő rendőrök intézkedtek vele szemben. A vádlott lakásán további, értékesítésre szánt kábítószereket foglaltak le.

A férfi által továbbértékesítésre megszerzett és tárolt kábítószerek összesített tiszta hatóanyag-tartalmuk alapján mintegy 1,2-szeres mértékben haladták meg a jelentős mennyiség alsó határát, míg az új pszichoaktív anyagok mennyiség és hatóanyag-tartalma a csekély mennyiség felső határát nem haladta meg.

A vádlott a kábítószer-kereskedelemből 1,2 millió forint jövedelemre tett szert.

xxx

Jelentős mennyiségű kábítószerre elkövetett kábítószer kereskedelem és új pszichoaktív anyaggal visszaélés bűntettében mondta ki bűnösnek a Fővárosi Törvényszék 2016. október 4-én a vádlottat, és ezért őt 5 év 6 hónap fegyházra és 6 év közügyektől eltiltásra ítélte.

A döntést az ügyész tudomásul vette, míg a vádlott és védője részben felmentéséért, részben a törvényes vád hiánya miatt jelentett be fellebbezést, így került az ügy a Fővárosi Ítélőtáblára. Az ügyben kirendelés alapján a Szegedi Ítélőtábla, mint a Fővárosi Ítélőtábla 12-es tanácsa jár el.

Eljáró bíróság: